De ‘producers’ van de zowat 7.000 streams van Radionomy werden gisteren koud gepakt toen in hun radiomanager plots een mededeling verscheen dat het platform, zoals het nu bestaat, zal verdwijnen per 1 januari 2020. Radionomy is een platform waarmee je gratis een internetradio kon aanmaken, waarbij het bedrijf alle kosten voor hosting en auteursrechten voor zijn rekening nam.
Officieel wordt het opheffen voorgesteld als een fusie met Shoutcast. Beiden behoren tot dezelfde groep, AudioValley. Alle streams van Radionomy kunnen tot 1 januari met één klik migreren naar Shoutcast for Business, maar het grote verschil is dat je bij Shoutcast als producer zelf zal moeten instaan voor je auteursrechten. Radionomy komt – naar verluidt – nog met een officiële verklaring.
Totnogtoe had Radionomy voor zijn auteursrechten steeds een globale deal kunnen onderhandelen, maar de laatste jaren werd dat steeds moeilijker. Dat leidde onder meer tot het geoblocken van enkele tientallen landen en eerder dit jaar trok Radionomy zich zelfs volledig terug uit de Verenigde Staten.
Anderzijds ‘garandeert’ Shoutcast de migrerende streams wel reclame-inkomsten via Targetspot, maar de grote vraag is of die kunnen volstaan om de auteursrechten te dekken. Als individueel station liggen die tarieven namelijk een pak hoger dan in de globale deal die Radionomy jarenlang kon bedingen.
Bovendien is de hostingformule Shoutcast for Business ook niet gratis. Die kost 14,90 euro, al kun je bij een migratie van Radionomy het eerste jaar wel genieten van een gratis lidmaatschap.
Hiermee dreigt voor vele tientallen kleinschalige Vlaamse en Nederlandse internetradio’s een einde te komen aan wat voor de meesten gewoon een pure hobby was. Het bijzondere (Belgische) radio-avontuur van Radionomy ging van start in 2008, maar de twaalf jaar die volgden gingen vaak gepaard met vallen en opstaan.
Volgens de meest recente cijfers (september 2019, bron ACPM/OJD) heeft Radionomy momenteel 7.424 streams. Samen zijn die – in alle landen samen – maandelijks goed voor 284 miljoen luistersessies van gemiddeld 26 minuten, of 123,5 miljoen luisteruren.
dus gemiddeld 16u / stream / maand ? Waarschijnlijk komt dat in de buurt van wat elke streamer er qua tijd in stopte om de stream samen te stellen. Lijkt een beetje op graffiti , daar wordt vaak veel tijd ingestoken en niemand die het echt ziet.
Anyway, radionomy was altijd al iets dat je veel energie liet stoppen in een project waar zij en zij alleen de sleutels toe hadden, en ze konden je als maker op elk ogenblik ‘kalt stellen’. Wat nu dus gebeurt.
Hetzelfde geldt ook voor bvb Facebook en Instagram, maar de content daar is vaak zo onbelangrijk dat niemand er zich zorgen over maakt.
Positieve noot…
Zoals echte media op basis van deze wetenschap hun content waardevoller kunnen maken is het voor echte radiostations een uitdaging om betere inhoud aan te bieden dan de doorsnee streamer…
Waardevoller als in ‘beter tegen de tand des tijds bestand…’
Uw rekensommetje klopt wel niet. 123 miljoen uur gedeeld door 7.400 streams is een gemiddelde van dik 16.000 uur per maand per stream. Dat is gemiddeld 500 uur/dag/stream. Al zal het grootste deel van die 123 miljoen wellicht de verdienste zijn van hooguit een duizendtal betere streams en waren die overige zesduizend gewoon ballast, waarvan Radionomy zich afvroeg of het nog de moeite loonde om die mee te blijven slepen. Je zag al langer dat de betere streams na een tijdje wegtrokken van het platform om op eigen benen voort te doen.
In die zin kan het een beredeneerde gok zijn dat er voor die 1.000 een haalbaar/leefbaar alternatief mogelijk is op eigen benen, waardoor het gros van die 123 miljoen uur misschien niet verloren gaat (in de zin van: als afzetmarkt voor Targetspot, want uiteindelijk draait het enkel daarom). Voor de streamproducenten komt de lat gewoon hoger te liggen. Je ziet dat ook bij YouTube, daar heb je sinds een tijdje pas toegang tot de ‘reclamepot’ als je eerst minimaal duizend abonnees hebt.
Overigens moet je bij die 123 miljoen uur misschien ook een kanttekening maken. Vanwege de minimaal verplichte ondergrens (130 uur/dag/stream) werd door sommigen vormen van bots ingezet om hun cijfers op te krikken.