fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Radionomy stopt op 1 januari 2020: einde dreigt voor 7.000 streams

De ‘producers’ van de zowat 7.000 streams van Radionomy werden gisteren koud gepakt toen in hun radiomanager plots een mededeling verscheen dat het platform, zoals het nu bestaat, zal verdwijnen per 1 januari 2020. Radionomy is een platform waarmee je gratis een internetradio kon aanmaken, waarbij het bedrijf alle kosten voor hosting en auteursrechten voor zijn rekening nam.

Officieel wordt het opheffen voorgesteld als een fusie met Shoutcast. Beiden behoren tot dezelfde groep, AudioValley. Alle streams van Radionomy kunnen tot 1 januari met één klik migreren naar Shoutcast for Business, maar het grote verschil is dat je bij Shoutcast als producer zelf zal moeten instaan voor je auteursrechten. Radionomy komt – naar verluidt – nog met een officiële verklaring.

Totnogtoe had Radionomy voor zijn auteursrechten steeds een globale deal kunnen onderhandelen, maar de laatste jaren werd dat steeds moeilijker. Dat leidde onder meer tot het geoblocken van enkele tientallen landen en eerder dit jaar trok Radionomy zich zelfs volledig terug uit de Verenigde Staten.

Anderzijds ‘garandeert’ Shoutcast de migrerende streams wel reclame-inkomsten via Targetspot, maar de grote vraag is of die kunnen volstaan om de auteursrechten te dekken. Als individueel station liggen die tarieven namelijk een pak hoger dan in de globale deal die Radionomy jarenlang kon bedingen.

Bovendien is de hostingformule Shoutcast for Business ook niet gratis. Die kost 14,90 euro, al kun je bij een migratie van Radionomy het eerste jaar wel genieten van een gratis lidmaatschap.

Hiermee dreigt voor vele tientallen kleinschalige Vlaamse en Nederlandse internetradio’s een einde te komen aan wat voor de meesten gewoon een pure hobby was. Het bijzondere (Belgische) radio-avontuur van Radionomy ging van start in 2008, maar de twaalf jaar die volgden gingen vaak gepaard met vallen en opstaan.

Volgens de meest recente cijfers (september 2019, bron ACPM/OJD) heeft Radionomy momenteel 7.424 streams. Samen zijn die – in alle landen samen – maandelijks goed voor 284 miljoen luistersessies van gemiddeld 26 minuten, of 123,5 miljoen luisteruren.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Targetspot lanceert eigen platform voor podcasts

Targetspot, het Belgisch-Amerikaanse platform voor online-audioreclame achter onder meer Radionomy, lanceert op 1 november wereldwijd Lees verder

Radionomy trekt stekker uit de VS

De Belgische gratis internetradiodienst Radionomy gaat op 31 mei zijn activiteiten staken in de Verenigde Lees verder

Radionomy blijft (alvast) tot 2020 gratis

Gisteren dook in Nederlandse radiomiddens het bericht op dat radioprojecten aldaar nog slechts tot het Lees verder

Blad 188: Caroline, Radionomy en Klara (audio)

Caroline praat graag, maar teveel is natuurlijk ook 'trop'Nederlanders mogen niet meer gratis spelen met Lees verder

AudioValley (Radionomy) nu ook op Euronext Brussel

AudioValley, het Belgische bedrijf achter o.m. Radionomy, Shoutcast en Winamp, noteert vanaf vandaag ook op Lees verder

Radionomy wordt AudioValley en zoekt nieuw kapitaal

De Radionomy Group gaat voortaan door het leven als AudioValley en gaat op zoek naar Lees verder

Holding achter Radionomy trekt naar de beurs (video)

AudioValley, de moedermaatschappij achter onder meer Radionomy, noteert vanaf maandag 30 juli op de Parijse Lees verder

Blad 299: Targetspot, Alice, Spotify en Mi Amigo

Frans-Belgisch huwelijk en wij waren niet uitgenodigd! Creatieve radiomadam, ook handig met het penseel (houdt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
23 november 2019 - 23:39 23:39

dus gemiddeld 16u / stream / maand ? Waarschijnlijk komt dat in de buurt van wat elke streamer er qua tijd in stopte om de stream samen te stellen. Lijkt een beetje op graffiti , daar wordt vaak veel tijd ingestoken en niemand die het echt ziet.

Anyway, radionomy was altijd al iets dat je veel energie liet stoppen in een project waar zij en zij alleen de sleutels toe hadden, en ze konden je als maker op elk ogenblik ‘kalt stellen’. Wat nu dus gebeurt.

Hetzelfde geldt ook voor bvb Facebook en Instagram, maar de content daar is vaak zo onbelangrijk dat niemand er zich zorgen over maakt.
Positieve noot…
Zoals echte media op basis van deze wetenschap hun content waardevoller kunnen maken is het voor echte radiostations een uitdaging om betere inhoud aan te bieden dan de doorsnee streamer…

Waardevoller als in ‘beter tegen de tand des tijds bestand…’

Meer in internetradio
2009: Naam Maeva ten onrechte gebruikt?

Het radiodagboek van 23 november – 326 (video)

Blad 336: Extra Gold, extra podcasts en extra foto’s

Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio)

Live-radiodebuut voor jonge ZTACK talenten

Blad 325: Kermis, rockradio en een Singjaal (video)

Sluiten