RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radioluisteren via Telenet: de ene kabel is de andere niet

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen gebeurt 6 procent van het radioluisteren via digitale televisie en nog eens twee procent via kabel (coax). Luisteren via digitale televisie of via kabel is niet hetzelfde, maar ook binnen het luisteren via de kabel zelf moet je nog eens onderscheid maken tussen twee manieren. Ziehier een mooi staaltje van lezersinput in de journalistiek.

De voorbije dagen kwamen hier bij RadioVisie nogal wat (interessante) reacties binnen over hoe de radiodistributie via het kabelnetwerk van Telenet écht verloopt. Aanleiding was het feit dat de kabel-luisteraars – zonder abonnement op digitale televisie – vanaf nu mee worden geteld als ‘digitale luisteraars’, waar ze tot vorig jaar nog als analoge luisteraars in de statistieken stonden. We hadden het daar maandag al over en we legden toen ook al uit wat je moet verstaan onder DVB-C.

Wat we echter niet wisten – en we durven gerust stellen: wat Jan Modaal niet weet – is dat er bij Telenet blijkbaar meerdere manieren zijn om via DVB-C te luisteren. Afhankelijk van de manier zal je ofwel 42 ofwel 51 radiostations binnenhalen. Maar als je luistert via de digitale televisie van Telenet (digibox/digicorder/tv-box) dan heb je keuze uit 61 radiostations. Tijd dus om een en ander helder op een rijtje te zetten.

Over luisteren via digitale televisie van Telenet kunnen we kort zijn. Dan heb je met 61 radiostations sowieso de ruimste keuze (plus tien extra muziekkanalen van Stingray Music, maar die laten we hier verder buiten beschouwing). Dat 10 van die 61 stations in feite versleuteld worden doorgestuurd is misschien een leuk weetje, maar als bezitter/huurder van een digibox, digicorder of tv-box hoeft u zich daar niet om te bekommeren.

Anders is dat bij DVB-C, een ontvanger waarvan veel mensen het bestaan niet echt kennen, maar die in de meeste tv-toestellen van de laatste tien jaar standaard is ingebouwd. Hiermee kunnen kabelabonnees sinds vorig jaar digitaal radioluisteren, nadat Telenet de oude analoge kabelradio in april 2020 definitief uitzette. We vertelden maandag al dat Telenet via die DVB-C 42 radiokanalen verdeelt. We volgden hiervoor de eigen handleiding van Telenet. Je stelt de scanner van je DVB-C in op Telenet, kiest de frequentie (290 MHz) en de landencode (00032 voor Vlaanderen) en een minuutje later heb je 42 radiostations ter beschikking.

Maar er is meer, want Telenet vertelt blijkbaar niet alles. Of toch niet meteen. Zo biedt Telenet via zijn winkel ook een eigen (extern) DVB-C-radiotoestel aan, de Vistron VDR 210. Klanten van Telenet kunnen zo’n Vistron aankopen voor 49 euro. Het is een zeer eenvoudig instelbaar toestelletje, handig om aan te sluiten op je hifi-installatie en zo ongestoord je keuze te maken uit 51 radiostations. Geen 42 dus, maar 51. Die 9 extra stations zijn Stadsradio Vlaanderen en een aantal themakanalen van DPG Media en VRT-radio. Hoezo?

Wel, die Vistron gebruikt niet het ‘compacte pakket’ via de 290 MHz, dat Telenet opgeeft voor de (in je tv ingebouwde) DVB-C, maar scant de 322 MHz. Via die frequentie kan die Vistron vrij snel 51 onversleutelde radiostations vinden. De tien versleutelde radioproducten – 912 Radio Maria, 913 TOPradio, 919 ROXX Radio, 929 rfi, 930 Family Radio, 941 Be One, 942 Zen, 944 BNL, 945 Radio Judaïca en 949 One World Radio – slaat hij over.

Naast de Vistron VDR 210 kun je eventueel opteren voor de Quantis QE317. Hiermee ontvang je dezelfde 51 radiostations via je kabel. Uitwendig is er – behalve het merklabel – trouwens geen verschil tussen beide toestellen, dus we durven vermoeden dat ze ook inwendig identiek zijn. Die Quantis is eenvoudig te vinden via de gebruikelijke online-shops, maar hij is wel de helft of meer duurder dan de voordeelprijs die Telenet geeft voor de Vistron.

Overigens kun je ook zonder zo’n externe ontvanger, dus gewoon via je ingebouwde DVB-C, diezelfde 51 radiostations ontvangen. Hiervoor dien je echter wel al iets meer nerd te zijn, want je wordt verondersteld om de NIT – Network Information Table – te scannen. Que? Wel die NIT vind je op de hierboven vermelde 322,00 MHz.

In feite is dat het ‘thuiskanaal’ dat Telenet gebruikt om zijn zenderlijst in te laden. Ook de software en updates voor digboxen en digicorders worden via die frequentie verzonden. Je scant hiermee niet naar zenders, maar je haalt een index binnen met welk kanaal op welke preselectie zit en op welke frequentie het kanaal zit.

Bij een Samsung TV heet dit bijvoorbeeld een ‘snelscan’ en dan haal je in 20 seconden heel die lijst binnen. Bij oudere tv’s is het van belang dat je alle netwerkparameters correct invult. Naast 322,00 MHz dien je dan ook de netwerk-ID voor Vlaanderen in te geven (22), de modulatie (256QAM) en de symbool ratio (6875).

Bijna dezelfde stappen dus als het installeren van het ‘compacte signaal’, waar je dan 290 MHz en 32 moet gebruiken. Nadeel aan die NIT-scan is dat je – behalve 51 onversleutelde radiostations en de open tv-kanalen van de VRT – ook zo’n 250 versleutelde kanalen binnenhaalt. De radiostations vind je dan op dezelfde kanalen als in een digibox. Het is wat het is.

Hoewel deze manier van radioluisteren maar een klein en veelal ouder publiek bereikt, vonden we het alvast nuttig om deze verschillende manieren van ontvangst nog eens duidelijk samen te vatten. Met dank aan onze lezers Indi en Jean-Pierre Roosemont voor hun gewaardeerde technische input.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Week van de Digitale Radio, of wat er moet voor doorgaan

Vandaag start de vierde Week van de Digitale Radio. Een 'Belgische' week durven we het Lees verder

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2021: de details

In opdracht van de Vlaamse overheid deed het onderzoeksbureau Ipsos voor het vierde jaar op Lees verder

Telenet zet analoge radiosignalen helemaal stop

Er is veel kans dat dit bericht niet van toepassing is voor het publiek van Lees verder

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jean-Pierre
Jean-Pierre
18 november 2021 - 21:27 21:27

Digitaal radioluisteren kan ook op de Proximus geleidingen (koper of glasvezel). Daar is het mogelijk om 26 radiostations te beluisteren via de ‘Proximus TV Box’. Het aanbod omvat 19 publieke omroepen (VRT/RTBF/BRF) en 7 particuliere radio’s. https://www.proximus.be/manuals/doc/proximus-tv-channels-flanders-nl.pdf

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
20 november 2021 - 11:15 11:15
Antwoord aan  Jean-Pierre

Maar…je kan zelf ook wel (internet) radio’s eigenhandig aan toevoegen via de afstandsbediening, je hebt daarvoor zelfs geen smart-tv nodig. !

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
20 november 2021 - 12:05 12:05
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Dit klopt helemaal. Alle huidige Proximus decoders hebben toegang tot de Radioline app waardoor je meer dan duizenden stations kan ontvangen.
Wel persoonlijk niet meteen mijn ding om radio te luisteren met behulp van je TV maar de mogelijkheid is er in elk geval.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx