RadioVisie

  • .
    .

Radiolegende VBRO verpopte tot nieuwkomer BNL

De ervaring

Op 15 september 2017 nam de Vlaamse regering akte van de erkenning van vier netwerkradio-omroeporganisaties, door toenmalig mediaminister Sven Gatz. Voor het tweede netwerk, dat in hoofdzaak een Vlaams moest worden, werd de Brugse omroep VBRO erkend. De erkenning trad in werking op 1 januari 2018, beginnen met uitzenden moest uiterlijk op 1 september 2018. 

VBRO kon een roemrijk radioverleden aanhalen in het dossier. Toen de allround muzikant en entertainer Norbert van Slambrouck in 1981 de Vrije Brugse Radio Omroep (VBRO) oprichtte, had hij zeker al de nodige ervaring: gewerkt voor de gewestelijke omroep van de BRT, radiopionier bij de zeezender Mi Amigo, drive-in-shows gepresenteerd overal ten lande, shows georganiseerd in zijn Brugse Hey Center, televisie-optredens, producer en succesvol zanger. Een dergelijke omroep, na 37 jaar, verder erkennen kon geen probleem zijn.   

Financiële situatie

Toch waren er vanaf het begin vragen over de erkenning van VBRO als netwerkradio. Zo scoorde de omroeporganisatie letterlijk 0 (nul – 0%) op punt 3°a (Geprojecteerde balans van de twee eerstvolgende exploitatiejaren) van het Financieel Plan in het dossier. Er was wel een maximum score van 7% op punt 3°b (Specificatie van de herkomst van de financiële middelen in eigen en vreemd vermogen).

Bij nazicht op de Balanscentrale van de Nationale Bank van België, kan men vaststellen dat er op 1 januari 2017 reeds een (negatief) eigen vermogen was van -33.898,00 euro, en een overgedragen verlies van meer dan één miljoen euro. Een jaar later was de situatie alles behalve verbeterd, het (negatieve) eigen vermogen liep toen al op tot -95.455,00 euro. De VBRO bvba en VBRO Media bvba werden ondertussen omgevormd tot BNL Radio en TTP Media.

Artiestenpakketten

De omroeporganisatie VBRO stond dus financieel helemaal niet sterk om door te starten als nieuwe netwerkradio in heel Vlaanderen. Er lopen trouwens nog procedures over die erkenning, zo zal de Raad van State zich nog moeten uitspreken over de vraag of de Vlaamse overheid een erkenning mocht afleveren aan een organisatie die toen zo’n slechte balanscijfers had. Over de procedure werden ook al vragen gesteld in de commissie media.

VBRO werd als netwerkradio ook teruggefloten voor het pluggen van muziek. Er was een actuele vraag in het Vlaams Parlement over ‘het laten aankopen van redactionele aandacht en airplay van Vlaamse artiesten’. De VRM veroordeelde de VBRO later tot een boete van 3.000,00 euro, voor het aanbieden van ‘Artiestenpakketten (zilver en goud), voor de inbreuk dat ‘radioreclame duidelijk herkenbaar moet zijn en kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud’.

Ingebrekestelling 

In een andere procedure werd de VBRO bij de VRM aangeklaagd omdat drie frequenties van het netwerk niet zouden worden gebruiken, en het ontkoppelde nieuws per regio. De VRM zag hierin een overtreding van het Mediadecreet en stelde VBRO in gebreke (voorafgaand op een intrekking), en eiste dat de omroep zich uiterlijk op 31 maart 2020 zou geconfirmeerd hebben.

De uitzendingen in Meerhout zijn nog steeds niet opgestart. Ondertussen gooide VBRO wel de handdoek in de ring, maar de procedure loopt nog. Het was echter al eerder verwacht dat dit er aan zat te komen. Algemeen wordt aangenomen dat radio ‘slow business’ is. Voor het succesvol in de markt zetten zou toch drie jaar vereist zijn, en – uiteraard – met de nodige financiële reserve achter de hand. Na twee jaar koos netwerkradio VBRO er voor om te verdwijnen, kroniek van  een aangekondigde dood.   

Procedure tegen Radiovisie

VBRO spande ook een rechtszaak aan tegen RadioVisie waarin maar liefst 100.000,00 euro schadevergoeding werd geëist. Het netwerk struikelde over een artikelenreeks die de inhoudelijke elementen uit het dossier van aanvraag tot erkenning als netwerkradio, onder de loep had gelegd

De rechtbank van Eerste Aanleg in Brugge verklaarde de eis wel ontvankelijk, doch niet gegrond. Het sterkt RadioVisie in de overtuiging dat er persvrijheid moet zijn, met ruimte voor kritisch denken en schrijven. Natuurlijk moeten daarin de rechten van eenieder worden gerespecteerd, het recht op informatie moet daarbij eveneens gevrijwaard blijven. 

Doorstart met BNL

Op Paasmaandag, om 12:00 uur maakt VBRO een doorstart, en dat onder de nieuwe roepnaam BNL. De huidige directeur van de VBRO Radio-groep ruimt plaats voor de nieuwe CEO, Hugo Foets. Daarmee staat de netwerkradio weer volop in de belangstelling. De nieuwe eigenaar is geen onbekende in de radiowereld en de showbusiness. Toen vrije radio in Limburg begin jaren 80 begon door te breken stond hij mee aan de wieg van Radio Benelux in Beringen. Een paar jaar later zat hij als Tom Flemming bij Radio Centraal Limburg (RCL), in Hasselt.

° Lees verder onder de audio en de afbeelding.

Foets leerde snel dat er naast het radiocircuit ook entertainment was, hij organiseerde een paar keer een Shownacht voor de radio, in de Hasseltse Grenslandhallen. Er traden meerdere grote artiesten van toen op. Na een paar jaren stopte de samenwerking met RCL. Foets maakte vorig jaar zijn come back in de radiowereld, en was een jaar eerder gestart met het muziekfestival Yesterdayland in Bobbejaanland, in 2020 versterkt door een eigen online radiostation. Yesterdayland Radio, de zender van het festival heeft inmiddels VBRO Evergreen vervangen op DAB+. 

De beide exploitatie vennootschappen van dit festival; Entertainment partners bvba en Entertainment partners Belgium bvba gingen in de afgelopen weken in faillissement, zie hier en hier. Of dit repercussies heeft op het radio project is vooralsnog onduidelijk.

Het wordt nu afwachten hoe de VRM zal reageren. Er is niet alleen de lopende procedure voor volledige opstart, zij zien ook toe op de juiste invullingen, en/of wijzigingen van dit dossier. In een artikel op de website van VRT Nieuws heeft Hugo Foets er alleszins goede moed in: “We hebben anderhalf jaar geleden een duidelijke opdracht gekregen. We hebben een netwerklicentie gekregen ter promotie van de Nederlandstalige muziek. Die opdracht willen we meer dan ooit invullen.”

Wordt waarschijnlijk nog vervolgd! (VO – Victor Olsen) 


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VBRO Evergreen werd Yesterdayland Radio

In volle corona-crisis is deze middag, op de eerste dag van de lente en om Lees verder

Blad 906: Radar, Radio 2, Sky Radio (audio)

• Nieuw: iedere zaterdag een cultuurpodcast van De Standaard • Radio 2-mysteries krijgen vervolg in Lees verder

Dringend gezocht: sloophamer voor radio & tv-zender (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964 Het jaar waarin in opdracht van de overheid Lees verder

Frankrijk: Elkabbach terug bij Europe 1 (video)

Vandaag, maandag 23 augustus barst de strijd om de luisteraars in alle hevigheid opnieuw los. Lees verder

Frankrijk: Massale leegloop bij Europe 1 (video)

Sinds de machtsovername door de groep Vivendi, eigendom van de Bretonse zakenman Vincent Bolloré, ging Lees verder

Automattic neemt PocketCast over

Eén van de populairste podcast apps, PocketCast werd in 2018 verkocht aan de Amerikaanse National Lees verder

Kicken op radio en zo – 141

Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama Wat een onmacht Lees verder

Blad 855: Premium Radio, VBRO en persvijanden

• 'Belgisch' radiostation te beluisteren via Monegaskische DAB+ • VBRO trekt iedere vrijdag 'te lande' Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
37 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dominique
Dominique
6 mei 2020 - 13:52 13:52

Wij vinden de zender beter dan vroeger.Alle soorten Belgische en Nederlandse muziek komt nu aan bod.Geef ons maar radio BNL.

Eddy Van poppel
3 mei 2020 - 19:52 19:52

Jammer dat vbro radio weg is op DAB plus en FM en telenet

Eddy Van poppel
3 mei 2020 - 19:53 19:53
Antwoord aan  Eddy Van poppel

Hopelijk komt het snel terug

Dirk
Dirk
3 mei 2020 - 18:39 18:39

Ik luister niet meer naar deze zender omdat er nog anders talen liedjes er bij zijn.vbro was het alleen Nederlands muziek te horen.

desplenter suzy
desplenter suzy
29 april 2020 - 08:03 08:03

ik vond vbro toch beter muziek geven ! waar zijn onze vlaamse zangers ? vb paul bruna , en nog andere , die wij niet meer horen ! mijn radio staat de ganse dag op die post , maar ik ben er niet meer zo tevreden mee ! sorry , maar dat is mijn mening ! groetjes !

Robrechts Eddy
Robrechts Eddy
28 april 2020 - 08:07 08:07

Geef ons alstublieft zo snel mogelijk de muziek van de GOEDE oude VBRO terug, en niet dat Engels gejank en Frans gezaag dat nu veel te veel word uitgezonden. Van de nederlandstalige post schiet niet veel meer over. Van mij geen lidgeld meer verwachten !!! Ik ben niet de enige die daar zo over denkt.

dominique
dominique
3 mei 2020 - 06:40 06:40
Antwoord aan  Robrechts Eddy

IK hou van alle muziek

Johan van belle
Johan van belle
26 april 2020 - 19:58 19:58

Super genieten
Doe zo voort, kan maar verbeteren,iedereen en alles heeft kinderfoutjes
Ik geniet terug van de radio dank zij jullie

David
David
24 april 2020 - 00:08 00:08

Er zit potentieel in BNL maar toch merk ik als vaste luisteraar aan de kleine kunst achteruitgang. De jingles zijn hip maar vloeken in een rustgevend programma. De muziekkeuze is breder en meer toegankelijk, niet slecht. Het nieuwsblok is minder aantrekkelijk. Vooral jammer dat Evergreen verdween voor yesterdayland. Teveel jaren 80 lokale radio. Producten als Brugs Ommeland of Elisa fm klinken dan wel veel beter. BNL kan dus nog veel leren van hun lokale producten. Jammer dat nam vbro niet meer gebruikt werd. Ook al komt er een lokale variant.

A.N.
A.N.
23 april 2020 - 19:03 19:03

BNL is een grote ramp. Steeds die onderbrekingen tijdens een lied en steeds die korte herhalingen van delen van het lied. Sorry maar voor mij stopt het hier.

Ingrid Hotton
Ingrid Hotton
20 april 2020 - 11:56 11:56

Ik word gek van BNL. Niet te doen om naar te luisteren! Geef A.U.B. VBRO muziek terug.
Gelukkig dat we nog veel mooie Cd’s hebben om van deze janking af te zijn

Dimitri
Dimitri
20 april 2020 - 19:41 19:41
Antwoord aan  Ingrid Hotton

Spijtig dat Yesterdayland niet op dit FM pakket mag.

Rob
Rob
21 april 2020 - 12:03 12:03
Antwoord aan  Dimitri

Vindt je? Muziekkeuze komt een beetje in de buurt van Evergreen maar ze zouden beter er een non stop zender van maken. Presentatie en inhoud is het niveau van een amateuristische lokale FM zender en daarom zou het beter een non stop zender worden.

Connydewulf
Connydewulf
19 april 2020 - 11:07 11:07

Dus vbro alleen nog via hun website te beluisteren? Bnl niks voor ons , niks voor het originele.

fendtje
fendtje
15 april 2020 - 10:57 10:57

Voor diegenen die Vbro missen via Dab+ de internet stream is nog steeds te beluisteren.
Mijn Sangean is van Dab+ naar internet overgeschakeld.

Walter Van Hoyweghen
14 april 2020 - 14:19 14:19

Sorry maar na 1 dag moet ik zeggen dat ik heel teleurgesteld ben in de muziek van BNL geef mij maar terug VBRO . Deze muziek is allemaal zo eentonig ,vroeger draaide ze dikwijls hetzelfde maar daar zat tenminste ritme in .Als deze muziek zo blijft haak ik af en zoek iets anders. Ook de presentatie vind ik meer van een amateur . .Sorry en nogmaals sorry .!!!!!!!!!!

Stefaan Lommelen
Stefaan Lommelen
14 april 2020 - 05:46 05:46

ik wil de oude VBRO terug want BNL vindt ik maar niets op welke frequentie kan ik de oude VBRO ontvangen regio
Oost-vlaanderen Hamme?
Alvast bedankt

corvers eric
corvers eric
14 april 2020 - 09:48 09:48
Antwoord aan  Stefaan Lommelen

Ik vindt het spijtig, dat de muziek die nu gedraaid wordt op BNL niet meer hetzelfde is als op de vbro, daarom heb ik besloten om niet meer te luisteren.

PVM
PVM
13 april 2020 - 12:31 12:31

Amaai, als ik dit hier allemaal lees. De bvba’s van Yesterdayland festival zijn failliet. Hoe dit zomerfestival nog kan doorgaan is een vraagteken dus? En hoe die dan de exploitatiekosten van de 2 radiostations kunnen betalen is mij ook een raadsel. En dan nog hopen dat ze met alles wettelijk in orde zijn…
Ik ben echt benieuwd hoe het zal verlopen. Maar de beide stations kunnen wel kwaliteit aanbieden en zijn echt professioneel gestart.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
14 april 2020 - 08:36 08:36
Antwoord aan  PVM

Er staat – voor alle duidelijkheid – nergens dat de bvba’s van Yesterdayland failliet zijn, want dat zijn ze – momenteel alvast – zeker nog niet niet. De term “in faillissement” is niet hetzelfde als “failliet”. Het betekent enkel dat de dossiers “geopend” zijn door de handelsrechter. Intussen heeft H. Foets laten weten dat hij daar verzet heeft tegen aangetekend, zie https://radiovisie.eu/radiovisie-sprak-met-hugo-foets-over-vbro-en-bnl/ . Zolang er geen definitieve uitspraak is, geniet hij dus het voordeel van de twijfel en mag je ook geen conclusies trekken die er niet zijn.

PVM
PVM
14 april 2020 - 15:21 15:21
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Inderdaad, dan heb ik mijn conclusie te vroeg getrokken. Na het lezen van het andere artikel is er ook wat meer duidelijkheid. Ik hoop in alle eerlijkheid dat alles daarover in orde komt en dat het festival toch nog kan doorgaan, in de zomer of in de winter. Het trekt duizenden mensen die graag hun favorieten van vroeger nog eens willen zien in levende lijve. Ik heb ook de indruk dat de twee radiostations er ook alles aan doen om goed en professioneel over te komen. Het zou jammer zijn moest daar een eind aan komen.

Jos
Jos
11 april 2020 - 21:01 21:01

En gaat vbro verder in FM in de regio West Vlaanderen?

E.B.
E.B.
12 april 2020 - 20:51 20:51
Antwoord aan  Jos

Thomas zal wel 1 van zijn andere frequenties aanspreken, keuze genoeg in Brugge: 102,7 -105,3 – 104,9 – …

Er Vee
Er Vee
13 april 2020 - 09:45 09:45
Antwoord aan  E.B.

104.9 wordt moeilijk wegens niet van hem. Gokje op 102.7.

PETER
PETER
20 april 2020 - 23:31 23:31
Antwoord aan  Er Vee

104.9 FM IS NIET VAN THOMAS 102.7 FM – 105.3 EN 105.8 BRUGGE EN KNOKKE 106 FM 106.4 BRUGGE EN 107.9 TORHOUT EN 107.3 FM DAS ALLEMAAL VAN FREDERIK 104.9 FM IS VAN GEERT BOLLE EN 107.7 IS VAN PETER WARLOP DIR IS JUISTE INFORMATIE STROMANNEN VAN FREDERIK GENOEG IN BRUGGE

Denaeghel
Denaeghel
13 april 2020 - 17:46 17:46
Antwoord aan  Jos

Hopelijk starten de oud gedienden van VBRO opnieuw voor de streek van Brugge en omgeving

Jean-Pierre
Jean-Pierre
13 april 2020 - 18:21 18:21
Antwoord aan  Jos

Vandaag te Oostduinkerke op FM bij mij een ramp zowel westkust of middenkust Oostende frequentie en is gewoon VBRO
Internet ook VBRO
Geen BNL of ik moet op tv via telenet luisteren, er staat nog VBRO maar is BNL

Don`t copy text!
37
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x