RadioVisie

  • .
    .

Radiolegende VBRO verpopte tot nieuwkomer BNL

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De ervaring

Op 15 september 2017 nam de Vlaamse regering akte van de erkenning van vier netwerkradio-omroeporganisaties, door toenmalig mediaminister Sven Gatz. Voor het tweede netwerk, dat in hoofdzaak een Vlaams moest worden, werd de Brugse omroep VBRO erkend. De erkenning trad in werking op 1 januari 2018, beginnen met uitzenden moest uiterlijk op 1 september 2018. 

VBRO kon een roemrijk radioverleden aanhalen in het dossier. Toen de allround muzikant en entertainer Norbert van Slambrouck in 1981 de Vrije Brugse Radio Omroep (VBRO) oprichtte, had hij zeker al de nodige ervaring: gewerkt voor de gewestelijke omroep van de BRT, radiopionier bij de zeezender Mi Amigo, drive-in-shows gepresenteerd overal ten lande, shows georganiseerd in zijn Brugse Hey Center, televisie-optredens, producer en succesvol zanger. Een dergelijke omroep, na 37 jaar, verder erkennen kon geen probleem zijn.   

Financiële situatie

Toch waren er vanaf het begin vragen over de erkenning van VBRO als netwerkradio. Zo scoorde de omroeporganisatie letterlijk 0 (nul – 0%) op punt 3°a (Geprojecteerde balans van de twee eerstvolgende exploitatiejaren) van het Financieel Plan in het dossier. Er was wel een maximum score van 7% op punt 3°b (Specificatie van de herkomst van de financiële middelen in eigen en vreemd vermogen).

Bij nazicht op de Balanscentrale van de Nationale Bank van België, kan men vaststellen dat er op 1 januari 2017 reeds een (negatief) eigen vermogen was van -33.898,00 euro, en een overgedragen verlies van meer dan één miljoen euro. Een jaar later was de situatie alles behalve verbeterd, het (negatieve) eigen vermogen liep toen al op tot -95.455,00 euro. De VBRO bvba en VBRO Media bvba werden ondertussen omgevormd tot BNL Radio en TTP Media.

Artiestenpakketten

De omroeporganisatie VBRO stond dus financieel helemaal niet sterk om door te starten als nieuwe netwerkradio in heel Vlaanderen. Er lopen trouwens nog procedures over die erkenning, zo zal de Raad van State zich nog moeten uitspreken over de vraag of de Vlaamse overheid een erkenning mocht afleveren aan een organisatie die toen zo’n slechte balanscijfers had. Over de procedure werden ook al vragen gesteld in de commissie media.

VBRO werd als netwerkradio ook teruggefloten voor het pluggen van muziek. Er was een actuele vraag in het Vlaams Parlement over ‘het laten aankopen van redactionele aandacht en airplay van Vlaamse artiesten’. De VRM veroordeelde de VBRO later tot een boete van 3.000,00 euro, voor het aanbieden van ‘Artiestenpakketten (zilver en goud), voor de inbreuk dat ‘radioreclame duidelijk herkenbaar moet zijn en kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud’.

Ingebrekestelling 

In een andere procedure werd de VBRO bij de VRM aangeklaagd omdat drie frequenties van het netwerk niet zouden worden gebruiken, en het ontkoppelde nieuws per regio. De VRM zag hierin een overtreding van het Mediadecreet en stelde VBRO in gebreke (voorafgaand op een intrekking), en eiste dat de omroep zich uiterlijk op 31 maart 2020 zou geconfirmeerd hebben.

De uitzendingen in Meerhout zijn nog steeds niet opgestart. Ondertussen gooide VBRO wel de handdoek in de ring, maar de procedure loopt nog. Het was echter al eerder verwacht dat dit er aan zat te komen. Algemeen wordt aangenomen dat radio ‘slow business’ is. Voor het succesvol in de markt zetten zou toch drie jaar vereist zijn, en – uiteraard – met de nodige financiële reserve achter de hand. Na twee jaar koos netwerkradio VBRO er voor om te verdwijnen, kroniek van  een aangekondigde dood.   

Procedure tegen Radiovisie

VBRO spande ook een rechtszaak aan tegen RadioVisie waarin maar liefst 100.000,00 euro schadevergoeding werd geëist. Het netwerk struikelde over een artikelenreeks die de inhoudelijke elementen uit het dossier van aanvraag tot erkenning als netwerkradio, onder de loep had gelegd

De rechtbank van Eerste Aanleg in Brugge verklaarde de eis wel ontvankelijk, doch niet gegrond. Het sterkt RadioVisie in de overtuiging dat er persvrijheid moet zijn, met ruimte voor kritisch denken en schrijven. Natuurlijk moeten daarin de rechten van eenieder worden gerespecteerd, het recht op informatie moet daarbij eveneens gevrijwaard blijven. 

Doorstart met BNL

Op Paasmaandag, om 12:00 uur maakt VBRO een doorstart, en dat onder de nieuwe roepnaam BNL. De huidige directeur van de VBRO Radio-groep ruimt plaats voor de nieuwe CEO, Hugo Foets. Daarmee staat de netwerkradio weer volop in de belangstelling. De nieuwe eigenaar is geen onbekende in de radiowereld en de showbusiness. Toen vrije radio in Limburg begin jaren 80 begon door te breken stond hij mee aan de wieg van Radio Benelux in Beringen. Een paar jaar later zat hij als Tom Flemming bij Radio Centraal Limburg (RCL), in Hasselt.

° Lees verder onder de audio en de afbeelding.

Foets leerde snel dat er naast het radiocircuit ook entertainment was, hij organiseerde een paar keer een Shownacht voor de radio, in de Hasseltse Grenslandhallen. Er traden meerdere grote artiesten van toen op. Na een paar jaren stopte de samenwerking met RCL. Foets maakte vorig jaar zijn come back in de radiowereld, en was een jaar eerder gestart met het muziekfestival Yesterdayland in Bobbejaanland, in 2020 versterkt door een eigen online radiostation. Yesterdayland Radio, de zender van het festival heeft inmiddels VBRO Evergreen vervangen op DAB+. 

De beide exploitatie vennootschappen van dit festival; Entertainment partners bvba en Entertainment partners Belgium bvba gingen in de afgelopen weken in faillissement, zie hier en hier. Of dit repercussies heeft op het radio project is vooralsnog onduidelijk.

Het wordt nu afwachten hoe de VRM zal reageren. Er is niet alleen de lopende procedure voor volledige opstart, zij zien ook toe op de juiste invullingen, en/of wijzigingen van dit dossier. In een artikel op de website van VRT Nieuws heeft Hugo Foets er alleszins goede moed in: “We hebben anderhalf jaar geleden een duidelijke opdracht gekregen. We hebben een netwerklicentie gekregen ter promotie van de Nederlandstalige muziek. Die opdracht willen we meer dan ooit invullen.”

Wordt waarschijnlijk nog vervolgd! (VO – Victor Olsen) 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VBRO Evergreen werd Yesterdayland Radio

In volle corona-crisis is deze middag, op de eerste dag van de lente en om Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 62 (audio)

Omdat er een aanleiding voor is, want RadioVisie 4.0 gaat op 31 oktober alweer zijn Lees verder

Blad 1607: Financietoren, leescijfers, The Playlist

• De Financietoren, het epicentrum van DAB+ in Brussel • Vlaamse dag- en weekbladen zien Lees verder

World Radio TV Handbook maakt doorstart (video)

In december verschijnt een nieuwe editie, bij een nieuwe uitgever.

Blad 1587: Roularta, Radio 1, TOPradio (audio)

• Roularta fuseert Nederlandse magazine-uitgeverijen • Podcast: wat doet dementie met een mens? • De Lees verder

Voorstelling : ‘Zo te sterven op het water ’ (video)

Op 18 juni was er de voorstelling van het nieuwe boek van Leo Weijers (foto Lees verder

Recensie: “Fuck de media, red de pers”

Over dit spraakmakende boek van Guido Van Liefferinge zegt Rik Van Cauwelaert in zijn voorwoord: Lees verder

Boek: BV-DAY’ van de mysterieuze Chris Van Gansbeke (video)

Een nieuw boek met een oude 'portatief' op de cover. Het trok meteen onze aandacht. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

37 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Decrock Joke
Decrock Joke
6 februari 2021 - 10:14 10:14

In poperinge al de hele week geen ontvangst van bnl radio op FM.Problemen?

roland
roland
9 februari 2021 - 22:51 22:51
Antwoord aan  Decrock Joke

Zijn terug loud en clear.

Frank
Frank
9 mei 2020 - 14:15 14:15

De ganse dag polonaise muziek, neen dank u. Geef mij maar een hippe zender, noch vbro noch bnl

Panasonic
Panasonic
6 mei 2020 - 21:10 21:10

Ik heb de indruk dat BNL regio Brugge op 89.6fm wat minder te ontvangen is, er zijn namelijk meer storingen in het Noorden van Brugge waar ik luister. Als ik luister via de GSM is de ontvangst heel slecht! Toen het signaal van VBRO op de frequentie zat was dit toch stukken beter. Nog mensen met dezelfde bevindingen?

burke
burke
7 mei 2020 - 13:04 13:04
Antwoord aan  Panasonic

De ontvangst is inderdaad nog heel wisselvallig. De presentatie vind ik wel flink verbeterd. Ik hoor jammer genoeg meer niet-Nederlandstalige muziek dan bij VBRO in een half jaar

Franky Dekeyzer
Franky Dekeyzer
8 mei 2020 - 16:50 16:50
Antwoord aan  Panasonic

hier in veldegem is de ontvangst ook niet al te best vroeger als het vbro was was de ontvangst stukken beter ik luister via dab+

wim
wim
16 augustus 2020 - 19:40 19:40
Antwoord aan  Panasonic

in turnhout bijna niks tot niks als men langs autosnelweg rijdt en die van meerhout staat nog niet aan daar is niks te horen

patrick de smit
patrick de smit
6 mei 2020 - 16:23 16:23

ik vindt bnl beter dan vbro alle belgische muziek komt aan bod bekende presentatoren als david van dijk wim leys dieter troubleyn jo van belle amaryllis temmerman enz zijn goed bezig

guido verwerft
guido verwerft
20 juni 2020 - 22:57 22:57
Antwoord aan  patrick de smit

ze willen de nederlandstalige muziek in belgie gewoon kelderen omdat andere zenders jaloers zijn. vbro was goed heel goed, ik luisterde elke dag, maar nu met bnl nooit meer.

Joris herman
Joris herman
15 augustus 2020 - 17:40 17:40
Antwoord aan  guido verwerft

Vbro was zeer goed bnl is onhoorbaar op enkele uizondetingen na.de zaterdag is de topdag onhoorbaar.

Don`t copy text!
37
0
Deel hier gerust uw gedachtenx