RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘Radiogemeente niet in goede handen’ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964

Mick Jagger op de voorpagina van de regionale krant van 25 november. Zowaar een echt gossip bericht. De Rolling Stone was vertrokken voor een vakantie naar het eiland Nassau, onderdeel van de Bahama-eilanden. Hij vloog vanaf het Londense Heathrow in zijn gezelschap een nieuwe liefde, Bianca Perez uit Nicaragua. Als jongeren waren we verbaasd hoe snel hij de ene na de andere verovering binnenhaalde en weer afstootte. Bovendien zouden de volgende halve eeuw nog vele vrouwen volgen.

Nieuw geluid vanaf de Noordzee

In 1970 kwam vanaf internationale wateren voor de kust van Noordwijk Capital Radio in de lucht, een project van de International Broadcasting Society. Het format bestond uit easy listening programma’s en uitzendingen verzorgd door dominee Geert Toornvliet (foto bovenaan). Een aimabel mens met een goed hart die bij velen, ook bij niet gelovigen, geliefd was. In de daarop volgende jaren zou hij via een aantal radiostations zijn programma’s laten verspreiden.

Radioprodikant gepluimd’

In de laatste week van november had de voorzitter van ‘Ken woord voor de wereld’, ds. C.W.J. van Gent, in Amsterdam een aanklacht ingediend tegen de in Bloemendaal residerende Toornvliet wegens laster en belediging. De predikant was eerder dat jaar door de Synode de Gereformeerde Kerken geschorst. Hij had namelijk in een open brief in de door hem uitgeven publicatie ‘Contact met onze luisteraars’ een aanval gelanceerd op ds. Van Gent.

Laatst genoemde struikelde over uitspraken als: ‘U hebt helaas uw positie niet gebruikt voor de opbouw en voortgang van het pastorale werk. Want U werd daarin zeer gehandicapt door uw vrouw. Ik wist al dat ze schrikkelijk negatief over menigeen praatte. Ik was gewaarschuwd voor u, dat onze radiogemeente bij u niet in goede handen was. U bent alle krachten gaan bundelen om de radiopredikant, die van de kerken geen salaris of wachtgeld meer krijgt, te plunderen. Dat zovelen in zo korte tijd met de heer Van Gent meegaan is een zaak van psychische infectie, die als een besmettelijke ziekte om zich heen heeft gegrepen.’

Dominee Van Gent noemde dit onwaar. Volgens hem wemelde de hele open brief van onwaarheden, halve waarheden en verdraaide feiten. Hij noemde het artikel in flagrante strijd met de pastorale kenmerken van het ambt van predikant. Van Gent eiste dat dominee Toornvliet zou worden veroordeeld tot het betalen van honderd gulden schadevergoeding wegens de aantasting van de goede naam, plus het bevel dat dit vonnis openbaar werd aangeplakt.

Zie je het al voor je op de deur van de kerkgemeenschap in Bloemendaal dat Toornvliet een verklaring plakte die leesbaar was voor alle kerkgenoten? Uiteindelijk werden de plooien glad gestreken. Van Gent nam zelfs de presentatie van de programma’s, na het overlijden van Toornvliet, over op onder meer Radio Monique.

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

God ‘stoorde’ bij Radio Caroline (audio & video)

In het voorjaar van 1989, een kwarteeuw na de officiële start op 27 maart 1964 Lees verder

Caroline: Een dominee tussen de popmuziek (audio)

Terug naar 8 mei 1979 Er zijn weinig radiostations waarvan de reputatie zo groot is Lees verder

Hoe een radiodominee op de Noordzee belandde

Als de zeezenders er niet waren geweest, dan was de affiniteit met het medium radio Lees verder

Blad 736: Toornvliet, MNM en De Stem (audio & video)

In de mess van het zendschip sprak de dominee tot de bemanning. Maanden zonder feesten? Lees verder

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rudi Koot
Rudi Koot
13 september 2021 - 19:25 19:25

Zeker is dat dominee Arie van Gent dominee Toornvliet opvolgde bij de Stichting Radiogemeente en te beluisteren was op de zeezender Radio Monique. De voorletters zijn A.H. (https://www.radiogemeente.nl/) dus dat lijkt me niet dezelfde persoon als die C.W.J. van Gent. Ik kom die laatste en die organisatie Ken woord voor de wereld op internet alleen tegen bij Freewave-nostalgia.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx