RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
Heynen

RadioDay Awards voor Tineke de Nooij, Ad Roland en Jaap Schut

Gisteren 13 mei werden in het Nederlandse Harlingen, aan boord van het licht- en radioschip de Jenny Baynton de RadioDay Awards 2023 uitgereikt. Een jaarlijks terugkerende ode aan de radio in het algemeen en aan bijzondere figuren in het bijzonder. Hans Knot was er bij en schreef extra tekst en uitleg over de drie winnaars van 2023: Tineke de Nooij, Jaap, Schut een Ad Roland.

Laudatio introductie RadioDay 2023

Lang geleden werd ik gevraagd om mee te denken over het organiseren van een weekend ter gelegenheid van twintig jaar offshore radio in West-Europa. Het werd, in samenwerking met Music Radio Promotions en een groot aantal vrijwilligers, de conventie Zeezenders 20, gehouden in juli 1978 in Noordwijkerhout.

Tijdens deze bijeenkomst werd onder meer het mediamagazine Freewave geïntroduceerd dat nu, 45 jaar later, nog steeds bestaat. Tegenwoordig als online tijdschrift met de naam Freewave Nostalgie. Een uitgave van de Stichting Media Communicatie, die eveneens ter wereld kwam in 1978. De volgende ‘radiodagen’ werden georganiseerd door Rob Olthof en mezelf georganiseerd, later werd ook nauw samengewerkt met Martin van der Ven. 38 bijeenkomsten in totaal verdeeld over 36 jaren.

Sinds 2007 worden tweejaarlijks de RadioDay Awards uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt binnen de radioindustrie. De huidige organisatie achter de RadioDay hield de traditie in stand en gaf SMC de nodige ruimte om ook in 2023 drie RadioDay Awards uit te reiken. Eentje voor de wegbereider van de ‘Europese muziekradio’. Een ander voor de ‘Uitmuntende vakvrouw’ en tot slot ook een trofee voor het ‘Ultiem historisch besef’.

Laudatio Radio Day: Tineke de Nooij

Radio luisteren doen de meesten op een ontspannen wijze, waarbij muziek en presentator goed in het gehoor moeten liggen. Zestig jaar geleden en nu nog steeds! We namen er een kopje koffie bij en hoorden de presentatrice, via de transistorradio, vaak op een zeer persoonlijke wijze. Ook in de avonden bleef ze zichzelf en plezierde de luisteraars met de betere muziek, vooral afkomstig van lp’s.

Na haar tijd bij de zeezenders werd ze in december 1976 de eerste die een programma presenteerde op het nieuwe klassieke Hilversum 4. Ook de televisie en een heel ruim publiek vond haar. Ze stond aan de wieg van het muziekprogramma Countdown en maakte met haar team prachtige reisverslagen. Niet te vergeten is het middagprogramma op de televisie, dat haar naam droeg. Uniek omdat er voor het eerst werd gekookt op de buis.

RTL4, Radio 192, NPO, Omroep MAX, ze kwam overal voorbij. In 2021 beëindigde ze officieel haar loopbaan om in 2022 toch weer een paar keer achter de microfoon te kruipen. Ze is vele malen onderscheiden onder meer als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Stichting Media Communicatie, in samenwerking met de organisatie van RadioDay 2023, heeft gemeend The Radio Day Award voor een uitmuntende vakvrouw uit te reiken aan Tineke de Nooij.

Laudatio Radio Day: Ad Roland

In november 1987 moest ik een nogal saai medisch symposium bijwonen in een hotel in Hamburg. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens de pauzes opnames te maken van het nieuwe particuliere Radio Schleswig-Holstein. Toen het gesprek van de dag vanwege het frisse geluid en geweldige jingles. In korte tijd had het station tot 70 % van de luisteraars van de voorheen toonaangevende NDR overgenomen.

Heynen

Verantwoordelijk hiervoor was iemand uit Nederland die zijn carrière als deejay was begonnen en die ik als zeezenderfan goed kende. Zo was hij eind 1969 betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe Radio Nordsee International, presenteerde hij vervolgens korte tijd programma’s voor Radio Caroline en dook hij per 1 januari 1974 op bij de nieuwe zeezender Radio Mi Amigo International.

Hij presenteerde er tot 31 augustus de ‘Joepie Top 50’. Nadat hij begin jaren zeventig van de vorige eeuw al de rechterhand was geweest van Felix Meurders bij de NOS, wist hij nog jarenlang een enthousiast miljoenenpubliek te boeien met de TROS Europarade bij Hilversum 3. Vanaf midden jaren tachtig werkte hij steeds meer op de achtergrond als consultant, spreker en marketingdeskundige.

Hij had niet alleen een blijvende invloed op het Duitse radiolandschap van de Noordzee tot de Alpen, maar was internationaal succesvol in Spanje, Oostenrijk, België, Tsjechië en Scandinavië. Veel waarnemers zijn het er al lang over eens dat dit een echte pionier is, anderen hebben het over Europa‘s radiodokter. De man, heet Ad Roland, hij die blijvend naam heeft gemaakt in de Europese radioscène en wiens verdiensten worden geëerd met een Radio Day Award.

Laudatio Radio Day: Jaap Schut

Wie heeft er nooit iets verzameld? Speldjes, lucifermerken, kauwgomplaatjes, postzegels en suikerzakjes. Mooi en netjes bewaard in de slaapkamerkast om alleen weer tevoorschijn te halen als er een aanwinst was op te bergen. Radioliefhebber verzamelden t-shirts, boeken, posters, stickers, video’s, opnames, foto’s… Met de komst van het internet werden die stapsgewijs getoond en gedeeld. Tot er uiteindelijk hele specifieke website en Facebook-pagina’s ontstonden.

Maar wat als Nederlandse popmuziek jouw ding is? Waar ga je met dat spul heen? Misschien in een tuinkas, want daar heeft deze verzamelaar gewerkt. Misschien vond hij wel een plekje tijdens zijn werk als gevelreiniger? Maar ook dat bracht geen oplossing. Zelfs pertinente verzoeken en besprekingen in de Popstad van Nederland, Den Haag, was een maat voor niks.

In 2022 was het precies twee decennia geleden het besluit werd genomen om een prachtige verzameling onder te brengen in het museum Rockart in Hoek van Holland. Voor die intense inzet en die van zijn team werd de RadioDay Award 2023 voor ultiem historisch besef uitgereikt aan Jaap Schut.

° Foto bovenaan: Het winnende trio. Jaap Schut, Tineke de Nooy en Ad Roland (credits: Wim van de Water/Mediapages)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx