RadioVisie

  • .
    .

Radio Veronica vecht dwangsom aan voor de rechter

Talpa Network, het mediaconcern waartoe Radio Veronica behoort, vecht de opgelegde last onder dwangsom aan. Die kreeg de commerciële zender toebedeeld omdat er te weinig muziek werd gedraaid. Radio Veronica zendt uit op FM via een zogenaamd geclausuleerd kavel (A2), waardoor er restricties zijn wat wel en niet mag worden uitgezonden. Volgens de vergunning moet tussen 07:00 en 19:00 uur 85% van de netto zendtijd (exclusief nieuws, weer, verkeer en reclame) muziek te horen zijn.

Last onder dwangsom

Maar volgens concullega KINK hield Veronica zich niet aan deze regels. Daarom werd een handhavingsverzoek ingediend bij Agentschap Telecom (AT), tegenwoordig herdoopt in Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Eind 2021 besloot de etherwaakhond daarop om de uitzendingen van Veronica tegen het licht te houden.

Ook AT concludeerde dat er te weinig muziek te horen was, in mei 2022 volgde een last onder dwangsom om herhaling te voorkomen. Mocht Veronica bij een nieuwe controle nogmaals in de fout gaan, dan moet 60.000 euro per overtreding per maand worden betaald, met een maximum van 300.000 euro.

Wat is nieuws?

Volgens Veronica heeft de etherwaakhond een andere interpretatie van het begrip ‘nieuws’. AT beschouwt enkel de journaals als nieuws en dat vindt Radio Veronica te strikt. Het station is van mening dat dat ook gesprekken over de actualiteit, waaronder interviews met experts of betrokkenen, meetellen.

Daarom werd eerder al bezwaar aangetekend tegen dit strikte hanteren van het begrip nieuws. Het station staat daarin niet alleen, want ook RadioCorp, eigenaar van 100% NL en SLAM!, vindt de uitleg van het AT onjuist en is van mening dat dit na zeventien jaar niet zomaar opeens gewijzigd kan worden. AT houdt echter voet bij stuk en daarom gaat Talpa in beroep bij de rechter.

Radio Veronica meent dat in de beslissing op bezwaar een onjuiste uitleg wordt gegeven van het nieuwsbegrip” zo laat een woordvoerder van Talpa weten. “Het lijkt Radio Veronica daarom goed als er in de toekomst meer duidelijkheid komt over de uitleg van dit begrip. In de beslissing op bezwaar wordt die onduidelijkheid geïllustreerd, aangezien de verschillende betrokken partijen aan dit begrip een andere interpretatie geven.

Het besluit van AT heeft namelijk ook effect op de andere geclausuleerde stations. Naast voor Veronica geldt dit immers ook voor 100% NL, SLAM! en Sublime. Ook deze commerciële radiozenders hebben restricties betreffende de hoeveelheid gesproken woord.

Verlenging

Ook is Radio Veronica het niet eens met het besluit om de opgelegde last onder dwangsom opeens met een jaar te verlengen. Die was oorspronkelijk opgelegd tot 1 september 2022, maar omdat de zendvergunningen, in afwachting van de komende veiling verlengd zijn tot 1 september 2023, en omdat KINK ook beroep had aangetekend tegen het aflopen van de last, heeft AT besloten om de eerdere uitspraak met een jaar te verlengen.

Heynen

Volgens een woordvoerder “Was er geen basis om de last te verlengen per 1 september 2022. Radio Veronica wil haar luisteraars goed bedienen en daartoe veel muziek draaien, in lijn met haar motto ‘We. Love. Music’. Zij houdt zich zodoende aan de clausulering.(RadioWereld.nl)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx