RadioVisie

  • .
    .

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica is het laatste waar we ons in coronatijd druk over maken. Maar toch is het interessant om te zien welke grote naam Rob & Carolien nu uit de hoge hoed gaan trekken om Radio Veronica toekomstbestendig te maken. Is het Stenders zelf? Nee. Zijn het Jan Roos en Dennis Schouten? Nee. Is het dan Henk Westbroek die zijn revival maakt? Bert Brussen? Nee. Het is DJ Tim Klijn (foto bovenaan), die het al eerder in de ochtend mocht proberen bij Radio 10 samen met Cobus Bosscha, later vervangen werd door Lex Gaarthuis en nu de middagshow doet bij het ooit zo florissante station.

Het kan ook bijna niet anders als je station niet eens budget heeft om wat grote namen naar je zender toe te trekken dat je kiest voor deze voordehand liggende, veilige optie. Iemand bij sidekicks Rick & Niels neerzetten waar ze al eerder mee samengewerkt hebben in de Evers tijd ‘en die wel lekker ligt’, Tim Klijn. Prima jock verder, hij doet nu de middagshow, verdient een bovenmodaal salaris (nog eentje uit de 538 tijd toen het goed ging, laten we zeggen 150k per jaar) en daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Werken met dat kadaver! Hij is de stationvoice van én Radio Veronica én Veronica TV en daar kan best nog een ochtendshowtje bij. Voor de uitstraling van het station trouwens zeker niet slecht, als je ochtendjock de rest van de dag ook te horen is.

Nu is dit wel weer een oplossing uit lang vervlogen radiotijden. Wil je radio anno 2022 nog relevant houden dan kies je natuurlijk voor mensen die zelf al een hele following online hebben en die spannende X-factor met zich meedragen waardoor je als luisteraar Veronica wel weer eens wil proberen. Op deze manier blijft het gerommel in de marge. Noem me eens één item of stunt op waar je Tim Klijn van kent? Het doet me zeer, want Rob is een vriendje van me, maar er worden achter de schermen al weddenschappen afgesloten hoe lang hij het nog vol gaat houden daar.

De een zegt ‘ik spreek je in het voorjaar wel weer’, de ander zegt ‘ja hij moet niet nog twee metingen lang 0,3 procent marktaandeel verliezen zoals deze meting anders is het avontuur van korte duur’. Dan kan Lex Harding senior wel roepen dat ‘Veronica nog nooit zo goed heeft geklonken’, het blijft een commercieel bedrijf en daar staat toch echt hoe het scoort bovenaan de vergaderlijst. Stenders die roept ‘We hoeven niet bij de grote stations te horen’ zal ook een aantal afdelingen heel zenuwachtig hebben gemaakt, de sales voorop.

Het probleem is natuurlijk dat zowel Harding als Stenders en veel van zijn medewerkers als liefhebber naar Veronica luisteren, niet als gemiddelde luisteraar. Het toppunt was toch wel de TV spot waarin co-host Caroline zegt dat er ‘ook iets van Urban Dance Squad te horen moet zijn!’. Hoe niche wil je het hebben?! Niemand die het nog kent, op een handjevol muziekfreaks (en de discjockeys zelf) na. Maar goed, ik geef het je te doen, het huidige Radio Veronica nog vlot trekken. Er is zóveel mee gerommeld qua format, uitstraling, programmering en marketing de afgelopen jaren dat het merk dusdanig beschadigd is dat je een héle lange adem moet hebben en consistent moet zijn in wat je te horen brengt wil je nog een grote nieuwe groep luisteraars aan je binden. 

Het idee dat alle NPO luisteraars die naar Stenders luisterden op NPO Radio 2 mee verhuizen naar Veronica is natuurlijk kinderlijk gedacht. Iedereen die iets langer dan twee weken bij de landelijke radio rondloopt weet dat dat niet zo werkt. ‘Radio is slow business’ zegt iedereen dan, maar het heeft ook vooral met luiheid van de luisteraar te maken. Die kiest voor NPO Radio 2 omdat het hem of haar bevalt, niet omdat ze zo nodig Stenders & Carolien moeten horen.

Maar goed, als Tim Klijn de ochtend gaat doen in het nieuwe jaar dan is er weer iemand voor de middag nodig. En dat stemt me dan wel weer vrolijk. Kleine kans dat het Toine van Peperstraten wordt, die zelf graag wil maar het natuurlijk ook niet voor een appel en een ei gaat zitten doen vijf dagen in de week, met of zonder Mischa Blok. Ik zet dan toch mijn geld op dit scenario: de ochtend tot 10:00 uur, daarna Dennis Ruyer tot 13:00 uur, waarna Stenders zijn platenkast een uurtje eerder opent tot 16:00 uur. Dan mag de alternatieve Martijn Muijs het weer eens gaan proberen in de middag. Hij volgde mij destijds ook op ’s middags onder Erik de Zwart, niet onverdienstelijk, wel nog met een sidekick waar hij niet zelf voor had gekozen. Laat die man het solo doen, er wordt al genoeg door elkaar heen gepraat op dat tijdstip op de radio.

Je kan Muijs een zwaarmoedige overjarige puber vinden waarin alleen de niche van een niche geïnteresseerd is, maar hij brengt wel iets anders dat nog niet te horen is op het middag drivetime slot. Misschien bij Kink een beetje, voor de rest zijn het toch allemaal lolbroeken in de middag met items waar de hele Jostiband zelfs de clou van snapt. Als ze nou weer eens iets slims willen doen daar op de Bergweg dan vragen ze Jan Paparazzi terug als sidekick. Dit deed ie eerder bij mij in de ochtend en bij Martijn op vrijdagavond. Die man kan wel wat en snapt dat je met leuke, originele content moet komen. Ook Wilfred Genee heeft Paparazzi wel eens gepolst als (tijdelijke) vervanger voor Rick maar daar heeft ie vriendelijk voor bedankt. Misschien dat hij het nu wel ziet zitten?

Patrick Kicken
Photo credits: Veronica – Ben Houdijk


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

VRT: politieke invloed wordt afgebouwd

De Vlaamse regering heeft het voorstel goedgekeurd van mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) om de politieke Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol Wat al Lees verder

Terug naar ‘Veronica 828’ (video)

Al is het alweer vele decennia geleden dat de grootste avonturen van zeezenderradio achter ons Lees verder

Veronica start nieuwe programmering

Zendermanager Rob Stenders en zijn team trekken met steile verwachtingen het pas gestarte jaar in. Lees verder

Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x