Brussel heeft er alweer een nieuw radiostation bij. Nieuw is dat niet voor de hoofdstad want door haar unieke positie in dit land voeren zowel Vlaamse, Franstalige als anderstalige zenders een strijd voor een plaatsje in de FM-band. Het gevolg is een redelijke kakafonie, een amalgaam van zenders waarbij het voor de luisteraar vaak niet eenvoudig is er zijn weg te vinden…
De term ‘radio’ dekt uiteraard vele ladingen. Het hangt er grotendeels van af wat je eronder verstaat. De FM-band zit vol, DAB+ zou voor enige verlichting moeten zorgen. En er is het… internet. De ultieme reddingsboei als er nergens nog een plekje vrij is. En uiteraard ook de minst dure oplossing. Of… en dat gebeurt steeds vaker, je koppelt een webradio aan een ander initiatief als een soort extra ondersteuning.
Dat is het geval met de kiosk van het Warandepark, dat onlangs een echt muziekhuis werd. Webradio Kiosk won de hoofdstedelijke wedstrijd om voor de oude verlaten kiosken een nieuwe bestemming te vinden. Sinds maart 2017 baten vier initiatiefnemers twee kiosken uit met een aanbod van eten en drinken, maar ook concerten, voorleessessies voor kinderen en een radiostation. Lokale, nationale en internationale bands en artiesten treden sinds 11 november op in het park.
Mickaël Bursztejn, Nicolas Bucci, Jim Becker, Thomas Kok en Thanh Lam zijn de mensen achter Radio Kiosk. Het team is ook van plan om een café te openen. De Brusselse gemeenteraad gaf daartoe eerder al de goedkeuring, dit ondanks het feit dat sommige oppositieleden vonden dat er rust en stilte moet zijn in een park.
Nicolas Bucci: “Wij willen met onze muziek de Brusselaars naar het park lokken. We spelen dagelijks van 14:00 uur tot 18:00 uur muziek, die je kan beluisteren op onze website en onze Facebook Live. Zo willen we meer inspelen op de trend van mensen die via hun computer naar de radio luisteren.”
Marion Lemesre (MR), schepen van Economische Zaken: “We kozen dit project, omdat het bijdraagt aan de animatie van het park. In een van de kiosken huist al een bar. Nu installeren we er ook een radio die lokale artiesten in de schijnwerpers zet en internationaal wordt uitgezonden.”
Kiosk Radio wil naast een radiostation ook een ontmoetingsplaats zijn. “Met onze muziek willen we opnieuw lokale bewoners naar lokken. Hier kunnen ze hun lunch opeten met een deuntje muziek op de achtergrond. Ons doel is om te blijven draaien en met het café hopen we alvast een deel te kunnen bekostigen.”
Dankzij de goedkeuring van de stad Brussel wordt het programma nu elke dag tussen 14:00 en 18:00 uur online uitgezonden (ook te volgen via webcams) op kioskradio.com en op Facebook Live.
Heb dat van die draaggolf ook gemerkt en ook de RDS geeft nog altijd Capitol Gold aan.
Vergetelheid of een beetje rebellie?
Als we even terugkeren naar de jaren 80 van vorige eeuw, was er een Radio Kiosk in Tielen. Dus voor verschillende Kempenaars zal de naam alvast niet nieuw in de oren klinken (hoewel het niets te maken heeft met het project te Brussel) en de naam destijds stond voor “Kulturele Informatie Organisatie Streek Kempen”. Radio Kiosk is ooit nog opgericht geweest door DE Peter Van Dam samen met Erik De Smedt. Erik De Smedt is afgelopen woensdag (17 januari 2018) op 63-jarige leeftijd overleden (nog geen twee weken na Peter Van Dam zeg… Amai!). Einde jaren ’80 is Radio Kiosk dan Capitol Gold geworden (geen Capital Gold zoals de Britse zender) en heeft bestaan tot 31 december 2017. Zij haalden het jammer genoeg niet. Radio Capitol Gold was al die jaren een station met een zeer uitgebreide muziekkeuze en platen die je op andere stations ook totaal niet meer hoorde. Wel is er momenteel nog steeds een draaggolf op 105.9 vanuit Tielen, de frequentie waarop Radio Capitol Gold uitzond.