Ondanks de afzegging van een resem toppers strijkt ‘le beau monde’ uit het wielerpeloton aanstaande zaterdag 29 augustus neer in het mondaine Nice voor ‘Le Grand Départ’ van Ronde van Frankrijk 104. Inmiddels aanwezig: het klassieke mediacircus om alle emoties in de buik van het peloton uit te vergroten. Zo ook het Nederlandse Radio Tour de France, dat bovendien voor de vijftigste keer met man en macht uitrukt. Tijd voor een terugblik op een bewogen geschiedenis van een geliefde radioformule.
Hoe het begon
De verslaggeving van alle ritten beperkte zich tijdens de tweede helft van de vorige eeuw aanvankelijk tot een samenwerking tussen de toenmalige BRT en de NTS, de Nederlandse Televisie Stichting en de voorloper van de huidige Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Het sportprogramma maakte graag een gretig gebruik van de kunsten van het Vlaamse icoon Jan Wauters en de deskundigheid van z’n Nederlandse collega Theo Koomen (foto bovenaan). In 1970 startte de NOS op Hilversum 3 met het horizontaal geprogrammeerde Radio Tour de France (13:00 en 17:00 uur).
Een alles behalve eenvoudige geboorte vermits presentatoren Joost den Draaijer, Eddie Becker, Lex Lammen en Herman Stok zich in de thuisstudio moesten behelpen met enkel maar telefonische bijdragen van reporters ter plaatse. Een gevolg van een staking van de Franse omroepen. De vormgeving bestond uit onder meer de legendarische gesproken en nog steeds gebruikte jingle ‘Ici Radio Tour de France’ van de toen achttienjarige Theodora Feber. Niettegenstaande de ongemakken stemden gemiddeld 1.350.000 mensen af op de flitsende combinatie hits en sport. Goed voor vijftien procent marktaandeel. Dat vroeg om meer.
Nederland op de wielerkaart
Met de aanwezigheid van iconen zoals Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann en de beruchte Raleigh ‘brigade’ van ploegleider Peter Post, leek het vanzelfsprekend dat Radio Tour de France een vaste afspraak tijdens de zomervakantie werd. Zeker toen Scheveningen en Leiden in 1973 en in 1978 door de Tour-organisatie als gaststad werden aangeduid.
De geschillen tussen de diverse omroepverenigingen over de muziekkeuze op Hilversum 3 tijdens de uitzending, werden bijgelegd en de aanpak grootser. Het inzetten van twee volgwagens, een motor en een vliegtuig droegen flink bij aan de beleving. Mededewerkers Jean Nelissen, Henk Terlingen, Heinze Bakker Hans Prakke, Ferry Maat, Tom Blom en Lex Harding hielden door hun kennis van zaken iedereen uren lang aan de radio gekluisterd. Met enorme luistercijfers als beloning.
Met de verhuizing van het programma, in 1979, naar Hilversum 1 onderging het format een heuse metamorfose. Onder impuls van samensteller Herman van der Velden, mikte men op een meer volwassen publiek. Een geslaagde koerswijziging. Het gezamenlijke programma van de publieke omroepen haalde vlot 3.500.000 luisteraars. Zeker toen ook Nederlandse sporters op de Olympische spelen en tijdens het wereldkampioenschap voetbal gingen uitblinken.
Het werden dure uitzendingen maar er was geen enkele reden tot klagen. Het bleef steeds opnieuw boeiende radio en renderend entertainment. Een staalkaart ook van voortreffelijke sportjournalistiek met onder andere Gio Lippens, Sebastiaan Timmerman en Jacques Chapel, die helaas in 2008 overleed. In 1998 deed Annette van Trigt, als voormalige presentatrice bij Veronica, als eerste vrouw haar intrede bij het team. Clairy Polak zou snel volgen.
Et maintenant
De NOS leverde in 2010 ter gelegenheid van de veertigste verjaardag een extra inspanning. Gezien het enorme sportaanbod in dat jaar met de Olympische spelen, het Grand Slam tennistoernooi op het gras van Wimbledon, het Europees kampioenschap voetbal en uiteraard de Tour, pakte men uit met de NPO Radio 1 Sportzomer. Dionne de Graaff en Jurgen van de Berg wisselden de rechtstreekse interventies van Gio Lippens, Steven Dalebout en Sebastiaan Timmerman met een luchtige playlist af.
En met de nieuwe mijlpaal in zicht belooft de komende Radio Tour de France één groot feest te worden. Niet alleen het zwoegen en zweten van de deelnemers langs berg en dal wordt gedetailleerd gevolgd maar ook het rijke verleden met de klassieke taferelen van vreugde en verdriet komen vanaf 28 augustus aanstaande uitgebreid aan bod. Van de tijdrit op het F1-circuit van Dijon met Hennie Kuiper, tot de krachtpatserij van Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse op de flanken van Alpe d’Huez.
Medewerkers en de wielerfans zijn er klaar voor. Wij ook. Laat die legendarische tune maar komen (FvM)