RadioVisie

  • .
    .

Radio Stream Monitor is nieuwe CIM-studie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Staat het luisteren naar de radio via het internet voor een doorbraak? Dan toch wat het aantal luisteraars, de marktaandelen en bijgevolg de commerciële impact ervan betreft? Niet dat de grote ommezwaai al voor mogen zal zijn, maar nu ook het CIM online radio apart gaat becijferen, toch iets om langzaam rekening mee te houden.

Het CIM publiceert sinds jaar en dag dagboekresultaten om het totale bereik van radiostations in België te volgen. De klassieke CIM RAM – Radio Audience Measurement – studie blijft de leidraad in de radiomarkt. Daarnaast is er nu een nieuwe tool die volledig focust op online radio: de CIM Radio Stream Monitor (RSM) volgt de Belgische online radiostations op alle streamingplatformen. In eigen land én in de rest van de wereld.

Met een dagelijks aantal streams van meer dan 600.000 per dag, is online radio geen marginaal verschijnsel meer. Tijdens de lockdown nam het online luisteren met 33% toe in de maand maart en met 46% in de maand april. Dit gemeten tegenover de maand februari 2020. Vanaf mei stabiliseerden de cijfers. “De komende maanden zullen leren of het lockdowneffect op online radio duurzaam blijkt”, aldus het CIM.  

De werkmethode

Dat gebeurt op basis van traffic volumes en dus niet aan de hand van gebruikers en hun profielen. Technisch gesproken gaat het om een analyse van de logfiles van de servers van de webradio’s door de Waalse specialist in streaming NeuroMedia. In die logfiles staat welke radiostreams verdeeld werden naar het soort browsers of radioplayers, niet enkel voor de eigen platformen maar ook via derden; internetradio-aggregatoren, wifi-radio’s…

Deze gegevens worden continu verwerkt om dagelijks vergelijkbare cijfers te kunnen publiceren voor de gemeten online radiostreams. Het gaat dus om een complementaire tool bij de klassieke CIM RAM studie, die nog steeds gebaseerd is op dagboekgegevens en het effectief luisteren naar de radio, ongeacht de bron.

° Meer details over de methodologie leest u bij het CIM.

Het coronaeffect  

De cijfers sinds 1 januari 2020 van de online radio’s, zijn toegankelijk voor alle intekenaars op de CIM-radiostudie via een dashboard dat op punt gesteld werd door NeuroMedia. Het CIM voerde een eerste globale analyse door en publiceert een grafiek met de evolutie van het dagelijkse aantal streamverzoeken, het aantal actieve sessies van de online radio’s in België. Reclameregie IP Belgium publiceerde reeds een analyse van de online marktaandelen voor de periode van januari tot mei.

De Top 5 in Vlaanderen

Net zoals in de reguliere studie gaat Radio 2 aan kop met een totaal van 19%, gevolgd door Studio Brussel met 17,4%. Daarna volgen MNM (13,3%), Radio 1 (13,2%) en Joe (13,0%), die quasi aan elkaar gewaagd zijn.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

CIM-cijfers: de laatste voor de coronacris (update)

De meest recente luistercijfers voor Vlaanderen zijn vandaag bekend gemaakt. Het gaat over de periode Lees verder

Corona-lockdown speelt ook CIM RAM parten

De corona-lockdown heeft ook gevolgen voor tweemaandelijkse CIM RAM, dat de radioluistercijfers meet voor Vlaanderen Lees verder

De CIM-cijfers (mei-augustus 19): Mediahuis

Zoals een blijkbaar ongeschreven wet het wil, sluit het Mediahuis het rijtje commentaren naar aanleiding Lees verder

De CIM-cijfers (mei-augustus 19): de VRT

Ook de publieke omroep VRT heeft het nieuwe CIM-rapport bestudeerd en intussen van het nodige Lees verder

De CIM-cijfers (mei-augustus 19): DPG Media

De CIM-luistercijfers zijn er weer. Dit keer voor de periode van 1 mei tot en Lees verder

Nostalgie en NRJ content met hun CIM-rapport

Vandaag publiceerde het Centrum voor Informatie over de Media (CIM), de nieuwste radiogolf. De cijfers Lees verder

Blad 425: CIM, Hitlijst, Atlantis en Veronica (audio)

De gouden jaren van de radio worden langzaam zilver. Al is dat ook nog niet Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx