Staat het luisteren naar de radio via het internet voor een doorbraak? Dan toch wat het aantal luisteraars, de marktaandelen en bijgevolg de commerciële impact ervan betreft? Niet dat de grote ommezwaai al voor mogen zal zijn, maar nu ook het CIM online radio apart gaat becijferen, toch iets om langzaam rekening mee te houden.
Het CIM publiceert sinds jaar en dag dagboekresultaten om het totale bereik van radiostations in België te volgen. De klassieke CIM RAM – Radio Audience Measurement – studie blijft de leidraad in de radiomarkt. Daarnaast is er nu een nieuwe tool die volledig focust op online radio: de CIM Radio Stream Monitor (RSM) volgt de Belgische online radiostations op alle streamingplatformen. In eigen land én in de rest van de wereld.
Met een dagelijks aantal streams van meer dan 600.000 per dag, is online radio geen marginaal verschijnsel meer. Tijdens de lockdown nam het online luisteren met 33% toe in de maand maart en met 46% in de maand april. Dit gemeten tegenover de maand februari 2020. Vanaf mei stabiliseerden de cijfers. “De komende maanden zullen leren of het lockdowneffect op online radio duurzaam blijkt”, aldus het CIM.
De werkmethode
Dat gebeurt op basis van traffic volumes en dus niet aan de hand van gebruikers en hun profielen. Technisch gesproken gaat het om een analyse van de logfiles van de servers van de webradio’s door de Waalse specialist in streaming NeuroMedia. In die logfiles staat welke radiostreams verdeeld werden naar het soort browsers of radioplayers, niet enkel voor de eigen platformen maar ook via derden; internetradio-aggregatoren, wifi-radio’s…
Deze gegevens worden continu verwerkt om dagelijks vergelijkbare cijfers te kunnen publiceren voor de gemeten online radiostreams. Het gaat dus om een complementaire tool bij de klassieke CIM RAM studie, die nog steeds gebaseerd is op dagboekgegevens en het effectief luisteren naar de radio, ongeacht de bron.
° Meer details over de methodologie leest u bij het CIM.
Het coronaeffect
De cijfers sinds 1 januari 2020 van de online radio’s, zijn toegankelijk voor alle intekenaars op de CIM-radiostudie via een dashboard dat op punt gesteld werd door NeuroMedia. Het CIM voerde een eerste globale analyse door en publiceert een grafiek met de evolutie van het dagelijkse aantal streamverzoeken, het aantal actieve sessies van de online radio’s in België. Reclameregie IP Belgium publiceerde reeds een analyse van de online marktaandelen voor de periode van januari tot mei.
De Top 5 in Vlaanderen
Net zoals in de reguliere studie gaat Radio 2 aan kop met een totaal van 19%, gevolgd door Studio Brussel met 17,4%. Daarna volgen MNM (13,3%), Radio 1 (13,2%) en Joe (13,0%), die quasi aan elkaar gewaagd zijn.