Staat het luisteren naar de radio via het internet voor een doorbraak? Dan toch wat het aantal luisteraars, de marktaandelen en bijgevolg de commerciële impact ervan betreft? Om het antwoord op deze vragen te kennen lanceerde het CIM in 2019 een aparte studie die de luistercijfers van online radio apart bekijkt: de CIM Radio Stream Monitor (RSM) volgt de Belgische online radiostations op alle streamingplatformen.
Deze geautomatiseerde meting is gebaseerd op de serverlogbestanden van tien deelnemende radiogroepen. De geregistreerde resultaten worden dagelijks verwerkt in statistieken, gaande van connectie- tot luistertijd. Het proces is geautomatiseerd en hangt dus niet rechtstreeks af van menselijke interactie. Omdat het om een ‘server side’ tool gaat, wordt enkel de connectie geregistreerd, niet of er ook echt geluisterd wordt. Wat hoogstwaarschijnlijk wél het geval zal zijn. Verder worden ook geen individuen gemeten.
De Radio Stream Monitor zegt dus niets over gebruikersprofielen. Van de beschikbare gegevens vertegenwoordigt deze grafiek de wekelijkse cumul van actieve sessies, sequenties van minstens zestig seconden, voor alle beschikbare periodes, vanaf 2020. Het jaar waarin de gezondheidscrisis uitbrak, heeft ongetwijfeld een invloed gehad op de resultaten: tijdens de eerste lockdown (weken 12 tot 19) steeg het aantal geregistreerde sessies met niet minder dan 51% in Vlaanderen en met 29% in het zuiden van het land, dit tegenover de vorige periode. Daarna leken de Vlaamse radiozenders te profiteren van een zekere gewoonte, want de begin 2020 geregistreerde cijfers werden systematisch overschreden.
Tijdens de lockdown in het najaar van 2020 bleef een boost, zoals we die zagen in de lente, uit in Vlaanderen. Aan Franstalige zijde gebeurde het tegenovergestelde. De in oktober gemeten cijfers lagen er dicht in de buurt van die van maart-april 2020. De tijdens corona opgetekende winst neemt echter geleidelijk af. In Wallonië laat de vergelijking tussen de 33 weken van 2021 en die van het jaar daarvoor een status quo zien. In Vlaanderen bedraagt het stijgingspercentage momenteel 15% ten opzichte van 2021. Maar het is duidelijk dat het verschil aan het begin van het jaar veel groter was.
Kortom, het corona-effect voor internetradio lijkt stilaan het nieuwe normaal te worden. (Bron: Seen from space)
