fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radio Spes telt de dagen af

Deel of print dit artikel

Velen kennen de naam, veel minder mensen zullen tot de reguliere luisteraars behoren. Radio Maria, daar hebben we het over, de katholieke radiozender die in tal van landen een eigen afdeling heeft. Maar er zijn meer christelijk geïnspireerde zenders. In Brussel is er Radio Spes. Nog heel even, want het station kreeg geen nieuwe erkenning en moet bijgevolg de deuren sluiten tegen 1 januari 2018.

Geen recent nieuws voor Spes, want hun dossier werd door een vormfout al in de zomer niet ontvankelijk verklaard. Na dertig jaar verdwijnt de Radio van de Hoop van de 105.0 FM in de hoofdstad. Toch blijven de initiatiefnemers niet helemaal verweesd achter, want ze hebben nog andere manieren om hun gedachtegoed te verspreiden. Hun belangrijkste platform is Kerknet.

Hellen Mardaga, persverantwoordelijke van het vicariaat Brussel: “Via kerknet kunnen we audio met video materiaal verspreiden en tegenwoordig heeft dit een veel groter bereik. Daarnaast wisten we dat, indien we wel een vergunning hadden gekregen, onze frequentie sowieso niet konden behouden. Bovendien werd het draagvlak van Spes bij de mensen die aan die programma’s meewerken, steeds kleiner en kleiner omdat de Nederlandstalige pastorale in Brussel ook steeds kleiner wordt.”

Nog één keer feest

“Wij stoppen volledig. Of DAB voor ons zinvol is, moeten we nagaan. Maar voorlopig doen we dit niet. Komt daarbij dat ons publiek, een hoofdzakelijk oudere generatie, dan een relatief duur nieuw radiotoestel moet kopen om te kunnen luisteren. Het wordt moeilijker in Vlaanderen om de boodschap van hoop en liefde via de ether te verspreiden. Voeg daaraan toe dat ook de tv-programma’s voor derden werden afgeschaft”.

Tijdens de laatste uitzenddag, op zondag 31 december, organiseert Spes tussen 14:00 en 17:00 uur een live afscheid in de Basiliek van Koekelberg (ingang poort 8). De studio’s gaan nog éénmaal open voor het brede publiek.  Iedereen kan de radio een laatste keer van binnenuit ontdekken en kennismaken met de medewerkers. Hapjes en drankjes zijn voorzien. Rondom de Basiliek is gratis parkeergelegenheid, maar Spes is ook gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Onder impuls van mgr. De Hovre, richtten E.H. Frans Dircken en Lina Van Obergen Radio Spes op. Op 27 maart 1987 ging de radio met eigen godsdienstige programma’s met een bezinnend karakter vanuit de basiliek van Koekelberg voor het eerst de ether in. De huidige frequentie van Spes werd in het nieuwe plan voor lokale radio geschrapt en toegewezen aan het netwerk van de VBRO.

° Radio Spes

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
luce Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
luce
Gast
luce

Al wat ernstig is en uitnodigt tot nadenken moet weg
Radio Maria, Radio Spes, uitzending door derden op de VRT.
Alleen nog onnozelheid, vertier en platte commerce op radio en tv!
Dank zij Sven Gatz en de Open VLD.

Meer in Lokale helden
Gemeente Haaltert investeert in PROS…
Meetjesland FM en Radio Max worden… Max
PROS nam afscheid van de 105.8 FM
Familieradio Enjoy FM stelt zich voor (update)
De Laet Night Show bij Stadsradio Vlaanderen
C-FUN is nieuw voor Knokke-Heist
Sluiten