fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Radio Roya – Uit het hartje van Brugge

Webradio’s, ze zijn met een onoverzichtelijk aantal. Ook in Vlaanderen. Om enige orde in het grote aanbod te scheppen en om de potentiële luisteraar over de streep te trekken, focussen we bij ‘tijd en wijle’ op één van die projecten. Dat doen we in onze dagelijkse vaste rubriek ‘Het Blad’ en af en toe ook iets uitgebreider. Maar daarvoor zijn we afhankelijk van de info die ons wordt toegestuurd. U vindt ons op de redactie@radiovisie.eu.

Patrick Valain en Germain Boi (fotocredits: Norbert)

Radio Roya werd midden de jaren 80 opgericht door wijlen Germain Boi. De man die bekend stond om zijn organiserend talent en om zijn tomeloze inzet, had een hele reputatie opgebouwd als onder andere de bevoorrader van de MV Mi Amigo, het zendschip van Radio Mi Amigo en Caroline. Hij speelde ook een flinke rol bij de come back van Mi Amigo, vanaf de MV Magdalena, in de tweede helft van 1979.

Uiteindelijk bleken radio-avonturen op zee toch iets te moeilijk geworden en werd er gekozen voor een lokale zender in de West-Vlaamse provinciehoofdstad. De zaken werden grondig voorbereid en op 5 november 1985 ging men van start. De degelijke aanpak vanaf het begin loonde, want de zender werd al heel snel een begrip in Brugge en omstreken. Roya werd één van de grotere lokale radiostations. 

Zoals dat toen overal gebeurde, werden de programma’s gemaakt door vele vrijwilligers. Een hobby als een ander. Anno 2019 zijn sommigen nog steeds bij het project betrokken. Opnieuw betrokken, moeten we eigenlijk schrijven want de FM-uitzendingen hielden op bij het overlijden van Germain Boi (december 1996). Maar zoals dat wel vaker gebeurt, na een poosje gingen enkele oud-gedienden samen zitten en zagen ze een comeback wel zitten. 

In 2011 was Roya er terug als webradio, via het netwerk van Radionomy, dit dankzij de inspanningen van Steve Declerck alias Steve Dekoning. Ook het format bleef ongewijzigd. Radio Roya is nog altijd een familieradio met muziek voor jong en oud. Lokale artiesten komen erg regelmatig aan bod; Benny Scott, Willy Lustenhouwer, Frank Valentino, Tony Dua, Ricky Gordon… 

Blikvanger is het op 1 december 2017 geïntroduceerde live praatprogramma op vrijdagavond (20:00-22:00 uur) dat wordt verzorgd door Ann Van Eyck en Steve Dekoning (foto). Omdat Roya het vooral Brugs wil houden wordt deze uitzending  meestal in het dialect gepresenteerd, alhoewel er ook rekening wordt gehouden met de praatgast. Zeker als die uit Antwerpen of Gent komt. Zowel bekende als minder bekende artiesten komen langs. Maar het gaat niet enkel over muziek. 

Diversiteit is het sleutelwoord. Verenigingen allerhande en de ‘gewone’ man en vrouw, worden net zo goed uitgenodigd om te praten over Parkinson, dieren, de keuken… Luisteraars kunnen via videocam meekijken, plaatjes aanvragen of vragen stellen aan de centrale gast. Om het zo interactief mogelijk te maken, werd ook een app voor de smartphone ontwikkeld. (TB)

° Radio Roya 24/7


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Ajax Radio kreeg muzikale uitbreiding

JUKE brengt Johan Cruijff ArenA bij fans thuis Amsterdamsche Football Club Ajax, kortweg AFC Ajax Lees verder

Blad 603: Francesca, ’t Zwaantje, Dieuwertje (video)

Francesca slaat aan het podcasten over het klimaat. Een nieuwe webradio in Heist-op-den-Berg, genoemd naar Lees verder

Blad 601: Veel kort nieuws en dat kan niet in één titel (video)

Radio Superstar met 80's week en Golden Flash met nieuwe appPodcastreeks over radio-vormgeving en nieuwe Lees verder

Het radiodagboek van 11 september – 255 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 598: 854, NRJ, Bart, Tom & Raymond (video’s)

Vlaamse Radio 854 voor Canadese expats (omgekeerd mag ook)Een Metejoor in de studio van NRJ. Lees verder

2011: En toen waren er twee Maeva’s (of meer?)

Radio Maeva heeft zichzelf opgesplitst. Of iets in die zin, want heel duidelijk is het Lees verder

Blad 597: Ayco, Antenne Deutschland, Kanaal Koers (video)

Nostalgie naar de tijd toen radiomaken nog lekker anoniem kon. In Duitsland komt de nieuwscarrousel Lees verder

Het radiodagboek van 5 september – 249 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in internetradio
Blad 178: Herman, Denderland, Martine (audio & video)

Blad 176: Woodstock, Vlaamse Ardennen & NRJ (video)

Lokale held Clash laat opnieuw van zich horen

Blad 174: 100 jaar, mediavertrouwen en Martine (video)

Groen Licht – 9 (video)

Blad 170: Wim, Tom, Vincent en Haspengouw (audio)

Sluiten