RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Radio Rand en de queeste van de 103.9 MHz

Radio Rand, actief in de Vlaamse Rand met FM-antennes in Asse, Dilbeek en Gooik, verhuisde afgelopen vrijdag zijn antenne in Gooik (Strijland) naar een strategisch veel beter gelegen positie in Pepingen (Heikruis). Een achtergrondverhaal bij een jarenlang probleemkind.

Radio Rand heeft zijn FM-antennes op de watertoren in Asse (106.4 MHz), het CC Westrand in Dilbeek (105.9 MHz) en de derde op 103.9 MHz bevond zich tot vorige donderdag op een lichtpaal op het voetbalveld van KV Kester-Gooik, in Gooikse gehucht Strijland.

Vooral die laatste locatie was een zorgenkind. De locatie Strijland was om te beginnen al een noodoplossing, omdat De Watergroep al enkele jaren geen nieuwe lokale radio meer wil toelaten op de watertoren in de Gooikse deelgemeente Oetingen. Die beslissing was een gevolg van de nieuwe beveiligingsmaatregelen binnen de watermaatschappij na de IS-aanslagen in Brussel en Zaventem.

De 103.9 MHz opereerde vanop die watertoren van 2008 tot eind 2017. Op het einde van de vorige erkenningsronde was de frequentie in gebruik door Goeiedag Radio. Een alternatief vinden voor de watertoren in Gooik bleek geen sinecure. Pajot1, dat eerst de licentie had voor frequentiepakket 19, slaagde er nooit in een geschikte zendplek te vinden voor de frequentie in Gooik.

De lokale frequentie voor het diepe Pajottenland kent al enkele decennia een bewogen bestaan. Oorspronkelijk was die frequentie gecoördineerd in Galmaarden voor Radio Markdal, een lokaal station dat tot 1998 onder eigen naam opereerde. Nadien werd de frequentie nog een handvol keren ‘versjacherd’, zoals dat destijds schering en inslag was in het Vlaamse lokale radiolandschap.

Tussen 2004 en 2008 was de frequentie zelfs uit de lucht omdat niemand er nog interesse in had. De hoofdreden voor dat laatste moet je zoeken in het feit dat de 103.9 in het heuvelende Pajottenland al een jaar of dertig een hopeloze strijd voert met de 20 kilowatt van de 104.0 van Bel RTL in Brussel.

Toen deze Pajotse frequentie van 2008 tot 2010 onderdeel was van de mini-keten City Gold werd zwart op wit bewezen dat Bel RTL veel sterker uitzond dan de eigen Franstalige mediaregulator in feite toestond. Dat vergde toen een moedige maar enorme administratieve strijd, maar er werd nooit tegen Bel RTL opgetreden. Om maar te zeggen dat die 103.9 nooit een cadeau was in dat lokale frequentiepakket 19.

Dat mocht ook Radio Rand ervaren. Deze lokale radio startte in oktober 2021 via het frequentiepakket 19, maar nam de frequentie in Strijland pas in maart 2022 in gebruik. Zoals hierboven al uitgelegd was dat middels een noodoplossing. Zelfs binnen Gooik kon die zendlocatie geen vlekkeloze ontvangst garanderen, om nog te zwijgen van de andere Pajotse gemeenten.

Heynen

Afgelopen vrijdag mocht TVV Sound voor die 103.9 echter een nieuwe antenneconstructie monteren tegen de gevel van het voormalige hoofdgebouw van het woonzorgcentrum Mater Dei in Heikruis (Pepingen). Dat gebeurde met de hulp van een hoogtewerker.

Het gebouw met een puntdak bevindt zich op 110 meter boven de zeespiegel. Het torent in de ruime omgeving boven het landschap uit, als een van de hoogste punten van het Pajottenland. Uiteraard is dat een pak interessanter dan de amper 47 meter boven de zeespiegel die men in Strijland haalde. Met twee richtantennes op het diepe Pajottenland gericht zou de ontvangst sinds vrijdagavond alvast een stuk beter moeten zijn in Pepingen, Galmaarden, Herne, Lennik en Gooik. Of dat effectief het geval is kunnen we momenteel nog niet bevestigen.

Radio Rand is ook te beluisteren via de DAB+ van Vlaams-Brabant en uiteraard online via radiorand.be.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
jaques
jaques
23 mei 2023 - 10:30 10:30

Ze hebben ooit alle low power lokale zenders in de bovenste FM band geduwd. Wat al die Kilowatt zenders daartussen nog zitten te poeieren is mij een raadsel. Over slechte planning gesproken. Dan spreken we nog niet over de grensoverschrijdende kanonnen, vb vanuit Frankrijk. Arm Vlaanderen

Laatst bewerkt 4 dagen geleden door jaques
Dimitri
Dimitri
23 mei 2023 - 13:10 13:10
Antwoord aan  jaques

En vele hoogvermogens bijgevoegd zonder andere frequenties te ruimen. Gent 103.5 wordt weggeblazen door Antwerpen 103.4, Schoten 102.9 door Gent 102.8, Aalst 104.8 + Mechelen 104.8 door Willebroek 104.9, Sint-Niklaas 103.7 door Brussel 103.7 en Dendermonde 103.9 zit tussen het gevecht op 103.7 en RTL Brussel 104.0. Om maar te zeggen Nostalgie heeft rond Dendermonde veel vermogen maar misschien nog meer storingen.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
22 mei 2023 - 15:07 15:07

Je kan nooit opboksen tegen de 20 KW zender van BEL-RTL uit Brussel, zelfs met een
betere zendlocatie…..
Vroeger had je dezelfde problemen op de 107,5 FM in de regio Ternat, dat was ook
een frequentie waar je niets mee kon aanvangen !

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx