RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Radio Pallieter rouwt om zijn stichter ‘Jackemo’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Lier overleed dinsdag Jan Ceulemans, alias Jackemo, bakker, radiomaker en bezieler van Radio Pallieter. Familie, vrienden en de radiomedewerkers van Radio Pallieter zijn diep onder de indruk van zijn overlijden van Jan Ceulemans.

Jan Ceulemans was een volbloed bakkerszoon. Hij nam in de jaren tachtig op de Lispersteenweg 268 in Lier van zijn ouders de bakkerij over, die oorspronkelijk nog door zijn overgrootouders werd opgestart. In 2015 beslisten Jan en zijn echtgenote Nadine Janssens om met de bakkerij en de winkel te stoppen. In de plaats kwam het koffiehuis Chapeau.

Jan startte het op en top Lierse radiostation Radio Pallieter op zondag 5 maart 1981. Toen ging hij op zijn eentje voor het eerst twee uur in de ether, op zondagmiddag. Dat bleek meteen een succes. De programmatie werd geleidelijk uitgebreid, in het begin met enkel familieleden die achter de microfoon plaatsnamen. Wat aanvankelijk een familiezaak was, breidde al snel uit, met talloze vrijwilligers, waaronder studenten en technici die zich spontaan aanboden.

In het begin gebeurde alles vrij amateuristisch vanuit de huiskamer van zijn gezin, nadien al wat professioneler vanuit een studio in de Rivierstraat. Jan Ceulemans, alias Jackemo op de radio, presenteerde tevens een populair verzoekplatenprogramma op zondag “Hallo Jackemo ?” Het was meteen immens populair in de Pallieterstreek, zodat Radio Pallieter een grote schare luisteraars aan zich wist te binden.

In januari 1989 werd Pallieter onderdeel van Xtra FM. Bestuur en medewerkers wilden het over een andere boeg gooien met hoofdzakelijk Engelstalige top 40-muziek. Achteraf vond Jan Ceulemans dit toch niet zo’n goede beslissing. In 1995 keerde men terug naar het ruimere format, met meer ruimte voor ook oudere muziek.

Bij de nieuwe erkenningsronde in 2003 bleek er geen frequentieruimte meer te zijn voor de Lierse zender en moesen Jan en zijn medewerkers met veel spijt de stekker eruit trekken. Er gingen wat jaren overheen, maar in 2016 rijpte stillaan het idee om bij de nieuwe erkenningsronde van de overheid opnieuw een aanvraag in te dienen onder de naam Radio Pallieter.

Op 1 januari 2018 keerde Radio Pallieter terug, eerst als internetradio, maar al snel ook weer op FM en sinds vorig jaar ook op DAB+.  Jan Ceulemans bleef ook deze laatste jaren nauw betrokken bij “zijn” Radio Pallieter.

Het ging al enkele jaren niet zo goed meer met zijn gezondheid. De laatste maanden en weken werden moeilijk om dragen, ook voor zijn familie. Hij overleed dinsdag in Woonzorgcentrum Herenhof in Lier op 77-jarige leeftijd. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 24 december om 9.30 uur in aula Erica van het afscheidscentrum Kloosterheide op de Kesselsesteenweg in Lier.

“Met zeer veel verdriet maar ook ontelbare mooie herinneringen denken wij aan Jan, de man die radiogeschiedenis schreef in stad Lier”, aldus het bestuur van Radio Pallieter. “Hij was ook “den bakker Ceulemans” vanop ’t Lisp met zijn lekkere worstenbroden, pallieterbollen, Lierse Vlaaikes, Lierse Kampioenen-taarten, Rode duivels-taarten…. We zullen hem nooit vergeten en altijd eren. Dag Jan, dag Jackemo, dag radiovader!”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Wim
Wim
22 december 2022 - 16:23 16:23

Ik wens de familie en vrienden veel steun. 3 jaar geleden moest ik in Lier zijn, ik was veel te vroeg op de afspraak en zapte met de auto radio.ik ontdekte toen Radio Pallieter. Het leuke format maakte toen een geweldige goede indruk.Het was op een zaterdag of zondag voormiddag. Ik ben van Grimbergen en nu ben ik blij dat ik hen nog kan ontvangen dankzij DAB+. Ofwel pallieter ofwel Opsinjoor dat zijn mijn favorieten.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx