RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie brengt op regelmatige basis vijf interessante leestips van actuele radio-artikels uit de Verenigde Staten. Een kleine hulp om het ‘betere’ Amerikaanse radionieuws op te sporen én te verstaan. Uiteraard mag u ons via mail altijd tips bezorgen.

1. Entercom werd Audacy

Entercom Communications, na iHeartMedia de tweede grootste radiogroep in de Verenigde Staten, gaat voortaan door het leven als Audacy. Dat wordt aanpassen, want Entercom is in de VS al vijftig jaar een naam als een klok in de radiowereld. De voorbije drie jaar onderging het bedrijf een grondige transformatie tot een breder georiënteerd audiobedrijf. Samen met de rebranding zet het bedrijf ook de naam Radio.com stop. Het direct-to-consumer-platform neemt eveneens de naam Audacy aan. De nieuwe website van het bedrijf is audacyinc.com. Audacy moet je lezen als een soort homoniem voor ‘odyssey’, wat de dynamische creativiteit en de innovatieve geest van het radio- en podcastingbedrijf in de verf moet zetten.

2. Einde van een katoen-radiostation

Als radiostation heb je altijd nood aan een ‘unique selling proposition’, dat ene dingetje dat je onderscheidt en beter maakt dan je competitie. Neem nu Vicksburg, een langzaam afkalvend stadje met vandaag nog 22.000 inwoners, gelegen aan de Mississippi-rivier in het westen van de gelijknamige Amerikaanse staat. Het oudste plaatselijke AM-radiostation, WQBC (foto boven), heeft zijn licentie teruggestuurd naar de FCC, de Amerikaanse mediawaakhond. Het plaatselijke The Vicksburg Post resumeert de geschiedenis van het station. WQBC stond sinds 1929 letterlijk voor ‘We Quote Better Cotton’ (‘wij citeren beter katoen’). De naam verwijst naar de decennia waarin de dagelijks schommelende marktprijzen van katoen essentiële informatie waren voor het economische welzijn van de regio. En een radiostation kon die prijzen veel sneller meedelen dan een krant. WQBC deed uiteraard veel meer dan dat, maar het dankte destijds wel zijn doorbraak aan het omroepen van de katoenprijzen.

3. De ‘rush’ op de erfenis van Limbaugh is begonnen

Rush Limbaugh, de Amerikaanse conservatieve radioster, is intussen al bijna twee maanden dood, maar zijn programma’s worden nog steeds dagelijks (her)uitgezonden op ruim 600 Amerikaanse radiostations. Premiere Networks, de producent van het programma en een dochterbedrijf van iHeartMedia, heeft nog geen verdere plannen bekendgemaakt. Stilaan maken de concurrenten zich dan ook klaar. Zo zet synidicator Westwood One, eigendom van Cumulus Media, een nieuwe conservatieve radiotalkshow met Dan Bongino in de markt. Dat gebeurt alvast via stations in New York, Los Angeles, Chicago, Dallas, San Francisco en Washington, DC. De show wordt uitgezonden tussen 12 en 15 uur (New-York-tijd), dezelfde uren als Limbaugh’s show. Bongino, een voormalig agent van de geheime dienst, werd populair als commentator op Fox News en heeft een eigen podcast. Hij wordt beschouwd als een rijzende ster binnen de cirkel van conservatieve commentatoren.

4. 80 jaar FM-radio in de VS: over het heden en verleden

De FM-techniek werd al in 1933 ontwikkeld, maar de eerste commerciële radiostations op de FM-band begonnen in de VS pas vanaf 1940 op te duiken. Een verhaal van veel vallen en opstaan, want op de echte commerciële doorbraak van FM bleef het wachten tot de late jaren ’60. Intussen is, mede door de komst van de in de VS heel populaire satellietradio, FM-radio al een tijdje over zijn hoogtepunt heen. Toch is de FM-band in de VS nog steeds goed voor een business van 13 miljard dollar per jaar en een dagelijks bereik van 250 miljoen Amerikanen. Ter vergelijking: de Amerikaanse podcast-industrie zal pas dit jaar voor het eerst de kaap van 1 miljard dollar aan inkomsten overschrijden. Dit opiniestuk geeft een interessante blik op het heden en verleden van 80 jaar FM-radio in de VS.

5. Studentenradio’s verdelen prijzen

In de VS is de zogenaamde ‘college radio’, de studentenradio, al zo oud als de radio zelf. Pionier op dat vlak was het Union College in Connecticut, zo’n honderd jaar geleden. Binnen het Amerikaanse radiobestel zijn deze college stations het meer progressieve luik en tegelijk de kweekschool van nieuw talent. Voor zowat elke Amerikaanse universiteit of hogeschool blijft die eigen radiozender een belangrijk uithangbord en onderdeel van de dagelijkse campuswerking. Zo bestaan ook de jaarlijkse ‘Intercollegiate Broadcasting System Awards’. Dit jaar was WHJE, het eigen radiostation van Carmel High School in Carmel, Indiana, een grote slokop van de prijzen.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (1)

RadioVisie start vandaag met een nieuwe rubriek, waarbij we op regelmatige basis vijf interessante leestips Lees verder

Rush Limbaugh, boegbeeld van conservatieve talkradio, overleden

De in rechts-conservatief Amerika razend populaire radiomaker Rush Limbaugh is op 70-jarige leeftijd overleden. In Lees verder

De jingle-geheimen van JAM-boss Jon Wolfert (audio)

Wie wist dat in de intro van een Z100-jingle uit The Flame Thrower een jingle Lees verder

Blad 1630: Vader Abraham, Cork’s Red FM, Conan O’Brien (audio)

• De radio-avonturen van Vader Abraham • Ierland: Bauer Media koopt Cork’s Red FM • Lees verder

VS: Scott Shannon verlaat WCBS FM

We hadden het er gisteren reeds over in Blad 1620, vandaag gaan we er - Lees verder

Vintage TM jingles nu ook op ‘video’ (beeld & geluid)

Jinglebedrijf TM Studios in Dallas – dat twee jaar geleden nieuwe eigenaren kreeg – weet als geen Lees verder

Blad 1620: Dario Monferini, Funiculi Funicula, Scott Shannon (audio)

• DX-wereld verloor Dario Monferini • Funiculi Funicula: nieuwe telg voor de CD-reeks • Scott Lees verder

Jingles uit Brussel op Amerikaanse radio

Een Amerikaans radiostation dat een beroep doet op een Belgische jingleproducent, het blijft bijzonder.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx