RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie start vandaag met een nieuwe rubriek, waarbij we op regelmatige basis vijf interessante leestips geven van actuele radio-artikels uit de Verenigde Staten. We kunnen ons weliswaar geen voltijdse Amerika-correspondent veroorloven, zoals de VRT of VTM, maar we hebben zo wel onze bronnen en methodes om het ‘betere’ Amerikaanse radionieuws op te sporen. Uiteraard mag u ons via mail ook altijd tips bezorgen.

1. Radiopromotie van muziek verliest aan belang

In de VS besparen de grote muziekuitgevers steeds meer op hun promotie-uitgaven en -inspanningen richting de radiostations. Bij de grote radiogroepen zou het aantal ‘programmers’ – de mensen die de muziekkeuze bepalen – afgelopen jaar gereduceerd zijn van 80 naar nog amper 30. En waar radio vroeger helemaal aan het begin zat van de promotieketen, zit radio nu helemaal op het einde. Radiostations pikken nieuwe liedjes pas op als ze scoren op de streamingplatformen en dus verleggen de muziekfirma’s hun promotie-focus steeds meer naar die platformen.

2. De “push-and-pull”-methode van de conservatieve talkradio

Ultrarechtse conservatieve radiofiguren als Rush Limbaugh, Sean Hannity, Dan Bongino, Glenn Beck en Mark Levin hebben hun publiek wekenlang “opgewarmd” en creëerden zo mee het klimaat dat leidde tot de bestorming op het Amerikaanse Capitool op 6 januari. Dat zegt The New York Times. Volgens het Massachusetts Institute of Technology, dat talkradio-uitzendingen monitort en onderzoekt, stelden Limbaugh en Hannity in respectievelijk 32 en 35 van hun 45 programma’s tussen 22 november en 5 januari dat de verkiezingen “frauduleus, vervalst, gestolen of illegaal” waren. Maar hoewel ze continu de woede van de luisteraars aanwakkeren, verwerpen ze ook vaak de meest extreme opvattingen die bellers hen aanreiken. Die zogenaamde “push-and-pull”-methode is heel typisch aan dit soort conservatieve Amerikaanse talkradio en heeft uiteraard alles te maken met het feit dat figuren als Limbaugh en Hannity hun miljoenen dollars verdienen via beursgenoteerde radiobedrijven. Ze waken er dus wel over dat ze zelf netjes binnen de grenzen blijven ‘kleuren’.

3. Schoolradio in tijden van pandemie

Radio speelt in vele minder ontwikkelde delen van de wereld een zeer belangrijke rol nu de pandemie van het coronavirus heel wat scholen over de hele wereld deed sluiten. In landen waar virtueel leren niet mogelijk is, worden via een nieuw initiatief meisjes bereikt via radioprogramma’s. De non-profit Global G.L.O.W. is actief in 23 landen en breidt de bestaande programma’s uit in onder meer Sierra Leone en Nigeria.

4. Californië heeft zijn eerste ‘sportgokradio’

De radiogroep Entercom probeert iets nieuw op het tweede digitale kanaal van KCBS-FM, in Los Angeles te beluisteren via HD-radio op 93,1, maar ook in de radio.com-app. “The Bet” vervangt daar een flink stuk van de normale programmering van het vroegere CBS SportsRadio. Het nieuwe format wil inspelen op een groeiende interesse in sportgokken, dat in de toekomst legaal zou kunnen worden in Californië. Voorlopig moeten inwoners van deze staat nog de bestaande gokdiensten buiten Californië gebruiken, zoals Nevada, om mee te doen aan weddenschappen op sportevenementen.

5. Een anti-stress radio in de covid-testlijn

Dit radiostation in Anchorage, hoofdstad van Alaska, reikt amper 60 meter ver, maar het is wel een interessant verhaal. ‘Covid Radio’ is een tijdelijk radiostation, te beluisteren op 95.9 FM op de parking van de ChangePoint Alaska-kerk aan Raspberry Road. Daar bevindt zich de meest bezochte covid-testlocatie van de stad. Het station zendt uit vanuit de trailer van het testpersoneel. Terwijl chauffeurs aanschuiven in de testlijn, kunnen ze via hun autoradio aangepaste lokale muziek en berichten horen. Ook ludieke en grappige berichten, met als doel de mensen te doen glimlachen en tegelijk de stress weg te nemen bij de wachtenden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Lionel3200
Lionel3200
11 februari 2021 - 17:06 17:06

Een zeer positieve en interessante nieuwe rubriek. Nog meer als de randinformatie correct is. Anchorage is de grootste stad van Alaska wat het aantal inwoners betreft. De hoofdstad is wel Juneau. Dit staat te lezen in het Wikipedia artikel over Alaska: “De hoofdstad Juneau is de enige staatshoofdstad van de VS die slechts per vliegtuig of schip is te bereiken. Er leiden geen wegen van Juneau naar de rest van de staat of naar Canada. Het compleet artikel vindt men achter” https://nl.wikipedia.org/wiki/Alaska.
Over Anchorage schrijft Wikipedia als eerste zin in de Engelstalige versie: “Anchorage (officially called the Municipality of AnchorageDena’inaDgheyay Kaq’) is a unified municipal consolidated city-borough in the U.S. state of Alaska, on the West Coast of the United States. With an estimated 288,000 residents in 2019,[6] it is Alaska’s most populous city and contains nearly 40% of the state’s population.” met link naar compleet artikel: https://en.wikipedia.org/wiki/Anchorage%2C_Alaska. 

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx