fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Radio Noordzee – Hou ‘m in de lucht!

Dit keer neemt Hans Knot u in dit ‘Tijdsmoment’ mee naar de maand juni 1973. In het gebouw van Tweede Kamer in Den Haag werd er eerder dat jaar, op 18 april, een hoorzitting gehouden waarbij tal van bekende Nederlanders hun woordje deden tot behoud van de zeezenders. Dezelfde dag trok er een enorme menigte, vooral jongeren, vanaf het Malieveld door de straten van Den Haag richting de Tweede Kamer om te demonstreren voor het behoud van Radio Veronica en de andere actieve zeezenders. Eerder al was er in 1971 een actie geweest onder het motto: ‘Veronica blijft als U dat wilt’. Al vrij snel na de happening in april 1973 bleek dat er weinig hoop was dat de zeezenders zouden mogen blijven zonder dat de medewerkers strafbare feiten pleegden. Met andere woorden er zat een wijziging van de wetgeving aan te komen.

Reden genoeg om actie te ondernemen vonden zowel de directie van Radio Veronica als die van Radio Noordzee Internationaal (RNI). Het was in die tijd voor velen vergelijkbaar met de Rolling Stones en The Beatles, een tiental jaren eerder. Je was voor het ene radiostation en niet voor allebei. Bij mij viel de keuze al een paar jaar op Radio Noordzee en haar Engelstalige zusje Radio Northsea International (RNI). Ik vond dat er veel meer leven in de brouwerij zat dan bij Radio Veronica. Dit kwam voornamelijk omdat de internationale service helemaal live van boord werd uitgezonden. Een  deel van de Nederlandstalige service werd eveneens live gepresenteerd door het team dat ook verantwoordelijk was voor de nieuwsuitzendingen vanaf het zendschip MEBO II.

Het waren niet zo maar jonge kerels die voor de Nederlandse service werkten. Een groot deel had een gedegen opleiding gehad in een van de beste scholen destijds, de ziekenomroep Lucas van het gelijknamige ziekenhuis in Amsterdam. Daar hadden ze geleerd wat productiewerk was, hoe ze prachtige jingles konden maken en welke presentatiestijl het beste gevolgd kon worden. Bovendien had men een schat aan kennis inzake instrumentale muziek die voor productiedoeleinden kon worden gebruikt.

Hou ‘m in de lucht!

Beide zeezenders zetten zich vervolgens in om zoveel mogelijk ‘leden’ te werven voor de Veronica Omroep Stichting (VOS), de latere VOO (Veronica Omroep Organisatie), dan wel de Stichting RTV Noordzee. Prachtige jingles werden geproduceerd terwijl in de startweek van de actie een lied werd voorgesteld dat elk uur werd gebruikt door de Nederlandstalige service; ‘Geef Ons Een Kans’ van het Radio Noordzee Koor met Peter Holland als lead-vocalist (Elf Provinciën).

Op de b-kant van de single waren jingles van Radio Noordzee Internationaal terug te vinden. Op 22 juni werd de actie vanaf de Noordzee met live programma’s begeleid. Vier dagen later werd het duidelijk dat de wet tegen de zeezenders er zeker zou komen omdat de Tweede Kamer had besloten dat het Verdrag van Straatsburg zou worden ondertekend.

Aangezien Jacob Kokje en ikzelf eerder dat jaar, in de maand mei, de RNI dubbel elpee, die deels in samenwerking met medewerkers van RNI was geproduceerd, ten doop hadden gehouden, lagen er al de nodige contacten ten burele van directeur John de Mol sr. Vrij snel werd duidelijk dat men een ledenwerfactie wenste op te zetten onder het motto ‘Radio Noordzee Hou ‘m in de lucht’. Men wilde dit gaan doen met inzet van particulieren alsook met een eigen promotieteam en winkeliers.

Jacob kwam met het idee om samen ook mee te gaan doen aan deze werving. En zo kregen we de beschikking over een heus pakket aan promotiemateriaal bestaande uit posters, de welbekende ‘Hou em in de lucht’ stickers en lijsten voor mensen die zich bereid voelden zich in te schrijven als lid voor de periode 1973/1974 van de Stichting RTV Noordzee, met als adres; Postbusadres 338 in Bussum. (foto boven)

Leden werven in discotheken

In een begeleidende brief was instructie te vinden. Er werd eveneens  aangegeven in hoeverre de administratie diende te worden bijgehouden, alsook hoe de ingehaalde gelden dienden te worden overgemaakt naar de Stichting RTV Noordzee. Als ik me na vele decennia nog herinner, zijn we destijds ondermeer in twee discotheken in het Groninger Winschoten geweest;  Royal York en Just Fancy. Deze laatste was vernoemd naar een van de grote hits van de formatie The Ro-d-ys, die uit Oude Pekela, in de directe omgeving van Winschoten, afkomstig was. Een van de voormalige leden van de groep had die discotheek opgericht.

In die discotheken en later in Groningen hebben we een ontelbare hoeveelheid stickers uitgedeeld, maar zover ik kan herinneren hebben we geen lijsten bijgehouden, noch gelden geïnd. Het was de snelste manier om bij zoveel mogelijk mensen het mogelijke lidmaatschap onder aandacht te brengen. En wees eerlijk inschrijven in een swingende discotheek lijkt niet verstandig.

De actie van het promotieteam van Radio Noordzee, ondersteund door het programmateam van het station en vele vrijwilligers, had echter niet het resultaat dat men verwacht had. Niet meer dan 35.000 Nederlanders hadden zich als lid aangemeld waardoor het indienen van een licentieaanvraag om toe te treden tot het publieke omroepbestel, niet werd gedaan.  Na 31 augustus 1974, toen het allerlaatste programma van RNI werd uitgezonden via ondermeer de 220 meter middengolf, was er geen sprake meer van ‘Hou ‘m in de lucht’. En de stickers en posters die over waren kregen een plek op de slaapkamer muur.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

FM Switch: recente updates via Facebook

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, groot-brittannië, middengolf, nederland
Nederland: Lokaal DAB+ experiment wijzigt

Het niet gesproken radioblad

‘Kapitale’ fouten van een ‘koning’ op zee

BBC & Caroline: eerst vijanden nu ‘vrienden’

Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

‘Zwarte’ Vlaming op Nederlandse soulradio

Sluiten