RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Radio Monique Top 50 en ‘de ankerkwestie’

Het einde van de eerste maand van 2022 heeft dezelfde kenmerken als die van de voorgaande jaren. Ferry Eden recycleert een oude zeezenderhitprade met de meest moderne technieken. De reconstructie klinkt bijgevolg beter dan het origineel, terwijl toch alle ingrediënten en kenmeren van toen behouden bleven. Aanstaande zaterdag 29 januari vier uur lang een hele bijzonder Radio Monique Top 50, via FouteMuziekRadio.

Ferry Eden: “Normaal zeg ik in mijn retro lijsten wel eens zoiets als: het is weer even 1 februari 1986. In deze hitlijst laat ik dat maar na, want met het zendschip bevonden we ons op die datum in zwaar weer. En een retro lijst is het eigenlijk ook al niet, want ze is nooit eerder uitgezonden. Op die bewuste zaterdag, begin februari, heb ik de klok rond, van elf uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds, heel letterlijk  aan het roer gestaan van ons zendschip.”

“De Ross Revenge, waar vandaan zowel Radio Monique als Radio Caroline in de lucht waren, was op de vroege vrijdagochtend van z’n anker geslagen. Het was mijn taak om het  zendschip naar haar oorspronkelijke ankerpositie terug te varen. Caroline-medewerkers hielden ondertussen het kompas in de gaten. Het was zaak om het schip – met die negentig meter hoog zendmast recht tegen de zware wind – op koers te houden en te voorkomen, dat deze vat zou krijgen op The Ross Revenge.’

Dat is in een notendop het relaas van Ferry Eden (foto bovenaan – rechts), die zaterdag aanstaande alsnog de Monique Top 50 presenteert, die op die eerste februari van 1986 bleef liggen. Samen met Monique collega’s Ad Roberts (foto bovenaan links) en Maarten de Jong maakte hij een documentaire over ‘de ankerkwestie’, die een week later op 8 februari 1986 werd uitgezonden. De reportage van toen werd nu in delen, telkens rond het halve uur, opgenomen in deze vier uur durende hitlijst. 

ANP nieuwslezers, deels zelf ooit werkzaam op een radiozendschip, meldden de ontwikkelingen rond de losgelagen Ross Revenge. Bij Britse stations, uitzendend voor de regio in de Thamesmonding, was het ‘hot news’ en gingen de wildste verhalen rond. In deze documentaire ben je er getuige van wat er werkelijk gebeurde. Gelukkig was er voor de hoorbaar vermoeide boordmedewerkers uiteindelijk een ‘happy end’.   

Net als in die dagen gebruikelijk was met nummers van gemiddeld vier minuten en veel reclames, wordt de Top 50 ditmaal in vier uur gepresenteerd. Anders dan de gebruikelijke 16-17 platen per uur wordt het gemiddelde in een uitzending van vier uur 12 à 13. Deze Monique Top 50 is zaterdagmiddag van 12:00 tot 16:00 uur te beluisteren via FouteMuziekRadio.nl. Wie niet kan luisteren moet volgende week Het Blad in de gaten houden, want er volgt opnieuw (kortstondig) een link om de uitzending te downloaden. 


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx