RadioVisie

  • .
    .

Radio Monique Top 50 en ‘de ankerkwestie’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het einde van de eerste maand van 2022 heeft dezelfde kenmerken als die van de voorgaande jaren. Ferry Eden recycleert een oude zeezenderhitprade met de meest moderne technieken. De reconstructie klinkt bijgevolg beter dan het origineel, terwijl toch alle ingrediënten en kenmeren van toen behouden bleven. Aanstaande zaterdag 29 januari vier uur lang een hele bijzonder Radio Monique Top 50, via FouteMuziekRadio.

Ferry Eden: “Normaal zeg ik in mijn retro lijsten wel eens zoiets als: het is weer even 1 februari 1986. In deze hitlijst laat ik dat maar na, want met het zendschip bevonden we ons op die datum in zwaar weer. En een retro lijst is het eigenlijk ook al niet, want ze is nooit eerder uitgezonden. Op die bewuste zaterdag, begin februari, heb ik de klok rond, van elf uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds, heel letterlijk  aan het roer gestaan van ons zendschip.”

“De Ross Revenge, waar vandaan zowel Radio Monique als Radio Caroline in de lucht waren, was op de vroege vrijdagochtend van z’n anker geslagen. Het was mijn taak om het  zendschip naar haar oorspronkelijke ankerpositie terug te varen. Caroline-medewerkers hielden ondertussen het kompas in de gaten. Het was zaak om het schip – met die negentig meter hoog zendmast recht tegen de zware wind – op koers te houden en te voorkomen, dat deze vat zou krijgen op The Ross Revenge.’

Dat is in een notendop het relaas van Ferry Eden (foto bovenaan – rechts), die zaterdag aanstaande alsnog de Monique Top 50 presenteert, die op die eerste februari van 1986 bleef liggen. Samen met Monique collega’s Ad Roberts (foto bovenaan links) en Maarten de Jong maakte hij een documentaire over ‘de ankerkwestie’, die een week later op 8 februari 1986 werd uitgezonden. De reportage van toen werd nu in delen, telkens rond het halve uur, opgenomen in deze vier uur durende hitlijst. 

ANP nieuwslezers, deels zelf ooit werkzaam op een radiozendschip, meldden de ontwikkelingen rond de losgelagen Ross Revenge. Bij Britse stations, uitzendend voor de regio in de Thamesmonding, was het ‘hot news’ en gingen de wildste verhalen rond. In deze documentaire ben je er getuige van wat er werkelijk gebeurde. Gelukkig was er voor de hoorbaar vermoeide boordmedewerkers uiteindelijk een ‘happy end’.   

Net als in die dagen gebruikelijk was met nummers van gemiddeld vier minuten en veel reclames, wordt de Top 50 ditmaal in vier uur gepresenteerd. Anders dan de gebruikelijke 16-17 platen per uur wordt het gemiddelde in een uitzending van vier uur 12 à 13. Deze Monique Top 50 is zaterdagmiddag van 12:00 tot 16:00 uur te beluisteren via FouteMuziekRadio.nl. Wie niet kan luisteren moet volgende week Het Blad in de gaten houden, want er volgt opnieuw (kortstondig) een link om de uitzending te downloaden. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘RNI Top 50’ van 22/01/1972 met Ferry Eden

‘Blijft hij of gaat hij weg’, dat was bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), begin 1972 Lees verder

‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden (audio)

Remake van de lijst van 30 oktober 1976 Zoals wel vaker in de geschiedenis van Lees verder

Ferry Eden met ‘nieuwe’ Mi Amigo Top 50

Zaterdag 25 april op FouteMeziekRadio   Het is lente 1978 op het zendschip MV Mi Amigo in Lees verder

Menuwissel: Ferry Eden presenteert RNI Top 50

Via FouteMuziekRadio is er aanstaande zaterdag 27 juli 2019 voor de afwisseling weer eens een Lees verder

Blad 1598: Radar, René de Leeuw, Barend & Benner (audio)

• "Ook podcasts moeten transparant zijn" • René de Leeuw (Radio Delmare) is niet meer Lees verder

Ferry laat Monique opnieuw aan het woord

Op 5 september 1987 presenteerde Luc Dardin (Luc van Rooij) de ‘Monique Top 50’ tussen Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Koop een uur zendtijd op de Jenni Baynton

Aanstaande weekeinde wordt de tweede editie van de ‘Vinyl Top 333’ uitgezonden tijdens een driedaagse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx