RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radio Minerva is licentie (voorlopig?) kwijt

De Raad van State heeft het ministerieel besluit van 5 april 2019 vernietigd dat Radio Minerva erkent als lokale radio-omroeporganisatie. De beslissing kwam er na een klacht van FG Radio, die een erkenning wilde voor hetzelfde frequentiepakket (98.0 FM in Antwerpen).

Eén en ander is nog steeds een gevolg van de zwaar beladen en gecontesteerde erkenningsronde voor lokale radio uit 2018, waarbij de Antwerpse seniorenzender wél en FG Radio (een project met Franse roots) geen nieuwe erkenning kreeg. Deze laatste ging daar toen niet mee akkoord en stapte naar de Raad van State om alsnog de 98.0 FM, bij hoogdringendheid, op te eisen. Maar daar werd toen niet op ingegaan.

In mei 2019 trok FG Radio opnieuw naar de Raad van State om de hernieuwde erkenningen van Radio Minerva en toen ook die van TOPradio aan te vechten. Volgens de eigenaren van deze non-stop underground-, deep- en house-zender maakte Vlaams minister van Media Sven Gatz fouten in de erkenningsprocedure.

Tegelijk haastte FG zich om er aan toe te voegen dat ze niets tegen het Antwerpse seniorenstation of TOP hadden, al werd wel degelijk – over en weer – met flink wat modder gegooid. “Maar we willen op onze strepen staan en eisen onze rechten op”, luidde het bij FG.

Toenmalig minister van Media Sven Gatz (Open Vld) had in 2019 beslist om negentien vergunningen, waaronder vier voor netwerkradio’s en vijftien lokale radio’s, uit te geven. Eén van hen was voor radio Minerva. De beslissing kwam er nadat de Raad van State het eerdere frequentieplan van 2017 vernietigd had, omdat zesentwintig frequenties toen niet waren voorgelegd in de verplichte consultatieronde.

Deze laatste oordeelt nu dat minister Gatz destijds een nieuwe oproep aan kandidaten had moeten lanceren en dat de vervaltermijn waarbinnen hij uitspraak kon doen over de oude aanvragen (uit 2017), al lang verstreken was. Het ministerieel besluit van de erkenningen wordt daarom vernietigd. 

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) moet nu binnen de zeven maanden een nieuwe erkenning verlenen voor het frequentiepakket. Tot dan mag Minerva wel blijven uitzenden. 


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

14 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
19 januari 2022 - 22:55 22:55

Wat een slechte verliezers zijn FG. Zie trouwens de meerwaarde niet in van een non-stop zender.

PVM
PVM
19 januari 2022 - 22:19 22:19

Zou toch erg zijn als zulke radio moet verdwijnen. Zijn ze financieel niet in staat om op DAB+ uit te zenden, Zodat ze in het hele land te beluisteren zijn!

Patrick M
Patrick M
20 januari 2022 - 10:33 10:33
Antwoord aan  PVM

Lokale radiostations kunnen in hun regio weldra uitzenden via DAB+. Ik weet niet of Radio Minerva zich daarvoor kandidaat heeft gesteld.

Mediawatcher Vlaanderen
Mediawatcher Vlaanderen
20 januari 2022 - 12:58 12:58
Antwoord aan  Patrick M

Enkel ERKENDE lokale radio’s kunnen binnenkort uitzenden via DAB+. Minerva heeft zich trouwens geen kandidaat gesteld.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
20 januari 2022 - 16:01 16:01

En uitzenden via DAB+ is ook (enorm) duur natuurlijk !

Jan
Jan
21 januari 2022 - 10:16 10:16

Fout! Als Minerva zich laat erkennen als andere radio omroeporganisatie, dan kunnen ze nationaal via DAB+ gaan uitzenden. Zie maar naar TML One World radio. Daar hangt wel een stevig prijskaartje aan vast…

Johny De Pony
Johny De Pony
21 januari 2022 - 16:12 16:12
Antwoord aan  Jan

Het luisterpubliek van Minerva is 70+ 80+ en 90+. Deze mensen hebben geen nood aan DAB+ en internet radio.Dat krijg je aan deze mensen niet meer verkocht. Het station FG is een dance station gericht op de doelgroep 16 tot 40 jarigen personen die niet zo vaak meer de FM band gebruiken..FG zend binnenkort uit op DAB+ voor de Provincie Antwerpen, zijn ook online te horen en in het centrum en de dichte rand van Antwerpen op 107MHz. FG is een grote keten met oorsprong in Parijs en uitzendend in grote delen van Frankrijk maar welke binding deze kleine Vlaamse tak met Parijs heeft is me niet bekend. In ieder geval “David tegen Goliat”.

Jeroen Van Gelder
Jeroen Van Gelder
19 januari 2022 - 17:14 17:14

Komaan zeg; als er nu één lokale radio is die bewijst een meerwaarde te zijn en een publiek te bereiken dat overal anders in de kou blijft staan. Niemand zit te wachten op FG.

Pascal VDM
Pascal VDM
19 januari 2022 - 18:53 18:53
Antwoord aan  Jeroen Van Gelder

Doet mij herinneren aan radio PROS. Een lokale radio zoals er zovele waren in de jaren 80. Volks en eenvoudig. Heeft ook zijn frequentie verloren. (Wel nog online : https://radiopros.be/ )

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
19 januari 2022 - 15:32 15:32

Ik vraag mij af welk recht een van oorsprong Frans station heeft, om hier in Vlaanderen
een frequentie te komen opeisen op FM of DAB+.
Hebben ze nog niet genoeg frequenties in de hoofdstad met Nostalgie, Fun, NRJ en
Chérie-FM ?
Radio Minerva is al jaren een begrip in Antwerpen in het segment van oudere luisteraars
met een muziekkeuze die perfect op hun doelgroep is afgestemd, gaat men die doelgroep
opofferen voor een handvol house en technofanaten ?

Rob
Rob
19 januari 2022 - 14:58 14:58

De dance zender in het verweer tegen de senioren zender.
Ook FG is niet zuiver op de graat.
Men gebruikt de frequentie 107 MHz van een ander station dat de licentie destijds wel binnenhaalde.
Volgens wat ik terug vind in het frequentieplan zou het vergunde vermogen op 107MHz 25 watt mogen bedragen maar daar geloof ik weinig van als men het bereik evalueert.
Bovendien heeft FG een weekend uitgezonden op 88.1 FM wat illegaal was.

Yannick De Schijver
Yannick De Schijver
19 januari 2022 - 16:19 16:19
Antwoord aan  Rob

Ga je dan ook eens kijken hoeveel het vermogen bedraagt van Minerva op de Crowne Plaza… Waarom zou FG minder rechten hebben dan Minerva of een andere zender? Het is de fout van de Vlaamse Overheid door van de radio-erkenningen in 2017 een puinhoop te maken en erger nog… de fouten blijft herhalen.

Patrick M
Patrick M
20 januari 2022 - 10:42 10:42
Antwoord aan  Yannick De Schijver

Beste Yannick, je reactie is wel erg kort door de bocht. De frequentie 107.0 is voorzien voor het centrum en noorden van de stad Antwerpen. Frequentie 98.0 MHz is voor het hele grondgebied en de rand van stad Antwerpen. Omdat meerdere hoogvermogen zenders vanuit Genk, Sint-Pieters-Leeuw en zelfs Lopik uitzenden op ongeveer dezelfde frequentie, is een hoger zendvermogen noodzakelijk en toegestaan.

David
David
20 januari 2022 - 12:19 12:19
Antwoord aan  Yannick De Schijver

het vermogen van Minerva is wettelijk geregeld; dat is hoger, maar de oorsprong ligt bij de frequentieverdeling in 2004; toen kwamen er enkele hogere vermogens en werd die al toegewezen aan Minerva. De tijd dat elke “lokale” radio hetzelfde wettelijke vermogen had is al lang voorbij.

Don`t copy text!
14
0
Deel hier gerust uw gedachtenx