RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio Minerva is (een beetje) boos op Radio FG 

Als radio het theater van de verbeelding is, dan zijn de luisteraars het publiek in de zaal, de radiomakers de acteurs op de bühne. In ieder theater zijn er eveneens coulissen. Ook dat kunnen we doortrekken naar de radiowereld. Wat luisteraars/publiek zien en horen is een… gespeelde voorstelling. De realiteit, is anders. Vaak hard, op het randje of erover. Dat konden we deze week wederom vaststellen in de Gazet van Antwerpen. ‘De frut’ waren de coulissen  waar Radio Minerva en FG een meningsverschil uitvochten.   

Een gevolg van de erkenningsronde voor lokale radio, waarbij de Antwerpse seniorenzender wél en FG geen nieuwe erkenning kreeg. Deze laatste ging daar niet mee akkoord en stapte naar de Raad van State om alsnog de 98.0 FM, bij hoogdringendheid, op te eisen. Maar daar werd voorlopig niet op ingegaan. Het gevold was… én opluchting op linkeroever én een portie boosheid die eruit moest.  

Frank Boekhoff (foto) van Radio Minerva: “De erkenning en vergunning kwamen moeiteloos in orde, al kregen we tegenwind uit onverwachte hoek. Radio FG wou de 98.0 FM overnemen en toen dat niet lukte trok de zender, die deel uitmaakt van een Franse mediagroep, naar de Raad van State. Daar kregen ze ongelijk, maar ze blijven enorm arrogant en agressief naar ons toe. Erg pijnlijk. Ik weet niet waar een senioren­zender dat aan verdiend heeft. Volgens mij zitten ze met hun neus te veel in het witte poeder. Hun erkenning werd trouwens niet verlengd, maar ze blijven rustig verder uitzenden. Een piraatradio, dus.”

Waarop Radio FG ’s anderendaags reageerde in dezelfde Gazet van Antwerpen, maar vooral de bal in het kamp van mediaminister Sven Gatz legde. Die liet zich op zijn beurt niet onbetuigd en stuurde zijn raadgever Peter Dejaegher het veld in. Zijn  uitleg is daarbij bijzonder interessant, want hij heeft het over de inmiddels sterk gecontesteerde niet toegekende hoogvermogen frequenties in ’t Stad. Maar eerst terug naar Radio FG.

Sabine Kennes (foto): “We hebben geen enkel probleem met Minerva, een zender met een echte meerwaarde voor de stad. We kunnen ook perfect naast elkaar bestaan, want Radio FG heeft een heel ander doelpubliek. Overdag zenden we uptempo hitmuziek uit en elke avond live dj-shows of uitzendingen vanuit clubs en festivals. Het probleem ligt vooral bij het mediadecreet van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld). De frequentie waarop we vroeger uitzonden, werd overgenomen door één van de nieuwe netwerkradio’s. Vroeger waren er vier hoogvermogenzenders in Antwerpen, nu nog maar eéén: 98 FM, de huidige frequentie van Radio Minerva. En die hebben het geluk dat zij deze opnieuw kregen toebedeeld, de overheid is tenslotte de eigenaar van elke frequentie.”

“Anderzijds heeft Gatz twee Antwerpse hoogvermogenfrequenties gewoon open gelaten. Je zou er in theorie morgen op kunnen beginnen uitzenden, maar er wordt dus niets mee gedaan. Ik durf zelfs zeggen dat hij ze bewust heeft achtergehouden, al zou ik echt niet weten waarom. 98.0 is in Antwerpen de hoofdvogel, de enige frequentie waar je commercieel mee aan de slag kan. Daarop zijn we, net zoals bijvoorbeeld Radio Maria, naar de Raad van State getrokken wegens hoogdringendheid, maar dat argument werd verworpen. Het dossier op zich is nog niet besproken.”

Peter Dejaegher (foto), tekstschrijver/raadgever van Sven Gatz: “Die twee frequenties zijn maar tijdelijk leeg. Ze zijn gereserveerd voor nieuwe, lokale radiozenders die al erkend zijn maar nog geen vergunning hebben. We wachten op de resultaten van de jury, die vooral kijkt naar lokale verankering, de muziek die wordt uitgezonden enzovoort. Al staan er ook nog een paar frequentiepakketten op de FM-band open. Maar tot dusver hebben geen andere kandidaten zich aangemeld. En dus organiseren we nu een nieuwe ronde zodat andere zenders alsnog hun erkenning kunnen aanvragen”.

“Anderzijds heb je de netwerkradio’s, maar ook zij hebben een zendvergunning nodig en dat voor een heleboel frequenties in Vlaanderen, zodat ze in alle steden kunnen uitzenden. Wat de procedure bij de Raad van State betreft: niemand weet hoelang die zal duren… Maar we zijn bezig met het toekennen van vergunningen. Zowat elke dag komt er een zender bij, al zijn er nog altijd een paar die wel een erkenning hebben, maar nog niet de moeite hebben gedaan om een vergunning aan te vragen. Maar goed, ze hebben volgens het decreet nog een jaar de tijd om dat in orde te brengen.”

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
16 februari 2018 - 12:39 12:39

Minerva is zeker een meerwaarde voor ’t stad, bovendien daar maken ze radio en geen product.
FG is een lege doos, non-stop tijdens de daguren, ’s avonds live vanuit een (al dan niet) buitenlandse discotheek of evenement.
Waar is de lokale verankering?
Wat is de meerwaarde voor Antwerpen?
Vergelijk en je weet meteen waarom de ene wel en de andere (nog) geen vergunning kreeg.

Mvg,

Luc

Strybosch Theo
Strybosch Theo
7 oktober 2018 - 09:54 09:54
Antwoord aan  Luc

Ik begin mij reeds een tijdje te ergeren aan radio Minerva. Vroeger kreeg je bijna de ganse dag muziek. Tegenwoordig hebben zich wel een aantal individuen binnen gewerkt die zich iinteressant willen maken met gezever en gelul. Aan deze mensen wou ik vragen laat Minerva zoals vroegen een zuivere muziekzender blijven. Er zijn genoeg bomen en lantaarnpalen om uw boodschappen aan kwijt te krijgen
Gun ons senioren onze eigen Muziekzender.
Dank bij voorbaat.

Fons Mulder
Fons Mulder
13 januari 2018 - 17:08 17:08

Go radio Minerva, de radio vant stad

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx