RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Radio Mi Amigo Top 50 digitaal ‘opgepoetst’

Oud Mi Amigo-presentator Ferry Eden heeft, naar mooie maandelijkse traditie, wederom een aflevering klaar van de ‘Radio Mi Amigo Top 50’. Opgepoetst, digitaal opgenomen en vooral uiterst trouw gebleven aan de originele uitzending van 29 november 1975. FouteMuziekRadio zendt de lijst aanstaande zaterdag uit. Wie ‘m mist kan de opname daarna nog een week downloaden. Hoe dat moet, leest u volgende week in onze dagelijkse afsluitende rubriek Het Blad. 

‘The Times They Are a-Changin’ : dixit Bob Dylan

November 1975 was een slechte en vooral dure maand voor Radio Mi Amigo. Op 9 november was het zendschip in de Theemsmonding op drift geslagen en op een zandbank binnen de Britse territoriale wateren gelopen. Daar was het een paar dagen later met veel moeite losgetrokken door een sleepboot en een halve mijl verplaatst, naar men dacht buiten de Britse wateren.

Toen op 13 november de uitzendingen hervat werden, bleek dat echter niet zo te zijn en deed de politie een inval op het zendschip. Vier Britse medewerkers werden gearresteerd en van boord gehaald, de Nederlandse bemanning bleef op het zendschip. Dat werd uiteindelijk naar internationale wateren gesleept en pas op 26 november werden de uitzendingen op de 259 meter in de middengolf hervat.

Het Mi Amigo-team verbleef al driekwart jaar in ballingschap in Playa d’Aro. Half februari 1975 had men overhaast België moeten verlaten na een actie van de overheid gericht tegen Mi Amigo medewerkers en de geheime opnamestudio’s. Die zomer van 1975 was het heel druk geweest met busladingen toeristen die badplaats en radiostation bezochten. Maar nu was het toerisme stilgevallen en naderde de saaie winter. Bert Bennet en zijn vrouw Gea waren de eersten die overwogen om te stoppen en terug te gaan naar Nederland. December werd hun laatste maand in Spanje. 

Met het overlijden van dictator Franco op 20 november was de situatie in Spanje veranderd. Het was volkomen duidelijk dat er een andere wind zou gaan waaien en dat het land aansluiting zou zoeken met de Europese Gemeenschap. Die andere wind kon wel eens het einde betekenen van de beschutte positie van Radio Mi Amigo. Voorlopig maakten Bert Bennett, Joop Verhoof, Stan Haag, Michelle en Peter van Dam er nog gewoon hun dagelijkse programma’s. 

De Mi Amigo Top 50 werd indertijd twee weken vóór de uitzenddatum opgenomen door Peter van Dam. Op zaterdag 29 november 1975 was de lijst te beluisteren tussen 14:00 en 17:00 uur. Deze opnieuw opgenomen lijst – aflevering 97- hoor je tussen 12:00 en 15:00 uur bij FouteMuziekRadio, met Ferry Eden (foto). Jingles, reclames en uiteraard alle originele platen werden behouden.

° Het complete verhaal over Radio Mi Amigo lees je in het boek ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan Delrue
Johan Delrue
29 november 2019 - 17:34 17:34

Leuk om al dat nieuws van vroeger te vernemen.
Mi-amigo was gewoon het beste radiostation.
Leuke dj’s,goeie platen
Prachtig dat we de top 50 nog eens kunnen beluisteren.
Dank je wel

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx