Dinsdag 3 juli 1979
Nederland wordt bestookt door piratenzenders
Radio Mi Amigo opnieuw in de ether
Sinds eergisteren is Radio Mi Amigo opnieuw in de ether. Het station dat op 21 oktober 1978 zijn uitzendingen moest staken door zware generator-stoornissen, is nu op een nieuwe leest geschoeid met gloednieuwe apparatuur en zendt uit vanop het zendschip ‘Magdalena’, voor de kust van Zeebrugge. Voortaan ook met een nieuwe benaming: ‘Benelux radio’.
Mi Amigo baas Sylvain Tack kon een tweetal maanden geleden in een Spaanse haven de kustvaarder ‘Casa Blanca’ op de kop tikken. Het schip werd in alle stilte uitgerust voor zijn zendplaats maar voer desondanks niet uit omdat Tack’s belangstelling verminderde… Belangengroepen waarmee hij reeds contact had gezocht wilden echter het initiatief doorzetten en installeerden op het schip twee 25 kw zenders en een 40 meter hoge zendmast.
Die initiatiefnemers zouden, volgens ingewijden in piratenkringen, enkele platenmaatschappijen, smartlappenkampioen Johnny Hoes en de ex piraten-baas Van Landschoot van Radio Atlantis zijn. Zij lieten de ‘Casa Blanca’ inmiddels omgedoopt tot ‘Magdalena’, Zeebrugge naar stomen… De testuitzendingen, die maandag in de lucht gingen met ‘Guitar Holiday’ van de groep ‘Oase’ als kenwijsje van de zender, blijken in Nederland uitzonderlijk goed ontvangen te zijn.
Vier zeestations
Na een week non-stop-muziek zendt Mi Amigo of ‘Benelux-radio’nu een normaal gevarieerd programma uit. De voorbije maand heeft het zeezenderbestand op de Noordzee trouwens een opmerkelijke impuls gekregen. Naast Mi Amigo is Radio Caroline, die reeds sinds 1972 op de woelige baren uitzendt, nu van plan met een tweede zender in de lucht te komen.
Drie weken geleden dook nog een nieuw zendschip op, gestationeerd buiten de kust van Goeree-Overflakkee, dat Radio Delmare in de ether stuurt. Daarmee zijn we aan vier zeestations toe: evenveel als voor het in werking treden van het verdrag van Straatsburg, dat op 31 augustus 1974 een einde maakte aan de activiteiten van Radio Veronica, Noordzee en Atlantis. De toen tevens uitzendende Radio Mi Amigo week voor de wet uit naar Engeland en kon daar in de lucht blijven tot 21 oktober 1978.
Drie keer proberen…
Veel zwakker dan Mi Amigo en Caroline, blijkt de ontvangst te zijn van de nieuwe zender Radio Delmare, een initiatief van de Hagenaar Gerard van Dam (31), die met weinig gelden naar zijn zeggen ‘met veel idealisme en gratis vrijwilligers’, het hoofd maar net boven water kan houden. Het station is momenteel in de lucht vanop de voormalige Scheveningse kotter Martina. De Hagenaar had daarvoor reeds twee pogingen ondernomen.
Zijn eerste schip werd vorig jaar in september door de Nederlandse justitie in beslag genomen, nadat het in een storm van de wrakke ankers was geslagen. Onder de ogen van het gerecht richtte Van Dam in het begin van dit jaar echter een tweede zendschip in, waarmee hij kon ontkomen uit de Scheveningse haven. Een week voordat Delmare met uitzendingen kon beginnen, dreef hij, weer door een onbetrouwbaar anker, de territoriale wateren binnen en kon hij worden geconfiskeerd door de justitie.
Met het derde Delmare-schip lijkt het tot nu toe beter te gaan, al is het in zee verankerd aan een dun staalkabeltje, dat in de toekomst van wel eens parten zou kunnen spelen. Gerard van Dam heeft laten weten dat zijn schip binnenkort met een sterkere zender in de lucht zal komen.
Gans west-Europa
Radio Caroline ten slotte bestrijkt met haar sterke middengolfzenders met gemak het ganse Westeuropese continent. De zender komt in de ether vanop een wrak, een ruim vijftig jaar oud schip, dat vlak onder de Engelse kust verankerd ligt. Het station is echter zeer onregelmatig in de lucht, omdat men zich door de bescheiden inkomsten af en toe geen dure stookolie kan veroorloven. Toch genieten de Caroline-uitzendingen een stijgende belangstelling, uiteraard tot groot ongenoegen van de omroepbonzen van Hilversum 3…