RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Radio Mi Amigo hitlijst om in te kaderen

We schreven het eerder, hitlijsten hebben al heel lang hun magie verloren. Te veel en te vaak van dat soort programma’s leidde tot een implosie. Eén en ander brengt ons als vanzelf naar vroeger, toen ze wel honderdduizenden luisteraars lokten en een bijzondere impact hadden op de muziekindustrie. 

Oud Radio Mi Amigo-deejay Ferry Eden (fotocredit: Douwe Dijkstra) is de man die zich met grote liefde vastbijt in het roemrijke verleden van de hitlijsten. Hij haalt ze boven, zet de nummers in de juiste volgorde en lardeert het geheel met de juiste jingles en reclames van toen. Bovendien wordt de uitzending ook nog eens historisch omkadert. Zaterdag 27 oktober is er weer eentje te horen. 

Het zit even niet mee

Bij Radio Mi Amigo gebeurde ook in de herfst van 1976 weer een boel. Bij zware storm was het zendschip met anker en al gaan krabben. Op 11 september 1976 liep het op de zandplaat Kentish Knock in de Thames-monding nadat de hoofdmotor het had begeven. 

Marc Jacobs, Jan van der Meer en andere medewerkers waren door een bevoorradingsschip van boord gehaald en naar Oostende gebracht. Nadat de MV Mi Amigo was losgetrokken, kreeg men de situatie op 16 september weer grotendeels onder controle. Door de ravage in de studio bovendeks konden Marc Jacobs en (inmiddels) Frank van der Mast aanvankelijk alleen vanuit de studio van de collega’s van Radio Caroline, benedendeks, programma’s maken.

De kranten schreven veel over Mi Amigo, over het vastlopen, over de lopende processen tegen medewerkers, de prima luistercijfers, een ruzie in de ploeg in Playa de Aro,en de bedenkelijke staat van het zendschip. Bart van Leeuwen had de verslechterende situatie niet afgewacht en was na zijn laatste periode aan boord, in augustus naar Playa d’Aro op verlof gegaan. 

Samen met andere Mi Amigo-medewerkers werd hij bovendien ook veroordeeld tot een geldboete. Teruggaan naar het zendschip achtte hij dus om meerdere redenen niet wenselijk en van Tack mocht hij in Spanje bandprogramma’s maken.

Ruzie in de tent

Niet iedereen was blij met die nieuwe situatie. Michelle moest bijvoorbeeld uren inleveren voor Bart van Leeuwen, ook haar man Stan Haag en programmaleider Joop Verhoof waren het niet eens met Sylvain Tack. Ruzie in de tent dus met als gevolg dat er een afkoelingsperiode kwam tot begin november. Michelle en nadien ook Stan Haag en Joop Verhoof kregen een maandje betaalde vakantie in Nederland. Peter van Dam nam de programmaleiding over en samen met Bart van Leeuwen verzorgde hij in oktober en de eerste helft van november alle programma’s vanuit Playa d’Aro.

Het goede nieuws was dat Mi Amigo over het aantal reclames  en de luisterdichtheid geen klagen had. In het vakblad voor de reclamewereld ‘Ariadne’ stond de uitslag van een Amsterdams marketingbureau dat het luistergedrag naar Radio Mi Amigo in Nederland had onderzocht. Daaruit bleek dat 300.000 mensen dagelijks twee of meer uren naar het station luisterde. Naast een vrij vaste schare waren er zo’n twee miljoen die, nu Veronica en Noordzee weg waren, af en toe luisterden. 

Heynen

Dat gaf aanleiding om dit goede nieuws via de 259 meter middengolf ook met de luisteraars te delen, Bart van Leeuwen verzorgde de mooie uuropener op de nieuwe jingle-set van Octopus. Lang werden deze 259-jingles niet gebruikt want in december 1976 werd overgestapt naar de 192 meter middengolf!

Terug naar 30 oktober

De Mi Amigo Top 50 van 30 oktober 1976, aflevering 145 werd door Peter van Dam vanuit Playa d’Aro verzorgd. Voor de vierde maal was het een vier uur durend zaterdagmiddag-gebeuren tussen 14:00 en 18:00 uur. Dat uur extra was vooral nodig vanwege de langere platen en de vele reclames. Vanaf 6 november zou het programma een uur vervroegd worden (13:00-17:00 uur) vanwege de slechte ontvangst op het laatst van de middag. De interferentie met een Hongaars radiostation was tevens de reden om in december uit te wijken naar die nieuwe golflengte 192 meter, wat overigens geen verbetering zou blijken te zijn.

Je kunt de retro-versie van deze  Mi Amigo Top 50 via foutemuziekradio.nl beluisteren, op 27 oktober 2018 (12:00-15:00 uur), inclusief de bekende jingles en reclames van die datum. 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx