RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
Heynen

Radio Mi Amigo even terug via Foutemuziekradio

Er zijn nog zekerheden in het leven. Het klimaat is om zeep. De wereld wordt steeds gekker en de dieren kunnen nog steeds niet spreken. Gelukkig is er ook nog die ene andere zekerheid op het einde van iedere maand: een nieuwe versie van een oude Radio Mi Amigo Top 50, van de hand en de stem van Ferry Eden (foto bovenaan). Plus, het verhaal achter de hitlijst. Het patina dat de opname dat extra cachet geeft!

Met de start van de herfst in 1977 kwamen de Mi Amigo-medewerkers op het zendschip en de bevoorrading van het radiostation in moeilijk ‘vaarwater’. Op 12 september had de Belgische scheepvaartpolitie de tender Z592 ‘Hosanna’ aangehouden. Frank van der Mast en Hugo Meulenhoff waren daarmee op weg naar het zendschip. Hun aanhouding volgde. Na verhoor werden ze vrijgelaten en tien dagen later kon tender-organisator Germain Boi hen via Engeland alsnog op het zendschip afleveren. 

Probleem was dat Marc Jacobs en Herman de Graaf, die al die tijd aan boord zaten en afgelost moesten worden, niet met die Britse tender terug naar Engeland konden wegens foute stempeltjes in hun paspoort. En hierdoor zaten opeens alle live deejays van het radiostation op de MV Mi Amigo. Er zou gepoogd worden om hen zo snel mogelijk vanuit België op te halen. Na de recente inbeslagname van de Z592 konden dan eindelijk ook de voorraden op het zendschip worden aangevuld.

Teveel volk, te weinig eten en drinken

Aanvankelijk was het wel gezellig, zo met het hele boordteam bij elkaar. Het was in zekere zin ook wel handig, want de Mi Amigo-zendtijd op de 212 meter middengolf (1412 kHz) was eind augustus uitgebreid met twee uur, tussen 19:00 en 21:00 uur. De organisatie hoopte die uren te kunnen ‘verkopen’ aan instellingen van levensbeschouwelijke aard, maar dat lukte niet. 

De twee extra live uren betekenden in de nieuwe situatie even geen extra belasting voor het gebruikelijke duo aan boord. Maar al snel werd het minder leuk toen de tender uitbleef en de voorraden op het schip alsmaar schaarser werden. Op het zendschip wist men natuurlijk niet dat de Belgische overheid met een ècht gerichte actie poogde om de bevoorrading lam te leggen en het radiostation ‘uit te drogen’ door de havens extra goed in de gaten te houden.

Met de start van oktober 1977 verliepen de zaterdagmiddaggebeurtenis en de Mi Amigo Top 50 nog normaal, maar vanaf 2 oktober kwam er vijf dagen non stop muziek vanaf het zendschip. Meer dan duidelijk was toen dat de situatie er slecht was en de boordmedewerkers er genoeg van hadden. Op 7 oktober arriveerde de lang verwachte tender zodat Marc Jacobs en Herman de Graaf eindelijk naar huis konden. 

En dan… 43 jaar later

Er waren ook weer programmatapes uit Playa d’Aro aan boord en Mi Amigo klonk als vanouds. Mede door de problemen had de organisatie bedacht dat er een extra deejay nodig was en men had daartoe in september contact opgenomen met Ferry Eden in Utrecht. In de late lente van 1977 was hij al door Sylvain Tack aangenomen, in afwachting van een vacante plek. Voorlopig ging Ferry het avondprogramma met een easy listening karakter in zijn eigen studio op tape zetten. Door alle tenderproblemen werd het programma pas op 24 oktober voor het eerst uitgezonden. 

De Top 50 van 1 oktober 1977 werd indertijd gepresenteerd door Frank van der Mast. Vanwege de bevoorradingsmoeilijkheden was hij vastbesloten om niet meer terug te keren naar het zendschip en hij ambieerde een baan als studiodeejay in Playa d’Aro. Zijn opvolger werd Ferry Eden. 43 jaar later presenteert hij de retroversie van deze hitlijst, aflevering 190. Die Top 50 was ook de eerste die weer als gedrukt exemplaar verscheen. 

Heynen

Je kunt deze Top 50 op zaterdag 26 september tussen 12:00 en 15:00 uur via Foutemuziekradio beluisteren. Wil je alles over Radio Mi Amigo lezen, dan is het boek ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’ een aanrader. Te bestellen op Miamigoboek.eu.

° Foto bovenaan: Ferry Eden – credits: Els Bollaert


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx