fbpx

RadioVisie

 • .
  .
TVV Sound

Radio Mi Amigo: de ‘Retro Top 50’

Aanstaande zaterdag zaterdag 27 april zendt FouteMuziekRadio.nl tussen 12:00 en 15:00 uur de ‘Mi Amigo Top 50’ van 15 mei 1976 uit. Het programma werd opnieuw opgenomen door oud Mi Amigo-dj Ferry Eden, met behoud van alle muziek, reclames en jingles. Wie niet in de mogelijkheid is om rechtstreeks te luisteren, kan de uitzending nadien gedurende een week donwloaden. De exacte url waar dat kan, leest u volgend week in één van onze ‘Radiobladen’.

Ten tijde van de ‘Top 50’ in mei 1976 ging er bij Radio Mi Amigo een nieuwe programmering in. Daarin werd meer ruimte gecreëerd voor live-programma’s die niet alleen functioneel waren maar ook behoorlijk populair. Al sinds het vertrek, half januari 1976 van Bert Bennett, werden de eerste live programma’s verzorgd door Bart van Leeuwen (ex Radio Veronica) en Jan van de Meer. Deze laatste had met Sieb Kroeske (Veronica Top 40) op een piratenzender in Harderwijk gezeten en had in het kielzog van Bart zijn weg naar het zendschip MV Mi Amigo gevonden. Die nieuwe programmering van maandag tot en met vrijdag werd:

 • 06:00-08:00 uur: Ook Goeiemorgen  –  Bart van Leeuwen of Jan van der Meer (live)
 • 08:00-09:00 uur: Stan Haag vandaag deel 1
 • 09:00-10:00 uur: Schijven voor bedrijven – Peter van Dam
 • 10:00-11:00 uur: Koffie met of zonder –  Michelle
 • 11:00-12:00 uur: Stan Haag Vandaag deel 2
 • 12:00-14:00 uur: Joop Verhoof show
 • 14:00-16:00 uur: Mi Amigo live  –  Bart van Leeuwen of Jan van der Meer
 • 16:00-18:00 uur: Met Peter gaat het beter  –  Peter van Dam
 • 18:00-19:00 uur: Jukebox  –  Stan Haag
 • 19:00-06:00 uur: Radio Caroline

Mei 1976 was ook de maand dat er in Nederland processen tegen Radio Mi Amigo-medewerkers plaatsvonden. De twee mannen die terecht stonden waren in november 1975 aangehouden toen ze assistentie verleenden aan het zendschip dat van z’n anker was geslagen. Jaap Taal uit Scheveningen, die al eerder als kapitein op de MV Mi Amigo werkte, voerde aan dat het zendschip in nood nu eenmaal recht had op hulp en dat hij die desgevraagd geboden had.

Koos van Laar uit IJmuiden had  met zijn schip MV Dolfijn een nieuwe ankerketting naar het zendschip gebracht. Zijn advocaat voerde aan dat men op dat moment niet uitzond en bovendien, door een inval van de Britse overheid, was er ook geen zendkristal aan boord waardoor ook Koos van Laar slechts een schip in nood hielp.

Uiteraard zag de officier dat allemaal anders en sprak van structurele medewerking van beide mannen. Hij eiste tegen kapitein Taal 15.000 gulden boete en voor Koos van Laar inbeslagname van de MV Dolfijn. De rechter was milder en gaf een straf van respectievelijk 1000 en 2000 gulden en acht weken voorwaardelijk. Hij waarschuwde wel dat bij een volgende aanhouding de gevolgen wel eens veel ernstiger zou kunnen worden.
 
Dat de bevoorrading een probleem was, merkten de luisteraars met zekere regelmaat als de programmabanden uit Playa d’ Aro te laat aankwamen. De live deejay maakte dan overuren maar werd wel bijgestaan door Engelstalige collega’s als Tony Allen (foto). De ‘Top 50’ van 15 mei 1976 was in Playa op tape gezet en werd door Peter van Dam gepresenteerd. Die had ook een pakkende spot gemaakt die aan het begin elk uur  te horen was.

Daarin werd aangevoerd, dat Radio Mi Amigo vanuit Playa volledig legaal opereerde, omdat Spanje het Verdrag van Straatsburg (tegen de zeezenders) niet had ondertekend. De boodschap moest tegenwicht bieden aan de acties van de Nederlandse officier van justitie die rechercheurs op adverteerders afstuurde. Die dreigden met vervolging als hun naam en reclame op Mi Amigo hoorbaar bleef.

Een andere actie tegen Mi Amigo was een soort spionage op volle zee. Namens de Nederlandse overheid maakte het schip Sun27 foto’s van alles wat zich op en rond het zendschip afspeelde. Dit zou dan bewijs leveren tegen medewerkers. Deze onderwerpen, maar ook de muziek, jingles en reclames van 15 mei 1976 komen aan bod in de retro Top 50.


Meer over Radio Mi Amigo

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Retro ‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden

Zaterdag aanstaande 2 maart, is via foutemuziekradio.nl de ‘Mi Amigo Top 50’ van 18 maart Lees verder

Het is vandaag 4 augustus… 1975 (studiotape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 3 augustus… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 1 augustus… 1975 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 juli… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Mi Amigo en Veronica terug op AM (audio)

Het zeezendergevoel is een woord dat geen enkele automatische tekstcorrector (vanzelf) kent. Het hoort dan Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1978 (studiotape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 29 juli… 1980 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, hitlijst, offshore
Radioblad 123: Radio Gogo, Radio 1 & Mi Amigo (audio)

Radioblad 122: Nostalgie, Joe & Q, Apache (audio)

Radioblad 121: Radio Report, Tineke & Sky Radio (video)

Radioblad 120: Eddy Keur, VBRO, Freewave (audio)

1984-Hilversum 2: ‘Het grote Veronica avontuur’ (audio)

Radioblad 119: Hot Bird, Caroline en StuBru (audio)

Sluiten