RadioVisie

  • .
    .

Radio Mi Amigo: de ‘Joepie Top 50’

Ferry Eden gaat terug naar 31 maart 1974

Er zijn nog zekerheden in het leven. Het einde van de maand in zicht? Dan is er Ferry Eden die een (zeer) oude hitlijst bovenspit, oppoetst en daarbij het verleden laat herleven met de technieken van nu. Het programma wordt uitgezonden bij Foutemuziekradio.nl en daarna een week lang als download aangeboden (ook via RadioVisie). 

Dit keer gaan we terug naar 31 maart 1974 met de ‘Joepie Top 50’. Enkele maanden daarvoor was door een mastbreuk op de MV Mi Amigo de nieuwe, gelijknamige zeezender van Sylvain Tack niet op 1 november 1973 van start kunnen gaan, maar pas twee maanden later. Tot die tijd was het grotendeels stil gebleven op de 259 meter middengolf. In die twee maanden, middenin de oliecrisis, werd daarmee 40.000 liter dieselolie bespaard op het zendschip. 

MV Mi Amigo, herfst 1973 (credits: Threemaster Productions)

Maar vanaf 1 januari 1974 was dan toch Radio Mi Amigo, officieel, begonnen. Drie maanden later, ten tijde van deze ‘Joepie Top 50’, was het station goed op dreef en aan de oliecrisis was in maart een eind gekomen. De startproblemen waren overwonnen, het nieuwe radiostation was vooral in Vlaanderen razend populair en had er veel luisteraars. Veel meer dan Radio Atlantis, die andere Vlaamse zeezender die uitzond vanaf de ‘Jeanine’, geankerd voor Zeeuws Vlaanderen. Welgeteld lagen er op dat moment liefst vier zeezenders voor de Nederlandse kust!

De ‘Joepie Top 50’ werd bij Mi Amigo aan het begin van elke zondagmiddag uitgezonden en werd vooraf door Ad Petersen opgenomen in zijn eigen studio in Culemborg. Hij was al enkele jaren in dienst van de NOS en produceerde op Hilversum III de programma’s van Joost den Draaijer en Felix Meurders. 

In de uitzending van laatstgenoemde was hij onder zijn eigen naam, Ad Roland, op 20 maart 1974 uitgebreid aan het woord geweest over Vlaamse muziek en Radio Mi Amigo. Een paar dagen voordien had presentator Eddy Emmery de zeezender verlaten, zijn vervanger was Peter van Dam geworden. Zanger Paul Severs – die wekelijks meerdere programma’s verzorgde – beperkte zich voortaan tot een enkel uur op zondagochtend. 

Sylvain Tack en zijn ‘poulain’ Paul Severs

Op de M.V. Mi Amigo had de naam Radio Seagull inmiddels plaats gemaakt voor Radio Caroline, het station dat zijn tiende verjaardag vierde. Er waren nu ook Engelstalige avonduitzendingen, van Radio Mi Amigo Internationaal. Live verzorgd door onder meer Brian Anderson en Norman Barrington. De Nederlandstalige Mi Amigo-uitzendingen werden niet langer in het Haagse Caroline House opgenomen, maar in de nieuwe studio’s boven de Bredase platenzaak Spronk. 

Daar werkten Norbert, Wil van der Steen, Mike Moorkens en Peter van Dam. Frans van der Drift nam op bij Ad Petersen in Culemborg, Bert Bennett en Joop Verhoof hadden nu een eigen studio in Enschede. Elke week leverden zij hun programma’s in tijdens de dj-vergadering in Breda, waarna alle banden naar de tender en vervolgens naar de M.V. Mi Amigo gingen. Daar was op 29 maart 1974 de Nederlandse kok Paul Brand aan boord gekomen. Hij presenteerde live het eerste half uurtje van Mi Amigo tussen 06:00 en 06:30 uur, vóór het gospelprogramma van Johan Maasbach.

Een man van grote verdienste achter de schermen bij Mi Amigo, was Eddy Govert (Eddy van Mouffaert). In de Start-geluidsstudio’s van Sylvain Tack in Buizingen was hij bedenker en maker van de Mi Amigo-jingles en veel commercials. In deze ‘Mi Amigo Joepie Top 50’, aflevering 13 van 31 maart 1974, komen veel van zijn producties voorbij. Eén van de reclames is bijvoorbeeld voor zijn accordeonmuziek als ‘Le grand Julot’. 

Heynen

Achter Ronald en Donald, in dezelfde Top 10, zit alweer Eddy Govert, die met ‘Kwek kwek kwek’ in allerlei landen en onder verschillende titels een enorme hit had. Veel andere Top 50 platen zijn eveneens verassend – ook voor Ferry Eden zèlf – want met alle Belgische producties is deze aflevering bepaald anders dan de vergelijkbare lijsten van Radio Noordzee Internationaal en Veronica. 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx