RadioVisie

  • .
    .

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Frequentiewissel tijdens weekend van 23 juli 1977 bleek geen meevaller

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Radio Mi Amigo afscheid van de middengolflengte 192 meter. Op zaterdagavond om 19:00 uur zou de zender – zoals elke avond trouwens – uit de lucht gaan, maar die keer zou het tot maandagochtend 25 juli 1977 duren vooraleer de uitzendingen opnieuw zouden opstarten, dan op de nieuwe golflengte van 212 meter (1412 kHz). 

In eerste instantie was het de bedoeling geweest om pas op zondagavond 24 juli uit de lucht te gaan, maar uiteindelijk bleek er meer tijd nodig te zijn, vandaar dat er geopteerd werd om al een dag eerder afscheid te nemen van de 192 meter. Die zaterdag tussen 17:00-18:00 uur presenteerden boordeejays Frank van der Mast en Hugo Meulenhoff een afscheidsprogramma dat de naam ‘Vaarwel 1 9 2, het beste ermee’, had gekregen. (Audio onderaan)

°Boorddeejay Hugo Meulenhoff over de golflengtewissel in het Mi Amio nieuwsbulletin

° Zendertechnicus Peter Chicago over de noodzaak om te wisselen van golflengte.

Om 18:00 uur volgde nog het door Stan Haag in het Spaanse Play de Aro opgenomen verzoekprogramma ‘Jukebox’. Hierbij maakte Frank nog de opmerking; “De man beseft niet wat hij doet”. En zo was het ook. Het besluit om van golflengte te veranderen werd in het begin van de week van 18 juli op de zender aangekondigd, en dat kennelijk erg snel gebeurd. In elk geval zo snel dat er in de programma’s die twee weken op voorhand waren opgenomen niets over werd gezegd. Ook Stan wist tijdens de opname van de ‘Jukebox’ op 9 juli niet dat hij het allerlaatste uur op de 192 meter aan het inblikken was. 

De keuze voor de 212 meter bleek achteraf ook geen eclatant succes. In sommige delen van de Lage Landen was de ontvangst immers slechter in plaats van beter geworden. Daarom zou dit niet de laatste verhuizing van de zeezender worden. Op 1 december 1977 werd de 212 meter alweer ingeruild voor de 319 meter. Met ‘de kennis van nu’, maar dat is achteraf gemakkelijk gezegd, had men in één keer van de 259 meter (waar de uitzendingen waren gestart op 1 januari 1974) naar de 319 meter moeten uitwijken. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
8 augustus 2022 - 14:38 14:38

192 meter voor Mi Amigo vond ik sowieso vreemd. Niet voor niets had Radio Veronica deze golflengte verlaten na vele jaren er op uitgezonden te hebben.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx