fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radio Maeva hakte aan het omroepbestel

Donderdag 24 mei zijn we in onze rubriek ‘Het Avondblad’ gestart met de Maeva Week. Mogelijk de populairste vrije radio ooit in Vlaanderen. Zeker die met de woeligste geschiedenis en de meest hardnekkige fans. Zelfs vandaag vul je er nog makkelijk een zaal mee. Hoe dan ook Maeva hakte op een imposante manier in op de vastgeroeste radiostructuur van de publieke omroep.

Die wist er niet direct een antwoord op te formuleren. De overheid deed dat dan maar in de plaats van de toenmalige BRT. Met een resem inbeslagnames tot gevolg. Ben Van Praag, in een eerder leven ook betrokken bij de zeezender Radio Mi Amigo II, waaruit Maeva was ontstaan, maakte het allemaal van nabij mee. Tot 2015 hield hij een blog bij over zijn radio-avonturen. Ook die van Radio Maeva. Dit is één van zijn verhalen.

Een spannend jongensboek, een heerlijk piraten-avontuur

Op weg naar het werk moest ik deze ochtend terugdenken aan de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Maeva dik in de problemen kwam door de voortdurende inbeslagnames. We waren inmiddels voorgoed verdreven uit het Ukkelse appartement. De studio’s daar waren uiteindelijk verzegeld en Maeva was voor immer en altijd persona non grata geworden in het Brusselse. 

De Witte Villa was nog niet gevonden, en dus waren we op de dool, van hier naar daar, steeds weer uitzendend vanop andere locaties in het Vlaamse land. Zo zonden we een dikke week uit van bij Noël D’hont en waren we van plan om naar de Kluisberg te trekken, waar toen toch al een relaisstation van ons stond. Ook hadden Patrick Valain en de raad van beheer het drieste plan bedacht om die enorm hoge mast die jarenlang in Lebbeke stond te kopen en er een caravan onder te zetten om van daaruit de Maeva-programma’s de ether in te slingeren. Dat laatste idee ging niet door, helaas. Lef had Maeva in elk geval wèl.

Maar waar ik toe wilde komen: Patrick Valain (foto) had op een dag het idee om gewoon naar een bestaand lokaal station te stappen en met poen uit te pakken om een tijdlang de Maeva-programma’s van daar uit te zenden. Ik ben na al die jaren, echt waar kwijt wààr het precies was, – andere mensen zullen dat ongetwijfeld wel nog weten –, maar het ging in elk geval ongeveer op de volgende manier.

Valain nam ons (de live-jongens dus) mee naar dat station. Er was daar al een studio, dus dat was gemakkelijk. Noël bracht een Maeva-zender mee, een dikke Bertha. Het plan was om die aan te sluiten op de bestaande mast en we zouden vertrokken zijn. Baf! We kwamen aan bij die radio, samen met de baas van dat station en we gingen binnen. Een plaatselijke dj was programma aan het doen. De baas zei tegen die jongen: ‘We stoppen ermee, Maeva begint hier’ en hij nam hoogstpersoonlijk de naald van de plaat die toen aan ‘t draaien was. De arme dj van dienst mocht meteen beschikken.

De studio stond overigens vlakbij de plaatselijke discotheek en ik herinner me de sensatie toen tijdens het weekend de zender van Maeva keihard stoorde op de geluidsinstallatie. Lang duurde dat avontuur ook niet, maar de baas had wel een stapeltje flappen ontvangen van Valain. ‘t Was heus niet allemaal romantiek hoor, die Maeva-belevenissen. Keiharde poen speelde eigenlijk constant mee op de achtergrond, maar wij lieten dat maar gebeuren, voor ons was het op elk moment een spannend jongensboek, een heerlijk piratenavontuur waar wij niet alleen op de eerste rij zaten, maar waarin we ook nog eens een hoofdrol mochten spelen.

Ben Van Praag


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Radio Maeva

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio Maeva heeft zichzelf opgesplitst. Of iets in die zin, want heel duidelijk is het
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Deze week krijgt nieuw talent een kans bij MaevaFM. Jong bloed stroomt door de aderen
Weinig radiomakers kunnen op hun CV de namen van werkgevers als Contact, Maeva, Mi Amigo,
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Op 24 maart las je het voor het eerst bij ons: 'Houdt Family Radio er
'De situatie van de lokale radio is dusdanig verslechterd, dat Vlaanderen geen enkele garantie meer

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
HaveveStef Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Stef
Gast
Stef

Hoi enig idee waar die blog van Ben nog te vinden is ? Grtn stefaan

Hugo Van Vlaenderen
Lid
Meer in Retro
Maeva nam doorstart via kabelradio Zeven

Zeven mannen van de RTT

Onbedoelde ‘Week van het geluid’ (video)

Als het lente wordt kriebelt het bij de radio (audio)

2004: Retro-interview met Werner Michiels

De Stem: Vrijdag 10 februari 2006

Sluiten