Ondanks het feit dat er de voorbije kwarteeuw nauwelijks iets veranderd is aan de manier waarop radioprogramma’s worden geconcipieerd, terwijl de wereld toch in razende vaart verandert, boet het medium weinig aan populariteit in. Muziek streaming diensten veroveren marktaandeel, maar eerder traag. Althans in België. Maar globale cijfers zeggen niet alles. Er is wel duidelijk iets aan het verschuiven.
Tot enkele generaties geleden waren het vooral de jongeren die ‘de kar van de radio trokken’. Niet onlogisch, want radio was lange tijd zowat het enige medium dat continu en gratis muziek liet horen. De nieuwste hits? Op café en muntjes in de jukebox stoppen of de radio aanzetten! Die youngsters zijn inmiddels vijftigers geworden en zijn nog niet massaal van hun gewoontes afgeweken.
Eén en ander blijkt uit een recent onderzoek van de International Federation of the Phonographic Industry. Een in november 1933 opgerichte, internationale non-profitorganisatie die de muziekindustrie vertegenwoordigt. Van oorsprong probeert de IFPI muziekproducenten juridische bescherming te bieden, maar de organisatie doet ook onderzoek naar en rapporteert over de verkoopcijfers van muziekuitgaven.
Behalve in België werd het onderzoek ook in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, Australië, Canada, Japan, Zuid-Korea, Verenigde Staten, Mexico en Brazilië gevoerd. In België namen 632 mensen deel aan deze enquête. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Belg 17,2 uur per week naar muziek luistert. Dat is ruim twee uur meer dan het globale gemiddelde van 15,1 uur (of twee uur per dag).
Niet verrassend is het feit dat de leeftijdsgroep van 55-64 jaar het meest naar muziek luistert. Ze doen dat bijna drie uur per dag of meer dan twintig uur per week. Daarbij scoort de radio in België nog steeds beter dan in de andere bevraagde landen. Bijna de helft van de dagelijkse muziekbeleving gebeurt via de radio. In andere landen is dat net iets meer dan dertig procent. De Belgische jongeren (16 – 24 jaar) zitten met 16,5 uur per week net onder het Belgische gemiddelde. In die categorie bevindt zich het kleinste aandeel radioluisteraars: een kwart, tegenover 66 procent bij de 55- tot 64-jarigen.
Pieter Swaelens, algemeen directeur van de Belgian Entertainment Association (BEA): “Uit de marktcijfers van de eerste helft van 2017 blijkt wel dat premium streaming via betalende abonnementen, Spotify, Deezer of Apple Music) aan een flinke opmars bezig is. Het groeipotentieel voor premium streaming is in ons land nog enorm groot.”