Nogal wat lokale radio’s die geen erkenning meer kregen, grijpen het internet aan als reddingsboei. Dat doet ook Radio Lichtaart, één van de zeventien stations die sinds 1 januari hun FM-licentie kwijt zijn. Op de eerste dag van het nieuwe jaar ging men nog heel even door op FM, maar dat was enkel om de mensen tijdens de ‘overgang’ van oud naar nieuw te begeleiden. Of toch niet?
Er was vooral een praktisch probleem. Radio Lichtaart zond uit vanuit het lokale gemeentehuis, maar dat was op 1 januari gesloten. Dus ging men nog een dagje verder. Men kon de zender niet uitzetten, ook al had men het gewild. Op dinsdag 2 januari werd de FM-frequentie wel definitief verlaten.
Gerard Vissers, alias Gust Flater (in Het Nieuwsblad): “Een halfjaar geleden hoorden we al dat er wat dingen gingen veranderen in het radiolandschap maar dan sta je daar niet zo bij stil. Wij draaien muziek voor luisteraars van de derde leeftijd en we vrezen dat we hen allemaal gaan verliezen en dat doet pijn in het hart. De meeste ouderen hebben geen internetradio. We blijven voortwerken zoals we dat nu doen, met 25 personen, allemaal vrijwillig, maar we doen dat graag. Zelfs mensen uit Japan en Amerika luisteren naar ons via het internet.”
Radio Lichtaart vroeg een erkenning aan voor frequenties in de regio Herentals, Lille, Kasterlee. Maar in het radiolandschap worden de regio’s Lille, Herentals, Tielen één geheel en Ravels, Turnhout, Kasterlee ook. Maar daar was men niet van op de hoogte. Het gevolg was dat ze naast een verlenging grepen.
Gerard Vissers: “De luisteraars reageren verontwaardigd. Wij krijgen ongelooflijk veel mails en telefoontjes met de vraag of we niets kunnen doen, maar dat gaat helaas niet. Sommige radio’s gaan naar de Raad van State maar zo’n proces start dan ook pas na vijf maanden, dus we laten het maar zo. Vanaf augustus kunnen we een nieuwe aanvraag inzenden voor DAB+, en dan kunnen we misschien zo terug op de radio komen.”