fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radio K.I.F is terug van weg geweest in Brussel

Goed nieuws voor hiphop en ander r&b-fans die verder niet vies zijn van een woordje Frans. Radio K.I.F (elke letter uitspreken)  is terug in Brussel, op 97.8 FM.

De zender werd in 2006 opgericht door Mohamed Ouahabi. Een administratief assistent bij de Europese Unie, maar al meer dan 25 jaar gepassioneerd door radio. Hij deed daarbij beroep op Mohammed Echouel, voor de uitwerking van de plannen. Het station kreeg in 2008 een erkenning om vanuit Schaarbeek op 97.8 FM uit te zenden als hip-hopstation. Goed voor een zendvermogen van 500 Watt. KIF was enkele jaren een succesvolle leerschool voor jonge hip-hop deejays. 

De vzw achter het project, Urban Dune, kwam na enkele jaren echter in financiële problemen, wat ook leidde tot een conflict tussen de Ouahabi en Echouel. In 2015 verdween men uit de ether en in de zomer van 2018 trok de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA), het Franstalige audiovisuele reguleringsorgaan in België, de vergunning officieel in. 

Begin dit jaar werd er nog een juridisch gevecht geleverd over de eigendom van de naam KIF. De registratie bij het Merkenbureau was echter al in 2012 gedaan door Mohamed Ouahabi. Voor de rechtbank kon hij bijgevolg bewijzen dat hij de houder van het KIF-merk was. De nieuwe vzw Mediazone, waarbij Ouahabi voorzitter en Fabien Schenkels vice-voorzitter is, heeft sinds 17 juli de nieuwe vergunning toegewezen gekregen en heel snel daarna was KIF terug te beluisteren op de ‘oude’ frequentie. 

Met de slogan ‘Hip-hop & r&b non stop’ zal KIF zijn vroegere muzikale DNA alvast trouw blijven. Men wil ook een springplank zijn voor opkomende stedelijke kunstenaars en men zal Belgische hiphop platforms ondersteunen door samen te werken met scholen en  platenmaatschappijen. Er worden partnerschappen gestart met verenigingen om jongeren te helpen. Belgische artiesten en culturele activiteiten in Brussel krijgen extra aandacht. Daarnaast zal men focussen op lokaal en nationaal nieuws voor de jongere generaties.

Mohamed Ouahabi (voorzitter): “Toen we het idee lanceerden om KIF nieuw leven in te blazen, wilden we een hiphopradio aanbieden die een groot netwerk waardig is en voldoet aan de sterke vraag in België. Hiervoor omringden we ons met audiovisuele professionals, acteurs in de hiphopwereld, maar ook met artiesten en gerenommeerde dj’s”.

“Onze wens is om alles samen te voegen en belangrijke waarden van de hiphopbeweging te brengen die multicultureel zijn en respect hebben voor ieders waarden en entertainment. We zijn ervan overtuigd dat dankzij deze showcase we jonge mensen met veel talent zullen vinden en dat we een belangrijke sociale rol zullen spelen. We kijken er nu al naar uit”.

De vreemde naam K.I.F komt van de Franse term ‘kiffer’, wat in slang ‘waarderen’ betekent. KIF is te ontvangen op 97.8 FM in Brussel en binnenkort ook op DAB +. Uiteraard is er een webstream.


TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur
In Australië viert DAB+ vandaag al zijn tiende verjaardag Om landelijk te gaan in Luxemburg
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het miljoen van Hit FM lijkt nog ver weg Schadeclaims van HIT Het onlineblad P-Magazine
De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM
Zwitserse precisie is voorlopig ver zoek bij de afschakeling van het FM-park Arabische gemeenschap van

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Dimitrimarc Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
marc
Gast
marc

Enig effect voor Radio2.NL op 97.8? Deze komt wel redelijk ver, maar Brussel …

Dimitri
Gast
Dimitri

Brussel geen idee maar KIF komt vlotjes de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen binnen waar men tot op gisteren wel nog goed NPO 2 kon beluisteren.

Dimitri
Gast
Dimitri

Minder goed nieuws voor wie al is graag naar NPO 2 luistert. 97.8 is net als 95.0 een NPO frequentie uit Zeeland maar in Brussel mag men harder blazen dan binnenkort in Ninove.

Meer in Actueel
Blad 212: Een hacker, historiek en… veel liefde (video)

Blad 211: RAB, Joe en Paul (video)

Overzicht: alle DAB+ zenders in Vlaanderen

‘Nationale Feestdag’, Nationale uitzending bij Nostalgie

Blad 210: Lydia, Sven, Klara, gratis muziek… (video)

Analyse: Waalse lokale radio’s geloven in DAB+

Sluiten