RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio K.I.F is terug van weg geweest in Brussel

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Goed nieuws voor hiphop en ander r&b-fans die verder niet vies zijn van een woordje Frans. Radio K.I.F (elke letter uitspreken)  is terug in Brussel, op 97.8 FM.

De zender werd in 2006 opgericht door Mohamed Ouahabi. Een administratief assistent bij de Europese Unie, maar al meer dan 25 jaar gepassioneerd door radio. Hij deed daarbij beroep op Mohammed Echouel, voor de uitwerking van de plannen. Het station kreeg in 2008 een erkenning om vanuit Schaarbeek op 97.8 FM uit te zenden als hip-hopstation. Goed voor een zendvermogen van 500 Watt. KIF was enkele jaren een succesvolle leerschool voor jonge hip-hop deejays. 

De vzw achter het project, Urban Dune, kwam na enkele jaren echter in financiële problemen, wat ook leidde tot een conflict tussen de Ouahabi en Echouel. In 2015 verdween men uit de ether en in de zomer van 2018 trok de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA), het Franstalige audiovisuele reguleringsorgaan in België, de vergunning officieel in. 

Begin dit jaar werd er nog een juridisch gevecht geleverd over de eigendom van de naam KIF. De registratie bij het Merkenbureau was echter al in 2012 gedaan door Mohamed Ouahabi. Voor de rechtbank kon hij bijgevolg bewijzen dat hij de houder van het KIF-merk was. De nieuwe vzw Mediazone, waarbij Ouahabi voorzitter en Fabien Schenkels vice-voorzitter is, heeft sinds 17 juli de nieuwe vergunning toegewezen gekregen en heel snel daarna was KIF terug te beluisteren op de ‘oude’ frequentie. 

Met de slogan ‘Hip-hop & r&b non stop’ zal KIF zijn vroegere muzikale DNA alvast trouw blijven. Men wil ook een springplank zijn voor opkomende stedelijke kunstenaars en men zal Belgische hiphop platforms ondersteunen door samen te werken met scholen en  platenmaatschappijen. Er worden partnerschappen gestart met verenigingen om jongeren te helpen. Belgische artiesten en culturele activiteiten in Brussel krijgen extra aandacht. Daarnaast zal men focussen op lokaal en nationaal nieuws voor de jongere generaties.

Mohamed Ouahabi (voorzitter): “Toen we het idee lanceerden om KIF nieuw leven in te blazen, wilden we een hiphopradio aanbieden die een groot netwerk waardig is en voldoet aan de sterke vraag in België. Hiervoor omringden we ons met audiovisuele professionals, acteurs in de hiphopwereld, maar ook met artiesten en gerenommeerde dj’s”.

“Onze wens is om alles samen te voegen en belangrijke waarden van de hiphopbeweging te brengen die multicultureel zijn en respect hebben voor ieders waarden en entertainment. We zijn ervan overtuigd dat dankzij deze showcase we jonge mensen met veel talent zullen vinden en dat we een belangrijke sociale rol zullen spelen. We kijken er nu al naar uit”.

De vreemde naam K.I.F komt van de Franse term ‘kiffer’, wat in slang ‘waarderen’ betekent. KIF is te ontvangen op 97.8 FM in Brussel en binnenkort ook op DAB +. Uiteraard is er een webstream.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid Lees verder

VS: Nielsen neemt nieuwe PPM’s in gebruik

In de VS start de onderzoeks- en marketingreus Nielsen, dat ginds instaat voor de kijk- Lees verder

100 jaar geleden: eerste radioverslag van een sportwedstrijd

Het is vandaag – 5 augustus – precies honderd jaar geleden dat in de VS Lees verder

Mijlpaal: wereldwijd 500 ensembles in DAB(+)

Er zijn nu wereldwijd al 500 ensembles actief in DAB(+). De 500ste mux verscheen deze Lees verder

UK: Caroline krijgt hoger vermogen op 648 kHz

De Britse mediaregulator Ofcom geeft Radio Caroline toestemming om het vermogen van zijn middengolfzender op Lees verder

Het stormt in de radiostudio van Lara

Een tv-serie met een radiopresantarice in de hoofdrol. En dan ook nog eens van Vlaamse Lees verder

Kanaaleilanden: commerciële DAB+ is gestart

Op de Britse Kanaaleilanden ging gisteren de eerste commerciële multiplex van start, geëxploiteerd door Nation Lees verder

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

Bizarre incident kostte drie mensenlevens Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marc
marc
22 juli 2019 - 16:53 16:53

Enig effect voor Radio2.NL op 97.8? Deze komt wel redelijk ver, maar Brussel …

Dimitri
Dimitri
22 juli 2019 - 18:32 18:32
Antwoord aan  marc

Brussel geen idee maar KIF komt vlotjes de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen binnen waar men tot op gisteren wel nog goed NPO 2 kon beluisteren.

Dimitri
Dimitri
22 juli 2019 - 12:50 12:50

Minder goed nieuws voor wie al is graag naar NPO 2 luistert. 97.8 is net als 95.0 een NPO frequentie uit Zeeland maar in Brussel mag men harder blazen dan binnenkort in Ninove.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx