fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radio is voorkeurbron bij verkeersinfo

We kenden een woelige mobiliteitsweek waarbij de Vlaming aan z’n autoradio en smartphone was gekluisterd om de meest recente verkeersinformatie te vernemen. Geen toeval want 85% maakt gebruik van de radio als bron van verkeersinformatie, terwijl het belang van andere bronnen toeneemt. Dat blijkt een onderzoek van de VRT, gebaseerd op een steekproef bij 1.500 Vlamingen. Wanneer wordt doorgevraagd naar het voorkeurskanaal, dan kiest 53% voor de radio, 11% voor GPS en 8% voor verkeersapps. 

De algemene conclusie van het onderzoek is dat verkeersinformatie steeds belangrijker wordt. “Twee derde van de Vlamingen vindt het belangrijk om verkeersinformatie te krijgen, wat de bron van die informatie ook is”, zegt Hajo Beeckman, verkeersanker bij de VRT. “Opvallend: het belang neemt nog toe in vergelijking met eerdere onderzoeken uit 2015 en 2012. Misschien komt dat omdat de filedruk op onze wegen nog elk jaar toeneemt; er staan steeds vaker files in voorheen rustige periodes, zoals de daluren of weekends. Steeds meer mensen krijgen dus met files te maken.”

Radio als betrouwbare bron

Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de Vlamingen verkeersinformatie bij de radio halen. Het blijft de meest gekende en gebruikte bron in alle leeftijdsgroepen. Andere kanalen kennen een sterke groei: zo gebruikten in 2015 nog slechts 5%  van de weggebruikers regelmatig een verkeersapp, vandaag is dat al 28%.

Het ene sluit het andere niet uit, het onderzoek toont aan dat verschillende zaken vaker worden gecombineerd. Zo wordt radio ervaren als een heel betrouwbare en volledige bron voor verkeersinformatie. Tachtig procent van de Vlamingen zijn bovendien tevreden over de bulletins op VRT-radio. Apps scoren op vlak van gebruiksvriendelijkheid, ze zijn up-to-date en leveren informatie op maat, maar doen het dan weer minder goed op het vlak van betrouwbaarheid.

Op de vraag welke bron van verkeersinformatie men zou kiezen als er maar eentje beschikbaar zou zijn; antwoordt ruim de helft; radio. Elf procent geeft de voorkeur aan een GPS-toestel, 8% aan verkeersapps en 9% gaat voor andere kaartapplicaties (zoals maps). Een kleine 20% informeert zich liever, vooraf, via televisie of het internet, thuis.”

Publieke opdracht

Uit het onderzoek bleek bovendien dat de Vlaming een belangrijke rol voor de VRT ziet weggelegd op het vlak van verkeersnieuws. Acht op de tien vinden dat het geven van dat soort info hoort bij de rol van de publieke omroep. Ruim één derde – tot zelfs de helft van de jongeren tussen 15 en 24 jaar – vindt dat de VRT meer moet inzetten op verkeersinformatie via sociale media of de nieuwsapp. Vier op tien van de VRT-radio luisteraars zou ook graag meer informatie willen over fietsaccommodatie en het openbaar vervoer.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in vrt
‘Ik krijg het zuur van Hautekiet’ (video)

Het Avondblad van 31 mei (video)

Het Avondblad van 30 mei (audio)

Кубок мира по футболу на радио VRT*

Nieuw YouTube-kanaal van Klara (video)

Het eeuwige verschil over het excedent van de VRT

Sluiten