fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Radio is voorkeurbron bij verkeersinfo

We kenden een woelige mobiliteitsweek waarbij de Vlaming aan z’n autoradio en smartphone was gekluisterd om de meest recente verkeersinformatie te vernemen. Geen toeval want 85% maakt gebruik van de radio als bron van verkeersinformatie, terwijl het belang van andere bronnen toeneemt. Dat blijkt een onderzoek van de VRT, gebaseerd op een steekproef bij 1.500 Vlamingen. Wanneer wordt doorgevraagd naar het voorkeurskanaal, dan kiest 53% voor de radio, 11% voor GPS en 8% voor verkeersapps. 

De algemene conclusie van het onderzoek is dat verkeersinformatie steeds belangrijker wordt. “Twee derde van de Vlamingen vindt het belangrijk om verkeersinformatie te krijgen, wat de bron van die informatie ook is”, zegt Hajo Beeckman, verkeersanker bij de VRT. “Opvallend: het belang neemt nog toe in vergelijking met eerdere onderzoeken uit 2015 en 2012. Misschien komt dat omdat de filedruk op onze wegen nog elk jaar toeneemt; er staan steeds vaker files in voorheen rustige periodes, zoals de daluren of weekends. Steeds meer mensen krijgen dus met files te maken.”

Radio als betrouwbare bron

Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de Vlamingen verkeersinformatie bij de radio halen. Het blijft de meest gekende en gebruikte bron in alle leeftijdsgroepen. Andere kanalen kennen een sterke groei: zo gebruikten in 2015 nog slechts 5%  van de weggebruikers regelmatig een verkeersapp, vandaag is dat al 28%.

Het ene sluit het andere niet uit, het onderzoek toont aan dat verschillende zaken vaker worden gecombineerd. Zo wordt radio ervaren als een heel betrouwbare en volledige bron voor verkeersinformatie. Tachtig procent van de Vlamingen zijn bovendien tevreden over de bulletins op VRT-radio. Apps scoren op vlak van gebruiksvriendelijkheid, ze zijn up-to-date en leveren informatie op maat, maar doen het dan weer minder goed op het vlak van betrouwbaarheid.

Op de vraag welke bron van verkeersinformatie men zou kiezen als er maar eentje beschikbaar zou zijn; antwoordt ruim de helft; radio. Elf procent geeft de voorkeur aan een GPS-toestel, 8% aan verkeersapps en 9% gaat voor andere kaartapplicaties (zoals maps). Een kleine 20% informeert zich liever, vooraf, via televisie of het internet, thuis.”

Publieke opdracht

Uit het onderzoek bleek bovendien dat de Vlaming een belangrijke rol voor de VRT ziet weggelegd op het vlak van verkeersnieuws. Acht op de tien vinden dat het geven van dat soort info hoort bij de rol van de publieke omroep. Ruim één derde – tot zelfs de helft van de jongeren tussen 15 en 24 jaar – vindt dat de VRT meer moet inzetten op verkeersinformatie via sociale media of de nieuwsapp. Vier op tien van de VRT-radio luisteraars zou ook graag meer informatie willen over fietsaccommodatie en het openbaar vervoer.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat
“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
‘Ik krijg het zuur van Hautekiet’ (video)

‘Week van de digitale radio’ bij de buren (video)

Zet Zwitserland FM (nog) sneller uit? (video)

Het Avondblad van 31 mei (video)

Als (radio) Nostalgie heimwee wordt (update)

Is ook Vlaamse DAB+-kwaliteit bedreigd?

Sluiten