RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio is voorkeurbron bij verkeersinfo

We kenden een woelige mobiliteitsweek waarbij de Vlaming aan z’n autoradio en smartphone was gekluisterd om de meest recente verkeersinformatie te vernemen. Geen toeval want 85% maakt gebruik van de radio als bron van verkeersinformatie, terwijl het belang van andere bronnen toeneemt. Dat blijkt een onderzoek van de VRT, gebaseerd op een steekproef bij 1.500 Vlamingen. Wanneer wordt doorgevraagd naar het voorkeurskanaal, dan kiest 53% voor de radio, 11% voor GPS en 8% voor verkeersapps. 

De algemene conclusie van het onderzoek is dat verkeersinformatie steeds belangrijker wordt. “Twee derde van de Vlamingen vindt het belangrijk om verkeersinformatie te krijgen, wat de bron van die informatie ook is”, zegt Hajo Beeckman, verkeersanker bij de VRT. “Opvallend: het belang neemt nog toe in vergelijking met eerdere onderzoeken uit 2015 en 2012. Misschien komt dat omdat de filedruk op onze wegen nog elk jaar toeneemt; er staan steeds vaker files in voorheen rustige periodes, zoals de daluren of weekends. Steeds meer mensen krijgen dus met files te maken.”

Radio als betrouwbare bron

Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de Vlamingen verkeersinformatie bij de radio halen. Het blijft de meest gekende en gebruikte bron in alle leeftijdsgroepen. Andere kanalen kennen een sterke groei: zo gebruikten in 2015 nog slechts 5%  van de weggebruikers regelmatig een verkeersapp, vandaag is dat al 28%.

Het ene sluit het andere niet uit, het onderzoek toont aan dat verschillende zaken vaker worden gecombineerd. Zo wordt radio ervaren als een heel betrouwbare en volledige bron voor verkeersinformatie. Tachtig procent van de Vlamingen zijn bovendien tevreden over de bulletins op VRT-radio. Apps scoren op vlak van gebruiksvriendelijkheid, ze zijn up-to-date en leveren informatie op maat, maar doen het dan weer minder goed op het vlak van betrouwbaarheid.

Op de vraag welke bron van verkeersinformatie men zou kiezen als er maar eentje beschikbaar zou zijn; antwoordt ruim de helft; radio. Elf procent geeft de voorkeur aan een GPS-toestel, 8% aan verkeersapps en 9% gaat voor andere kaartapplicaties (zoals maps). Een kleine 20% informeert zich liever, vooraf, via televisie of het internet, thuis.”

Publieke opdracht

Uit het onderzoek bleek bovendien dat de Vlaming een belangrijke rol voor de VRT ziet weggelegd op het vlak van verkeersnieuws. Acht op de tien vinden dat het geven van dat soort info hoort bij de rol van de publieke omroep. Ruim één derde – tot zelfs de helft van de jongeren tussen 15 en 24 jaar – vindt dat de VRT meer moet inzetten op verkeersinformatie via sociale media of de nieuwsapp. Vier op tien van de VRT-radio luisteraars zou ook graag meer informatie willen over fietsaccommodatie en het openbaar vervoer.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Startschot De Warmste Week in Mechelen

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen Vanochtend presenteerden Peter Van de Veire (MNM) Lees verder

Blad 919: Le Fantôme de la Radio, Radio 10, Radio 538, Klara

• RTBF laat de revolutie van de vrije radio's herleven • Twee keer speciale hitparades Lees verder

Blad 918: Ann Reymen, STER, Martinique

• Ann Reymen debuteerde vandaag op Radio 2 • Vormgeving Sterrreclame in nieuw uniform jasje Lees verder

Byloo & De Soete, handelaars in VRT-kritiek

Onder de ronkende titel ‘Radio is te voorspelbaar geworden’ geeft De Morgen in zijn weekendkrant Lees verder

Radio 2: Ook Dirk S. verlaat het pand (video)

En alweer eentje die het 'Huis van Vertrouwen' verlaat. Met zachte hand naar de uitgang Lees verder

Radio 1: podcastreeks ‘Groen Gebladerte’

Deze herfst is het weer uitkijken naar een nieuwe reeks van ‘Groen Gebladerte’, de podcast Lees verder

Opmerkelijke passage van Ingeborg bij MNM

Ingeborg, eerder zangeres en tv-presentatrice, maar tegenwoordig vooral bezig in haar centrum dat mensen wil Lees verder

Blad 906: Radar, Radio 2, Sky Radio (audio)

• Nieuw: iedere zaterdag een cultuurpodcast van De Standaard • Radio 2-mysteries krijgen vervolg in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x