RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio is enkel nog voor de ‘ouderen’ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ze zijn eerder zeldzaam, daarom als zij spreken dan trekken ze meteen jouw aandacht. Mensen die zoveel verdienste hebben opgebouwd in hun vakgebied dat je zonder meer naar hen luistert. Eddy Merckx, Robbe De hert, Chris Lomme, Boudewijn de Groot, Jeroen Brouwers… Om maar meteen in Nederland te blijven, ook Erik de Zwart hoort in dit rijtje thuis; apart getalenteerd.

In 1978 begonnen bij Radio Unique, een kabelnet-piraat in Amsterdam, krijgen we z’n CV anno 2018 niet meer in één pagina opgesomd; Radio Caroline, Veronica, TMF, Radio 538, Noordzee FM, Radio 100FM (Denemarken), 21st Century Music, RTL4, VTM… We slaan er een tiental over. Kortom, als hij zegt dat ‘radio steeds meer een medium voor oude mensen wordt’, dan weet je dat dit zo is.

Erik de Zwart in Het Parool. “Dat heeft te maken met demografie: volgend jaar is de helft van de bevolking ouder dan vijftig. Maar het mediagebruik telt ook mee: jongeren luisteren vaker naar streamingsdiensten of naar podcasts, terwijl ouderen de radio soms uren achtereen aan hebben staan.”

Zenders als Radio 10 en NPO Radio 2 zitten al enige tijd flink in de lift. Volgens Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum loont het om de mikken op de oudere luisteraar. “Vroeger was de groep van 20 tot 49 de heilige graal voor adverteerders. Dat is aan het verschuiven: de ‘emptynesters’, mensen wier kinderen uit huis zijn, zijn nu de interessantste doelgroep: daar zit het geld.”

Dat Radio 10 in een jaar tijd liefst drie procent marktaandeel wint, heeft volgens Erik de Zwart ook te maken met de miljoenen die zijn gespendeerd aan reclame. “En de komst van Gerard Ekdom is natuurlijk heel belangrijk geweest”, zegt hij in de krant.

3FM is volgens de mediakenners het grootste slachtoffer van alle dj-transfers de afgelopen jaren; het station kelderde in marktaandeel. Toch wordt verwacht dat ook jongerenzender Radio 538 klappen gaat krijgen na het vertrek van Edwin Evers. (radiofreak.nl)

° Fotocredits: Facebook Erik de Zwart

° Erik de Zwart maakte voor Radio Caroline programma’s als Paul de Wit. Dit is de ’19Tig Show’, die hij live vanaf de MV Mi Amigo presenteerde op 19 april 1979 (14:00-15:00 uur)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1558: Radio Caroline, PINK! Radio, radio-BV (video)

• Alweer record voor Radio Caroline fundraising • Bijna 2.000 euro dankzij Pink Ribbon Radio Lees verder

Blad 1557: Ilse, Jo, Lisa, Bauer, 100 Jahre Radio (video)

• Hoe is het nog met Ilse, Jo en Lisa? • Bauer gaat ‘premium’ in Lees verder

Ignace Crombé: van radio- tot ‘miss maker’

Wat u nergens anders zult lezen: de Kortijkzaan startte zijn mediacarrière bij Radio Gemini, als Lees verder

Blad 1550: Michaël Joossens, 4ever49 Radio, Norkring

• Michaël Joossens ruilt NRJ voor Nostalgie • Nederland: 4ever49 Radio vervangt Loopreizen Radio • Lees verder

Blad 1549: TikTok Music, Sublime, DAB+ in Kroatië (audio)

• Broedt TikTok op eigen muziekstreamingservice? • Nederland: One’sy Muller naar Sublime • Kroatië: eerste Lees verder

Jelle Cleymans vanaf dit najaar te horen bij Joe

Niet zozeer als zingende BV, maar als één van de dj’s, al is hij geen Lees verder

Na Sander, nu ook Frank naar Veronica

Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende krijgen vanaf 3 oktober hun vaste plek in Lees verder

Blad 1547: Anja Daems, Lex Gaarthuis, Airplay top 20, Radio 538 (audio)

• De onzekerheid van Anja Daems • Radio 10: Lex Gaarthuis naar het weekend • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Haveve
5 december 2018 - 11:43 11:43

Een vaststelling met tegenstelling: de huidige generatie radiomanagers stelt vast dat de groep luisteraars, die ze vergeten zijn, er niet meer bij is. Oh wondere wereld! De wereld verandert, wie dacht dat computerradio alles wel zou oplossen zonder zelf de straat en de digitale actie in te gaan, komt bedrogen uit. Radio is een levend medium, het moet evenveel, én hetzelfde, leven als de luisteraar. Anders raakt het dood. Radio mag ook durven, de eenheidsworst van de meeste computerradio’s wordt fenomenaal doorbroken door Radio 1. Ooit zei ik tegen Jan Hautekiet dat het nog niet voor mij was om naar Radio 1 te luisteren. Hij had echter gelijk dat men ooit wel eens op Radio 1 zou uitkomen. Dat klopt, daar hoor je tenminste nog eens Led Zeppelin, en niét met Stairway to heaven (enkel in de afgezaagde lijstjes dan nog). En daar hoor je niet alleen dat: gisteren reageerde nog iemand dat hij het leuk vond dat radio 1 plots een echte techno-house plaat draaide. Wel cool, vond hij. Het kan dus wél allemaal, het begint met de juiste moeite doen, en meegaan met de tijd.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx