Radio is enkel nog voor de ‘ouderen’ (audio) De toekomstvisie van Erik de Zwart over het medium

Leestijd: 2 minuten

Ze zijn eerder zeldzaam, daarom als zij spreken dan trekken ze meteen jouw aandacht. Mensen die zoveel verdienste hebben opgebouwd in hun vakgebied dat je zonder meer naar hen luistert. Eddy Merckx, Robbe De hert, Chris Lomme, Boudewijn de Groot, Jeroen Brouwers… Om maar meteen in Nederland te blijven, ook Erik de Zwart hoort in dit rijtje thuis; apart getalenteerd.

In 1978 begonnen bij Radio Unique, een kabelnet-piraat in Amsterdam, krijgen we z’n CV anno 2018 niet meer in één pagina opgesomd; Radio Caroline, Veronica, TMF, Radio 538, Noordzee FM, Radio 100FM (Denemarken), 21st Century Music, RTL4, VTM… We slaan er een tiental over. Kortom, als hij zegt dat ‘radio steeds meer een medium voor oude mensen wordt’, dan weet je dat dit zo is.


Lees verder onder de advertentie


Erik de Zwart in Het Parool. “Dat heeft te maken met demografie: volgend jaar is de helft van de bevolking ouder dan vijftig. Maar het mediagebruik telt ook mee: jongeren luisteren vaker naar streamingsdiensten of naar podcasts, terwijl ouderen de radio soms uren achtereen aan hebben staan.”


RadioVisie

Zenders als Radio 10 en NPO Radio 2 zitten al enige tijd flink in de lift. Volgens Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum loont het om de mikken op de oudere luisteraar. “Vroeger was de groep van 20 tot 49 de heilige graal voor adverteerders. Dat is aan het verschuiven: de ‘emptynesters’, mensen wier kinderen uit huis zijn, zijn nu de interessantste doelgroep: daar zit het geld.”

Dat Radio 10 in een jaar tijd liefst drie procent marktaandeel wint, heeft volgens Erik de Zwart ook te maken met de miljoenen die zijn gespendeerd aan reclame. “En de komst van Gerard Ekdom is natuurlijk heel belangrijk geweest”, zegt hij in de krant.

3FM is volgens de mediakenners het grootste slachtoffer van alle dj-transfers de afgelopen jaren; het station kelderde in marktaandeel. Toch wordt verwacht dat ook jongerenzender Radio 538 klappen gaat krijgen na het vertrek van Edwin Evers. (radiofreak.nl)

° Fotocredits: Facebook Erik de Zwart

° Erik de Zwart maakte voor Radio Caroline programma’s als Paul de Wit. Dit is de ’19Tig Show’, die hij live vanaf de MV Mi Amigo presenteerde op 19 april 1979 (14:00-15:00 uur)Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Heimwee drijft Bjorn Verhoeven naar… Nostalgie Ook Dominique Crommen terug bij het c... Enkele maanden geleden werden het er steeds minder, maar kijk… het roer is helemaal omgegaan bij Nostalgie. Het continent presentatoren wordt, na Evy Gruyaert en Herbert Bruynseels...
Heart: ontbijtshow zonder Emma Bunton (video) Reünie Spice Girls zet radio-activiteiten ev... Het Britse Heart Radio nam gisteren donderdag 13 december, afscheid van de co-presentatrice van de ontbijtshow. Sinds de hereniging van de Spice Girls, die weliswaar zonder Victori...
Het Avondblad van 12 december (video) Radio Pajottenland reünie, prijs voor Caliphate, gra... Moeten er nog Pajotten zijn? Zondag jongstleden, 9 december, kwamen een aantal oudgedienden van Radio Pajottenland (1980-1991) samen voor een gezellig etentje in taverne Atlanti...
‘1000 Klassiekers’ met uitgebreide familie Radio 2 zendt voor de twaalfde keer... Een jaareinde en tradities gaan hand in hand. Bijgevolg zendt  Radio 2 ook in 2018 de ‘1000 Klassiekers’ uit, waarmee de ‘Grootste familie van Vlaanderen’ aan precies een dozi...
Het Avondblad van 11 december (video & slides) Een allrounder, een liefdadigheidsacti... Hoeveel beroepen kunnen in één enkele man? West-Vlaanderen is de enige provincie met een eigen krant. Afijn, zo wordt deze wekelijkse uitgave genoemd. Weekblad zou ook kunnen. M...
Het Avondblad van 10 december (video) Slim op VIER, nieuw bij VBRO, bijleren met Gimlet, A... Schoon en slim radiovolk op tv Vanavond starten de finaleweken van 'De slimste mens ter wereld' op VIER. Tien kandidaten maken nog kans op de eervolle titel en de plechtige oork...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

3
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
RettRadio FreakHaveve Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Hugo Van Vlaenderen
Lid

Een vaststelling met tegenstelling: de huidige generatie radiomanagers stelt vast dat de groep luisteraars, die ze vergeten zijn, er niet meer bij is. Oh wondere wereld! De wereld verandert, wie dacht dat computerradio alles wel zou oplossen zonder zelf de straat en de digitale actie in te gaan, komt bedrogen uit. Radio is een levend medium, het moet evenveel, én hetzelfde, leven als de luisteraar. Anders raakt het dood. Radio mag ook durven, de eenheidsworst van de meeste computerradio’s wordt fenomenaal doorbroken door Radio 1. Ooit zei ik tegen Jan Hautekiet dat het nog niet voor mij was om naar Radio 1 te luisteren. Hij had echter gelijk dat men ooit wel eens op Radio 1 zou uitkomen. Dat klopt, daar hoor je tenminste nog eens Led Zeppelin, en niét met Stairway to heaven (enkel in de afgezaagde lijstjes dan nog). En daar hoor je niet alleen dat: gisteren reageerde nog iemand dat hij het leuk vond dat radio 1 plots een echte techno-house plaat draaide. Wel cool, vond hij. Het kan dus wél allemaal, het begint met de juiste moeite doen, en meegaan met de tijd.

Radio Freak
Gast
Radio Freak

Ik ben het er niet mee eens en waar ik me zwaar aan erger is de term ” radio’s ” zoals hier boven de term ” compouterradio’s ” aub zeg stop eens met die verdomde Vlaamse modewoorden te gebruiken nee misbruiken klinkt veel te Vlaams en verre van taalkundig. En over VRT Radio 1 gesproken het is ook een vorm van eenheidsworst. Daar zal straks ook wel gezocht worden om weeral eens de schaar te zetten in het knippen en besparen. Zoals men onlangs bij de gratis tv zenders van de VRT hebben gedaan per 1 dec jl.

Ik verwacht dat men het mes gaat zetten in de FM zenders en die straks ook zal uit zetten en dan kan de VRT weer een pak geld in de zakken steken op de nek van de belasting betaler? De VRT is een openbaren omroep en moet zich ook openbaar opstellen. Maar het is zoals de oude tante BRT van destijds dat ze gewoon hun goesting doen. En wij zijn ah maar het klootjes volk die toch niks in de pap te brokken heeft. De radio leeft al lang niet meer mag is zo dood als een pier , het zijn slecht nog enkele spieren die wakker zijn en wat werken en daarmee is alles gezegd.

Ik luister uitsluitend nog naar het radio nieuws en in de avond het zelfde maar dan op de popenkast en al de rest kan den boom is , de radio zegt me verder niks meer als iemand van 60 de mooiste tijd ligt achter ons dat waren de gouden jaren en die komen nooit meer weder.

Ik schijf zoals ik gebekt bent scherpe pen en haar scherpe kritiek , en dat de jeugd en de jongeren onder de 30 j niet maar naar de radio luisteren is deels de schuld van de ipod , en streaming diensten want zij zijn geboren in het internet tijdperk en wij zijn geboren voor het tijdperk van internet dus maw de oude zakjes die toch niet meer mee tellen maar zo snel als mogelijk moeten gaan weg rotten in een RVT want opgeruimd staat netjes zeggen de jongeren van vandaag want , normen en waarden en respect zijn aan hen niet besteed en een woordenboek waar dat ze in staan is hen vreemd.

Uitzonderingen daar gelaten en dat zijn wel de goeie. Zoals onlangs toen ik met een jonge dame van 20 j sprak die zelf eerlijk zei dat men verslaafd is aan hun telefoon (bijnaam = wandelende telefoonpaal) en dat er niet meer met elkaar gepraat wordt. Zo een jonge vrouw mag ik wel daar heb ik een boodschap aan en aan de rest niet. Of niet meer ?

Rett
Gast
Rett

opgelucht ? Hoezo er wordt niet geluisterd ? Je bedoelt dat jij niet meer luistert. Ik zit hier momenteel naar dat progje van Erik én naar Vinci Radio te luisteren, tegelijkertijd ! Stel je voor dat we dat gaan extrapolleren… 😉

Meer in Actueel
Het Avondblad van 4 december (video)
Vier zenders worden één Warmste Radio
Het Avondblad van 3 december (video)
België houdt definitief op te bestaan (op AM)
‘MFL 2018’ met Eva, Michèle en Otto-Jan (video)
Het Avondblad van 2 december
Sluiten