fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Radio is enkel nog voor de ‘ouderen’ (audio)

Ze zijn eerder zeldzaam, daarom als zij spreken dan trekken ze meteen jouw aandacht. Mensen die zoveel verdienste hebben opgebouwd in hun vakgebied dat je zonder meer naar hen luistert. Eddy Merckx, Robbe De hert, Chris Lomme, Boudewijn de Groot, Jeroen Brouwers… Om maar meteen in Nederland te blijven, ook Erik de Zwart hoort in dit rijtje thuis; apart getalenteerd.

In 1978 begonnen bij Radio Unique, een kabelnet-piraat in Amsterdam, krijgen we z’n CV anno 2018 niet meer in één pagina opgesomd; Radio Caroline, Veronica, TMF, Radio 538, Noordzee FM, Radio 100FM (Denemarken), 21st Century Music, RTL4, VTM… We slaan er een tiental over. Kortom, als hij zegt dat ‘radio steeds meer een medium voor oude mensen wordt’, dan weet je dat dit zo is.

Erik de Zwart in Het Parool. “Dat heeft te maken met demografie: volgend jaar is de helft van de bevolking ouder dan vijftig. Maar het mediagebruik telt ook mee: jongeren luisteren vaker naar streamingsdiensten of naar podcasts, terwijl ouderen de radio soms uren achtereen aan hebben staan.”

Zenders als Radio 10 en NPO Radio 2 zitten al enige tijd flink in de lift. Volgens Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum loont het om de mikken op de oudere luisteraar. “Vroeger was de groep van 20 tot 49 de heilige graal voor adverteerders. Dat is aan het verschuiven: de ‘emptynesters’, mensen wier kinderen uit huis zijn, zijn nu de interessantste doelgroep: daar zit het geld.”

Dat Radio 10 in een jaar tijd liefst drie procent marktaandeel wint, heeft volgens Erik de Zwart ook te maken met de miljoenen die zijn gespendeerd aan reclame. “En de komst van Gerard Ekdom is natuurlijk heel belangrijk geweest”, zegt hij in de krant.

3FM is volgens de mediakenners het grootste slachtoffer van alle dj-transfers de afgelopen jaren; het station kelderde in marktaandeel. Toch wordt verwacht dat ook jongerenzender Radio 538 klappen gaat krijgen na het vertrek van Edwin Evers. (radiofreak.nl)

° Fotocredits: Facebook Erik de Zwart

° Erik de Zwart maakte voor Radio Caroline programma’s als Paul de Wit. Dit is de ’19Tig Show’, die hij live vanaf de MV Mi Amigo presenteerde op 19 april 1979 (14:00-15:00 uur)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Haveve
5 december 2018 - 11:43 11:43

Een vaststelling met tegenstelling: de huidige generatie radiomanagers stelt vast dat de groep luisteraars, die ze vergeten zijn, er niet meer bij is. Oh wondere wereld! De wereld verandert, wie dacht dat computerradio alles wel zou oplossen zonder zelf de straat en de digitale actie in te gaan, komt bedrogen uit. Radio is een levend medium, het moet evenveel, én hetzelfde, leven als de luisteraar. Anders raakt het dood. Radio mag ook durven, de eenheidsworst van de meeste computerradio’s wordt fenomenaal doorbroken door Radio 1. Ooit zei ik tegen Jan Hautekiet dat het nog niet voor mij was om naar Radio 1 te luisteren. Hij had echter gelijk dat men ooit wel eens op Radio 1 zou uitkomen. Dat klopt, daar hoor je tenminste nog eens Led Zeppelin, en niét met Stairway to heaven (enkel in de afgezaagde lijstjes dan nog). En daar hoor je niet alleen dat: gisteren reageerde nog iemand dat hij het leuk vond dat radio 1 plots een echte techno-house plaat draaide. Wel cool, vond hij. Het kan dus wél allemaal, het begint met de juiste moeite doen, en meegaan met de tijd.

Meer in deejays
1976: De duiven van Radio Mi Amigo (audio)

‘MFL 2018’ met Eva, Michèle en Otto-Jan (video)

Mi Amigo Top 50 van 3 december 1977

Het Avondblad van 27 november (audio)

Het Avondblad van 26 november (video)

NPO Radio 2 onthult Top 2000 Team
Sluiten