Heeft het medium radio eigenlijk al begrepen dat de 21ste eeuw inmiddels is begonnen? De vraag stellen is ze beantwoorden. Dat deed bijvoorbeeld mediaspecialist Ruud de Langen (foto: Soundcloud), een Nederlander die in Vlaanderen vrij onbekend is. Zijn mening is evenwel net zo relevant voor ons. Tegenwoordig draagt hij bij Dentsu Nederland zorg voor bestaande en nieuwe klanten, nadat hij twee jaar voor Talpa Network (Radio 538, Veronica, LINDA) als creative director werkte.
Eerder was hij CEO van mediabureau MindShare (twee keer uitgeroepen tot bureau van het jaar). Hij begon in 1989 bij Sky Radio en zag de mediawereld langzaam vercommercialiseren. Hij werkte onder meer voor mediabureau’s TMP, Media Direction en FHV Content, waar hij formats ontwikkelde. Dat deed hij ook met Karel Beyen voor hun eigen onderneming BLaF. Hier werd het programma Puberruil ontwikkeld. Ook kreeg hij een zogenoemde Coq D’Honneur voor zijn bijdrage aan het mediavak.
‘Radio heeft de creativiteit van een bejaarde notaris’
Volgens mediaspecialist Ruud de Langen is er in de radio-industrie weinig creativiteit en vernieuwing te bespeuren. In een recente Adformatie-column schrijft hij: ‘Het is eigenlijk ongelooflijk dat de radiostations in het algemeen de creativiteit van een bejaarde notaris tentoonspreiden. We hebben al een Top 2000. Zullen we een Top 1000 doen? Nee een Top4000 is er nog niet! Of een Top500? Het lukt de radiodirecteuren niet buiten hun radiomuurtjes te koekeloeren en het allesbepalende scherm eens verder te onderzoeken. De schermen en schermpjes waar echt iedereen dagelijks mee interacteert.‘
Audiovernieuwingen zoals iTunes en Spotify of succesformules, zoals Carpool Karaoke, Pass the Mic zijn niet door radiomakers bedacht. En de meest populaire podcasts komen niet van een radiostation. Ook Clubhouse komt niet uit de koker van een radiomaker. De Langen: ‘Waarom zijn de radiostations niet met Clubhouse gekomen om via het scherm echt contact met hun luisteraars te maken. En als Clubhouse er dan is, waarom zijn de radiostations zo laks met het creëren van een plek daarop? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.’
Volgens hem komt het doordat de meeste radiomakers ‘zo verliefd zijn op hun eigen radiodingetje’ dat ze stekeblind zijn geworden voor vernieuwing. De Langen: ‘Hun vleugels worden steeds kleiner, het worden loopvogels. Radio wordt de Dodo. Opgevreten door digitale varkens en ratten.’ Volgens Ruud de Langen moet radio heruitgevonden worden door helemaal opnieuw te beginnen.
Bron: Ruud de Langen wordpress