RadioVisie

  • .
    .

Radio Gemini terug van (nooit) weggeweest (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Contact, Maeva en Gemini. Alle drie tastten ze de grenzen van de legaliteit af in het prille begin van de jaren 80. Radiopiraten in de overtreffende trap. Baanbrekers, wegbereiders, durvers. Maar zoals het meestal gaat, at ook hier de revolutie haar eigen kinderen op. Het illustere trio verdween. Helemaal, of leed een verkommerd bestaan als onderdeel van een netwerk, of als webradio.

Gelukkig is er ook nog dat andere gezegde waar heel veel waarheid in steekt: ‘Alles komt terug’. En dat is zeker het geval met de oudste vrije radio van het land die niet in studentikoze middens is ontstaan. Vanaf 7 mei aanstaande kan de regio Kortrijk-Zwevegem zich opnieuw verwarmen aan Radio Gemini. Het station dat in theorie nooit echt ophield te bestaan, maar wel helemaal ingekapseld werd door het netwerk van TOPradio. 

Aan alles komt (ook) een einde

Razend populair begin en midden jaren 80, verweven in de lokale structuren en met programma’s die druk beluisterd werden. Helaas verloor het station dat ‘Altijd een stapje voor’ was, naar het eind van dat decennium, de voeling met de realiteit. Tal van de betere medewerkers waren vertrokken naar grotere en vaak ook nationale radio- en tv-projecten, de pioniers waren moe of intussen ook opgestapt. Het bestuur anticipeerde niet adequaat en Radio Gemini verloor z’n identiteit.

In 1994 stak een groep jonge mensen zijn schouders onder het op drift geraakte station. Het familiale karakter, waarbij werd geprobeerd om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken, werd geruild voor een jonger format, gericht op de doelgroep 15 – 35 jaar. Eind datzelfde jaar werd beslist om te gaan samenwerken met Radio Swing uit Brugge en S.I.S uit Gent onder de noemer Dansradio Vlaanderen. Twee jaar later zat men onder de koepel van TOPradio om er nooit meer weg te gaan…

Wasabi ging, Gemini kwam op FM

Tot 1 januari 2018. De VZW Gemini kreeg opnieuw een erkenning voor de regio Kortrijk, maar omdat ‘spontane’ netwerken niet meer mogelijk zijn, is men gedwongen om als onafhankelijk radio uit te zenden. Iets wat ook in het erkenningsdossier staat: ‘Gemini wil opnieuw een lokale radio zijn voor de Guldensporenstad en bij uitbreiding de aangrenzende gebieden’. Op datzelfde moment moest Wasabi, de lokale radio uit het naburige Zwevegem ophouden met uitzenden.

Het lokale station dat was ontstaan uit de gelijknamige webradio, had immers geen licentie meer aangevraagd. Na enig boekhoudkundig denkwerk was het team immers tot de vaststelling gekomen dat het noodzakelijke budget om door te kunnen gaan, meer dan het dubbele zou bedragen. En bedrag dat waarschijnlijk nooit zou kunnen worden terugverdiend.

Een ‘droomhuwelijk’

Bij Wasabi werkten tal men mensen die eerder al hun talent hadden getoond bij andere lokale projecten; KLO (Kuurne), MRL en Pallieter (Menen), Radio Contact en het originele… Gemini in Moeskroen. Gedreven door hun gezamenlijke interesse in het medium waren ze in de zomer van 2014 een webradio begonnen. In de lente van 2015 werd het zieltogende Happy FM uit Zwevegem overgenomen met een breed gedragen format dat duidelijk refereerde naar de hoogdagen van de lokale radio’s uit de betere Zuid-West-Vlaamse periode. Wasabi had nu ook een FM-frequentie. 

Het moge duidelijk zijn dat het in de sterren stond geschreven dat beide partijen, enerzijds de houders van de Kortrijkse licentie en anderzijds de Wasabi-ploeg elkaar zouden vinden om een nieuw lokaal project voor de regio uit te werken. Op 7 mei aanstaande is het zover. Na 22 jaar is Radio Gemini terug met een format dat de vinger aan de pols van de regio wil houden.  Gemini powered by Wasabi. Klinkt als een een stevige commercial. 

Nog een team uit het verleden

Opvallend: enkele andere oud-Gemini medewerkers hebben onlangs ook de licentie gekregen voor het tweede Kortrijks-pakket (samen met Menen) en hopen binnen afzienbare tijd te starten met Musica FM. Hun bedoeling: ‘de echte lokale radio in de regio opnieuw introduceren’. Zoals we aan het het begin schreven: ‘Alles komt terug, ook de oud gedienden’.

° Radio Gemini op 106.4 FM in Kortrijk en op 105.7 FM in Zwevegem


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bruno Snauwaert
Bruno Snauwaert
28 september 2018 - 19:24 19:24

Kan iemand mij zeggen waarom de Gemini dj’s op de radio zeggen dat de luisteraars mogen mailen naar WasabiFM,?

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx