RadioVisie

  • .
    .

Radio Expres is terug en heeft er zin in (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Expres is sinds gisteren terug in de Antwerpse ether, 23 jaar nadat ‘Dé radio van ’t stad’ enigszins roemloos verdween. Zowel Het Laatste Nieuws als Gazet Van Antwerpen/Het Nieuwsblad besteden daar vandaag behoorlijk uitgebreid aandacht aan in hun Antwerpse edities, net als de regionale tv-zender ATV in zijn journaal gisteren (zie video onder).

In de Lange Kievitstraat, in een oude kapperszaak met een groot raam, kan iedereen de radiomakers aan het werk zien in hun studio, net zoals tussen 1982 en 1996 het geval was in de toenmalige winkelgalerij in de Antwerpse Boerentoren.

“Je hebt niet veel nodig om radio te maken tegenwoordig. Vroeger werkten we met elpees, die collectie alleen al had een hele kamer nodig. Nu hebben we gewoon twee computerschermen en een mengpaneel en kunnen we uit alle mogelijke muziek kiezen”, aldus Marc Dhollander.

Bijna iedereen van de huidige medewerkers was er in de jaren ’90 ook al bij. Al is het technisch voor iedereen nog even wennen, ook voor Toos Smet (foto boven), eveneens een van de medewerkers die de gloriejaren meemaakte en die er na twintig jaar terug bij is. “Ik weet nog niet zo goed hoe al die nieuwe dingen werken”, zegt ze terwijl ze haar hoofdtelefoon opzet en Fleetwood Mac aankondigt alsof ze al die tijd niets anders heeft gedaan.

“We leggen in al onze programma’s de nadruk op Antwerpen met Antwerps nieuws, aankondigingen over Antwerpse evenementen, een weekendprogramma vanop de terrassen in Antwerpen en een programma Op Trot met alleen maar het beste uit de Antwerpse muziek”, zegt Marc.

Gisteren werden tijdens de eerste uitzenddag de presentatoren, onder wie Ruud Koninckx, Michel Van der Auwera, Marc Dhollander en Toos Smet en enkele items voorgesteld. Zo komen er programma’s rond Antwerpse muziek, een praatprogramma op zaterdagvoormiddag, een item rond The Beatles en er zal ook een culinair item worden uitgezonden, naast nationaal nieuws op de oneven uren en regionaal nieuws op de even uren.

Op zondag tussen 10.00 en 12.00 uur brengt Glenn Pellis, die alles wat Antwerps en Antwerps dialect op de voet volgt, een programma met interviews met Antwerps artiesten, een item met de zingende stadsgids Jos Smos (van Katastroof) en ‘Antwerpse liedjes van vroeger’.

De toenmalige studio van Expres in de Boerentoren.

“De eerste aanleiding naar het nieuwe begin van Radio Expres was een grote reünie van de vroegere medewerkers, twee jaar geleden”, vertelt Marc Dhollander, een van de bezielers van Radio Expres. “We mochten toen een uurtje live uitzenden op een andere radio, en dat heeft onze ‘goesting’ in radio maken weer aangewakkerd.”

“In de jaren negentig zijn we vooral verdwenen door de opkomst van Radio Donna en de overname van de mediagroep waar we bijhoorden. Nu zijn we terug. De goesting was er al lang. We mikken niet per se op jongeren, want die hebben al een groot en gevarieerd aanbod in het radiolandschap vandaag. We mikken op luisteraars die houden van hits van de jaren zeventig tot nu en uiteraard een hart voor deze stad hebben”, besluit Marc.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Intussen in de provincies: Radio Bingo en Radio Maaskant

Radio Bingo in Roeselare gaat rolschaatsen en Radio Maaskant in Maasmechelen houdt het voor bekeken.

Radio Minerva: Verjaardag 40 in mineur

Jan Kritiek (naam bekend bij de redactie) maakt zich zorgen over het plotse elitaire karakter Lees verder

Blad 1584: Lily, Tom, Radio LRM & ROS

• 'Lily' van Tom De Cock wint trofee • Minister Dalle bezocht Radio LRM • Lees verder

Blad 1581: OER Audio, Jess FM, Radio2, NPO 3FM (video/audio)

• Nieuw DAB+-toestel voor mensen met dementie • Jess FM hervat Wonderjaren Live • Jingles Lees verder

PXL Radio brengt leren radiomaken in de praktijk

Hogeschool PXL start op maandag 19 september, de start van het nieuwe academiejaar, met haar Lees verder

Small City versus big city (video)

De herfst avant la lettre in carnavalstad Aalst waar het als radiostation, mits het surfen op Lees verder

Blad 1577: Valerie Wynants, PXL Radio, Prix Europa

• Valerie Wynants naar Studio Brussel • Limburg: Radio VRD wordt PXL Radio • VRT-podcasts Lees verder

Blad 1576: Ann&Daan, RGR2, FM-licenties Nederland

• Ann&Daan beginnen er aan • RGR2 gooit Vlaamse ambiance overboord • Nederland: commerciële FM-vergunningen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx