RadioVisie

  • .
    .

Radio Evanna (direct) met een gat in de boeg

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag laat Lodewijk Mariën zijn licht schijnen op Radio Evanna.

Radio Evanna (direct) met een gat in de boeg

“Er zal worden ingebroken tijdens de ochtend bij NRJ Vlaanderen op dinsdag tot en met donderdag tussen zeven en acht uur !” Zo werd de nieuwe piratenzender Evanna aangekondigd als toemaatje bij het nieuwe seizoen ‘Gert Late Night’ op VIER. In het huidige medialandschap zou men voor minder rechtop gaan zitten om met gespitste oren het tijdsein van zevenen af te wachten.

Voor de jongere lezers, een ‘piratenzender’ is geen nieuw gegeven. Lang voordat elk land z’n officiële commerciële zenders had, zijn vele initiatieven geboren op zolder of in een keldergat, inclusief de broodnodige antenne op het dak, waarna iedereen in de wijde omgeving kon meeluisteren én genieten van dat bijzondere fenomeen.

In Nederland is het nog steeds een kat en muisspel, noem het een nationale sport, om her en der een tijdelijke FM-zender op te starten die de piratenhits de huiskamer laat binnen knallen. Of men nu radio minded is, of gewoon één van de vele luisteraars, het maakt wat los. Wat zal er gebeuren? Welke bijzondere thema’s gaan aan bod komen? Maar nog zo belangrijk: welke muziek gaat die piratenzender draaien?

Binnen het concept van de ‘Gert Late Night show’ kon men zich één en ander voorstellen. Fris, monter, bijzonder, met open vizier en open hart. Het ware mooi geweest dat de lijn van de VIER talkshow door Gert en James zou zijn meegenomen naar een radioshow. Netjes langszij, inhoudelijk af en toe grappig en omdat het nu eenmaal radio is, met muziek die men niet zo snel meer te horen krijgt in de wereld van eenheidsworst die radio geworden is.

Een zanger hadden ze alvast aan boord, André Hazes jr. Men zou verwachten dat Radio Evanna ook effectief ‘binnenbreekt’ in het format van NRJ. Nederlandstalige muziek, aangevuld met wat vergeten hits en afgewerkt met de voor NRJ herkenbare hits. Dat zou pas verrassende radio zijn op een netwerkradio die in Vlaanderen amper acht maand te beluisteren is. Durven! Doen!

Het was een mooi alternatief geweest op wat velen vandaag als radio kennen. NRJ had er vast baat bij gehad. Al dan niet een nieuwe schare luisteraars én één uur muziek die je de rest van de dag niet te horen krijgt. Tot spijt van velen, niets van dit alles.

De opslag van deze radio match was direct buiten de lijn. Meer zelfs, inhoudelijk werd er ver buiten de lijntjes gekleurd. De wijze waarop radio gemaakt werd zou me in de file tot ver achter mijn oren doen blozen en mij doen beslissen een andere frequentie op te zetten. Het was een ochtendshow onwaardig.

Gert Verhulst die een pur sang media figuur is en zijn strepen meer dan verdiend heeft, viel in een diepe afgrond. Ik stel mezelf de vraag of de productieploeg het wel allemaal zo bedoeld had? Gert en James zijn een enorm krachtig duo, maar nu gleden ze uit op een stuk ijs, dat van de ijdelheid. Wat mij betreft kan het soms een troef zijn, maar hier leek het duo ook nog eens verblind te zijn door hun eigen reflecties.

Piratenradio, dat zou het worden. Jammer, het zal de geschiedenisboeken niet halen. Toch niet onder die noemer. Het enige item dat de geschiedenisboeken wél haalde is de filler die gebruikt werd door de voice-over stem. Dit muziekje is nog steeds herkenbaar en werd reeds duizenden (en vast nog meer) keren gedeeld, gespeeld en is bij miljoenen bekend.

De filler is namelijk één van de muziekjes waar ‘jingles’ werden op ingezongen voor één van die ‘echte piratenzenders’; Radio Mi Amigo. Meer zelfs, er is een gelijkenis tussen Evanna, Mi Amigo en de talrijke tijdsgenoten uit de gouden 60’s en jaren 70. Die piratenzenders die eigenlijk ‘zeezenders’ waren, zonden legaal uit vanaf… een schip, net zoals het bij Radio Evanna gebeurt.

De zeezenders lagen echter ver buiten territoriale wateren en braken in op het monopolie van de nationale zenders. Zij maakten radio met de voor hun tijd ‘hits only’-formule, maar evenzo maakten zij een link met het verleden door het draaien van oudere nummers. Het was leuk geweest voor echte radiofans om die tijden driemaal per week, één uur per dag opnieuw te kunnen beleven bij Evanna.

Spitant detail hierbij is dat Radio Mi Amigo in 2019 in de spotlight wordt geplaatst omdat het 45 jaar geleden is dat zij hun uitzendingen begonnen (1974), en veertig jaar geleden (1979) dat ze ermee ophielden. Dit gegeven had zakenman Gert Verhulst moeten aangrijpen om er bijvoorbeeld een musical van te maken. Hij deed het eerder met bijzonder veel succes. Zijn ’40 – 45’, schouder aan schouder met het geesteskind van wijlen Sylvain Tack, ‘Radio Mi Amigo 40 – 45’.

Het had mooie radio kunnen zijn, het oude en nieuwe verenigd, de hits only uit een periode van 1974 tot heden.

° Is getekend: Lodewijk Mariën


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over NRJ Vlaanderen

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx