RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio Evanna gestart op NRJ Vlaanderen

Woensdag is net als alle andere dagen ‘column-dag’. Gereserveerd, voorbehouden en helemaal van en voor Ben Bode. Edoch, de man is nog steeds bezig met het resetten van de paasklokken. Geen nood; het plotse verschijnen van ene Radio Evanna zette Victor Olsen aan tot het ‘plegen’ van enige overdenkingen. De woensdagse column gered. Iedereen blij. Ook in het Mediahuis?  

Een legendarische piraatradio?

Jonge muziekkeuze

Het was al wekenlang aangekondigd: op dinsdag, woensdag en donderdag wordt NRJ Vlaanderen tussen 07:00 en 08:00 uur Radio Evanna, en dit maar liefst zes weken lang. Bij de voorstelling op de radio, op 2 april laatstleden, werd dat in een jingle al ingekort tot Evanna, wel gevolgd door ‘Hit Music Only’, en dan NRJ. 

Op een omroep waar dagelijks, en constant, dezelfde hits voorbijkomen was zoiets ook te verwachten. Alhoewel er discussie is over de invulling van het aangevraagde (en erkende) profiel van dit radiostation, zou het toch logisch zijn om NRJ, met eenzelfde muziekkeuze als die van MNM, een jongerenradio te noemen. 

Piraten en digitalisering

Groot was dan ook de verrassing toen plots het woord ‘radiopiraat’ opdook. De jaren zestig, en vooral de jaren zeventig, waren grote radiojaren, zij het dan met ‘zendpiraten’ op zee. Het Vlaamse mediabeleid, zowel als de EU, willen de digitalisering van radio volop prediken. Het is dan ook de vraag of de jeugd vandaag de glorie van de middengolf van weleer nog wel kent.   

Zelfs de radiopiraten aka de vrije radio’s in de jaren tachtig, die plots, met afgedankte legerzenders, opdoken uit geheimzinnige kelders, zijn ondertussen al bijna veertig jaar ouder. Het is het verre radioverleden van (groot)ouders, uit een tijd van ‘flutterende’ FM, met kranten vol heroïsche indianenverhalen. Het is niet de digitale radiowereld van de jeugd nu. 

Kleinschalig blijven

Dat jongeren dit vandaag niet kennen is niet vreemd: grote radioperiodes, zoals van Radio Atlantis en Radio Mi Amigo, zijn later quasi uit de geschiedenis gehouden, mediagroepen wilden hun eigen omroepen in beeld brengen. Het verlengde aan land, Radio Maeva, of Radio Contact, werd tegengewerkt, lokale (commerciële) radio moest kleinschalig blijven. 

Woord versus muziek

De verrassing was dan ook nog groter toen Radio Evanna zich gisteren een eerste keer richtte tot de jonge bevolking… met tunes uit de tijd van de vroegere radiopiraten. Mi Amigo leek weer in Spanje te zitten dankzij hun radiotune, en ook de Veronica Drive-in-Show leek weer onderweg zoals weleer. ‘Je bent jong en je wil wat’. Begrijpen jongeren dat nog? 

Waar in Nederland Skyradio plots keihard radio ‘met geen gelul’ promoot, non-stop de beste muziek, schakelt Evanna bij NRJ een versnelling hoger in woord versus muziek. Zoiets is eventueel nog te begrijpen als promotie voor het avondprogramma ‘Gert Late Night’, of dat ook een goede keuze was op de radio is een andere vraag. 

Heynen

Het Gat vullen

Wie de eerste uitzending mistte kan op YouTube nog terecht voor een fragment van zo’n vijf minuten. Misschien mag minstens een deel van de eigenaarsgroep blij zijn dat dit filmpje nog maar een paar honderd keer werd bekeken. Een echt naamkaartje voor hun (vroegere) morele waarden zal het zeker niet geweest zijn. 

Zo is er het spel ‘Vul het Gat’, Gert vond dat het moment om ‘pak het niet te letterlijk’ bij te voegen, en ‘het is ook niet mijn gat dat gevuld moet worden’. Jongeren willen vandaag groot worden met gendergelijkheid, seksistische humor krijgt snel een tegenoffensief van bijvoorbeeld een #metoo-beweging. Of het lokt discussie uit op sociale media. 

De onderbroek live

Ook op de website van VIER is een korte samenvatting te horen, en ook te zien. Vooral aan dat laatste moet James blijkbaar nog wennen, zijn stretchoefeningen in badjas mogen dan bij een ochtend horen, niet iedereen wil de onderbroek live op de tv-radio zien. Gert wees hem er dan ook, namens de luisteraars, op dat hij zijn benen gesloten moest houden.  

De krant De Standaard heeft exact tachtig jaar lang (tot in 1999) naast de titel de letters  AVV-VVK vermeld. Dat is een bekende leuze uit de Vlaamse Beweging, het betekent: Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus. Het was iets heiliger dan ‘het gat’. Dat Evanna ook nog lijkt op de letters van een Vlaamse politieke partij zal wel eerder toeval zijn. 


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over NRJ Vlaanderen
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx