De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM als (voor de eerste keer) DAB+. Volgens de CSA krijgt de Federatie Wallonië-Brussel “een van de rijkste en meest gevarieerde digitale radio-landschappen van Europa”.
De voorbije dagen was al duidelijk geworden dat aan de vier Waalse landelijke FM-netten (Bel RTL, Contact, Nostalgie en NRJ) niet werd geraakt door de mediaregulator. Ook Fun Radio behoudt zijn bestaande stedelijke pakket (U1), terwijl LN24 het veelbesproken en erg gegeerde stedelijke pakket U2 kreeg, ten nadele van DH Radio (en nog vier andere gegadigden). Ook bij de vier bestaande provinciale radio’s (Antipode, Maximum, Must FM en Sud Radio) wijzigt niets.
Op de Waalse landelijke DAB+ komen er wel vier digital-only producten bij. Het gaat om twee producten uit de stal van de N-groep (Goldie en Chérie FM), plus Sud Radio Belgique (een nieuw broertje voor de Henegouwse Sud Radio) en 1RCF (een nieuw nationaal broertje voor RCF Bruxelles, RCF Liège en RCF Sud Belgique-Namur – die laatste verliest overigens wel zijn tweede frequentie in Bastogne).
Bij de lokale onafhankelijke radio’s krijgen er 82 een erkenning. Daarvan mogen er 66 uitzenden op FM én de lokale DAB+. Het aantal lokale FM-erkenningen bedraagt 72, want zes erkende FM-stations vroegen geen erkenning aan voor DAB+. Daarnaast krijgen negen lokale radiostations enkel een erkenning voor DAB+. Opmerkelijk daar is de enorme belangstelling voor de lokale mux voor Brussel (12B). Die krijgt liefst 6 digital-only kanalen: Belgahay Radio, Capsao, Euradio, Mara FM, Radio Onda en Sky Live.
Die Brusselse lokale mux zal met 17 stations overigens zo goed als vol zitten (er is nog 1 plekje vrij), want ook de volgende elf Brusselse FM-radio’s mogen hun programma’s simulcasten via DAB+: AraBel, Gold FM, K.I.F., Radio Air Libre, Radio Alma, Radio Campus Bruxelles, Radio Judaïca, Radio Panik, RCF Bruxelles en Vibration. De elfde is BX FM, waarvan de bestaande erkenning voor de FM-frequentie 104.3 in Brussel pas in 2023 vervalt. Geen enkele Brusselse radio bedankte overigens voor een plekje op DAB+.
Eén en ander betekent dat ook de ruime Vlaamse Rand rond Brussel er op DAB+ vanaf september (ten vroegste) liefst 21 nieuwe Franstalige producten bijkrijgt (17 lokale en 4 landelijke), naast de nu al 14 bestaande kanalen (en waarbij DH Radio zal worden vervangen door LN24).
9 kandidaat-netwerkradio’s in Wallonië kregen geen vergunning: 7FM, DH Radio, Hit Radio, M Radio, Melody, MiNT, Nos Radios, Radio Maria en Vitamine. Daarnaast kregen ook 18 onafhankelijke (lokale) radio’s geen vergunning, waaronder BX1+. Deze lijst vind je hier.
Overigens heeft de CSA niet alle beschikbare Waalse frequenties toegewezen. Er zijn nog 11 analoge frequenties en liefst 141 plekjes op DAB+ beschikbaar voor onafhankelijke radio’s. De CSA vraagt daarom aan de regering van de Federatie Wallonië Brussel om zo snel mogelijk een nieuwe oproep te lanceren voor de niet-toegewezen frequenties. (RDS)
Mooi aanbod op lokale DAB+ in Brussel (zie overigens BRUZZ nergens staan en ook het Engelstalige Brusselse online station Radio X had ik wel verwacht als nieuwkomer op DAB+) en dan komt daar in de toekomst nog de Vlaamse lokale mux bij.
Bruzz heeft geen dossier ingediend (had eventueel wel gekund, maar het zou een ‘long shot’ geweest zijn met een volledig Nederlandstalige radio). De Brusselse Radio X is intussen al een tijdje verleden tijd (hun laatste tweet is van twee jaar geleden). Voor een Vlaamse lokale mux zijn er voorlopig nog zeker geen vooruitzichten, zie onze artikels over het kanaal 10.
De 104.3 fm in Brussel is inderdaad nergens meer terug te vinden. Werd deze dan (nog) niet toegekend of verdwijnt deze frequentie?
Die 104.3 frequentie in Brussel stond niet meer in de lijst van beschikbare frequenties: http://dabplus2019.be/attribution-des-frequences/liste-des-frequences-pour-les-radios-independantes/