RadioVisie

  • .
    .

Radio Emmeloord heeft ‘zeebenen’

Sinds 2016 is de ‘Gouwe Ouwe Zender’ Radio Emmeloord actief. Het station is een initiatief van oud RadioVisie-columnist Dick Offringa. Hij kreeg vier jaar geleden een vergunning om met honderd Watt uit te zenden op AM 1224. Een historische frequentie. Radio Emmeloord heeft ‘zeebenen’, met voormalig offshore radio-medewerkers Ron O’Quinn en Paul van Gelder. Sinds 1 juni wordt er ook uit via DAB+ uitgezonden. Reden voor Dick om voor MediaPages een verhaal over zijn radiostation te schrijven.

Nu ook glasheldere stereo in de ether

In 2016 kwamen de zogeheten LPAM-frequenties vrij. Die mogen gebruikt worden met een laag vermogen omdat alle sterke middengolfzenders in Nederland uit de lucht waren gegaan. Ook Dick Offringa deed een aanvraag en kreeg op de 747 kHz vijftig Watt toegewezen. Omdat hij ooit voor de lokale omroep de naam Radio Noordoostpolder had bedacht koos hij zijn nieuwe project Radio Emmeloord. Na anderhalf jaar kon hij een betere frequentie krijgen: 1224 kHz met honderd Watt. Een bekende frequentie: Holland FM en Hitradio Veronica zaten er op en in 1999 de reünie-uitzendingen van Radio Veronica.

Omdat het middengolfkwaliteit was besloot hij zich te concentreren op de muziek die vroeger ook via deze band werd uitgezonden: 60’s, 70’s en 80’s. Naast een strak non stop format koos hij voor syndicated programma’s en speciaal voor Radio Emmeloord gemaakte uitzendingen. Zo’n dertig vrijwilligers sturen per week programma’s op of streamen live vanuit hun huisstudio naar de centrale server Emmeloord.

° Lees verder onder de foto

Naar buiten in de zomer

Er zitten bekende namen bij het station. Uit het zeezenderverleden zijn dat onder andere Ron O’Quinn en Paul van Gelder, die beiden ooit op de Laissez Faire, het zendschip van Britain Radio, Swinging Radio England, Radio 227, Radio 355 en Radio Dolfijn, gewerkt hebben.

Tijdens de zomer zijn er veel uitzendingen op locatie waarbij altijd heel wat publiek langskomt dat ook aan het woord wordt gelaten. Tevens zijn er de hele zondag hoofdzakelijk Engelse presentatoren, live vanuit Engeland en Spanje. Elk jaar is er een Open Dag waarbij er ook nog via de korte golf wordt uitgezonden, over geheel Europa. Inmiddels zijn er honderden luisteraars. 

Nu ook digitaal

Sinds een week is Radio Emmeloord ook via lokale DAB+ te beluisteren. Dat is een hele omschakeling naar glasheldere stereo in de ether. Dat was tot nog toe alleen online. Door een goede muziekmix en presentatoren die op de luisteraar gericht zijn, is Radio Emmeloord voor veel mensen een luistervriend geworden. Omdat het een hobby blijft zijn er geen hinderlijke reclames. Maar wordt alles uit eigen zak betaald. 

Mochten er vrijwilligers zijn die ook wekelijks thuis een programma willen maken, dan moeten ze maar contact opnemen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het liefst mensen die het zeezendergebeuren hebben meegemaakt. Want er wordt in de programma’s nog steeds vaak naar verwezen. Commentaar is ook altijd welkom.

° Weblink met live stream: Radio Emmeloord


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx