RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio Del Sol’s Bart Vermeer is niet meer (video)

Legendarisch waren ze, de Radio Praatcafés in Aalst. Tussen oktober 2003 en de lente van 2005 werden een tiental edities georganiseerd. Radiomakers aller landen en standen werden door RadioVisie bijeengeroepen in Taverne Dirk Martens van wijlen Luc Degroot. Er werd vooral… gepraat over de ‘radiotoestand’. Heden en verleden. Eén van de vaste gasten op die bijeenkomsten was Bart Vermeer.

Geboren als Erik Lemmens, opgegroeid in Meerbeke, is hij in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 augustus thuis overleden. Hij zou dit jaar pas zeventig zijn geworden. Hij organiseerde in de tweede helft van de jaren 70 drive in shows voor de zeezender Radio Mi Amigo, hij was bevriend met Sylvain Tack.

Hij was in oktober 1980 mede-oprichter van het Ninoofse Radio Del Sol, nadat enkele maanden eerder Radio El Pirato, waar hij programma’s presenteerde, door de toenmalige RTT werd in beslag genomen. El Pirato opereerde vanuit de Advocaat De Backerstraat in het naburige Denderhoutem op 101.8 FM en zond uit van 8 maart 1980 tot 23 juli 1980.

Naast radio was zijn passie de Vlaamse muziek. Hij zorgde dat het kruim van de landelijke showbizz acte de présence gaf in Ninove. Will Tura en Paul Severs traden er zowat elk jaar op, met veel plezier. 

Het overlijden van Paul – vorig jaar – hakte er diep in bij Erik. Geen Ninovieter stond dichter bij de zanger dan hij. Erik organiseerde dan ook al sinds begin jaren ‘70 de immens populaire kerstshow, telkens op 25 december. Als je zoveel jaren met een artiest samenwerkt, bouw je met hem ook een heel persoonlijke band op. Erik slaagde er in 2017 ook in om het eerste reünieconcert van de originele Get Ready! te organiseren. 

De primeur was voor Ninove, of beter nog… voor Ninovieter Erik Lemmens van Family Radio Ninove, voordien Radio el Sol dus. Hoe hij dat voor elkaar had gekregen? “Dankzij mijn jarenlange contacten en ervaring. Ik organiseer al 37 jaar concerten, zolang de radio al bestaat”, wist hij toen te melden. 

Hij leverde in 2011 een belangrijke bijdrage voor de actie: ‘Hou de Ronde hier’, toen de Ronde van Vlaanderen een andere aankomstplek dreigde te krijgen. De gemeentebesturen van Ninove, Geraardsbergen en Ninove hielden een petitie. Erik wilde de kaap van 15000 handtekeningen halen en trachtte wereldwijd, met behulp van de Radio Del Sol livestream, mensen warm te maken om de petitie te ondertekenen.

De voorbije jaren had hij noodgedwongen wat gas teruggenomen omdat zijn gezondheid niet meer toeliet grote organisaties op te zetten. (TB)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

Blad 1360: Hugo Droessaert, ESPN, landpiraten

• Tom Boudeweel verliest zijn radioleermeester • Disney doet zijn radiostations verder van de hand Lees verder

Brits media-icoon Janice Long overleden (video)

De Britse radio- en televisiepersoonlijkheid Janice Long is dit weekend op 66-jarige leeftijd overleden. Long Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: afscheid van 39 radiomakers

Het klinkt wat ironisch, maar we worden stilaan geoefende schrijvers van 'in memoriams'. In 2020 Lees verder

Blad 1359: Christina, Sublime, Jonell Pernula (audio)

• Radio Christina opnieuw in de bres voor de Crazy Kroegentocht • Ook al in Lees verder

Blad 998: Pros Verbruggen, Kicken en Angèle (video)

• Pros Verbruggen, onvergetelijke pionier, overleden • Het verdienmodel van 'Podcast van Kicken' • Ook Lees verder

Blad 993: Huub den Angel, Emmeloord, Willy (video)

• Angel Radio verliest stichter Huub ‘den Angel’ • Radio Emmeloord zit terug op nieuwe/oude Lees verder

Frans babbelde bij Andromeda met Jos (audio)

Maandag 11 december 2006, alweer vijftien jaar geleden, overleed Jos Baudewijn (foto bovenaan rechts) op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
16 augustus 2020 - 09:23 09:23

Waar is de tijd….El Pirato was denk ik één van de eerste vrije radio’s die goed te ontvangen waren
begin 1980 in de regio Ternat (SKL) waar ik toen
woonachtig was, RIP Erik.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden(@pietervanbanden)
16 augustus 2020 - 10:28 10:28
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Klopt, we zonden zelfs in stereo uit en waren zelfs in Dendermonde te ontvangen 😉
Met een zelfgebouwd FM zendertje van maar liefst 5 Watt (!!!) en soms (hing af van het weer) 7 Watt. Voordeel was toen dat de FM band vrijwel nog leeg was.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Pieter Van Banden
Johan De Laet
Johan De Laet
17 augustus 2020 - 15:52 15:52
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Het ging zelfs verder dan dat. In die periode waren flarden van het programma te ontvangen in Rupelmonde, wat nog noordelijker ligt. Weliswaar met heel veel ruis, en niet echt comfortabel.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
17 augustus 2020 - 20:22 20:22
Antwoord aan  Pieter Van Banden

De meeste vrije radio’s begonnen met zelfgemaakte zendertjes die in vele gevallen vrij ver gingen omdat de FM-band toen in Vlaanderen alleen ingepalmd was door de toenmalige BRT en RTBF en er dus nog ruimte was tussen de 100 en 108 mhz.
Niet zoveel later, begon iedereen tegen elkaar op te boksen, om de beste frequenties te verzilveren en sprak men al gauw over Kilowatts ipv watts !!

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden(@pietervanbanden)
18 augustus 2020 - 09:16 09:16
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Heel in het begin der jaren ’80 ging de FM band maar tot de 104 mhz. Enige tijd later (en mede door de opkomst van de vele vrije radio’s) werd de band uitgebreid tot 108 mhz. Ik herinner mij nog zeer goed dat we toen ten huize bij de luisteraars hun radio (gratis) gingen aanpassen op hun verzoek (uitbreiden van 104 naar 108) toen we een frequentie kregen toegewezen buiten de 104mhz. Dat ging wél meestal ten koste van o.a. BRT3 (Klara nu) in Midden-Vlaanderen en een paar andere (toen nog buitenlandse) zenders …die verdween…van hun radio.

Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
18 augustus 2020 - 12:49 12:49
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Inderdaad, het verschuiven van de FM band op één van de vier schroefjes op de regelbare condensator. Eerst moest je weten welk schroefje want anders zat je de middengolf aan te passen.

Jan D.M.
Jan D.M.
16 augustus 2020 - 08:01 08:01

Erik Lemmens was Del Sol. De man van het platenwinkeltje in de Lavendelstraat te Ninove kwam regelmatig in onze plaatselijke drukkerij voor affiches, steunkaarten, flyers, enz.

Johan
Johan
16 augustus 2020 - 18:08 18:08
Antwoord aan  Jan D.M.

radio Del Sol was destijds zelfs perfect te ontvangen in Aalter, uiteraard met een veelvoud van 5 watt 🙂

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x