RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio Continu weer even in de lucht (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het was een beetje de wereld op z’n kop. Dankzij een toleranter beleid in Nederland tegenover zeezenders konden Vlaamse projecten als Radio Atlantis en Radio Mi Amigo, begin jaren 70, gewoon hun gang gaan. Tien jaar later lokte het Vlaamse gedoogbeleid tegenover vrije radio’s de Nederlanders over de landsgrens. Met als exponent het super populaire Radio Continu.

Het fenomeen vrije radio was in 1980 geëxplodeerd in België. Nederland keek er met grote ogen naar en maakte handig gebruik van deze nieuwe mogelijkheid. Daar waar het kon werden zenders net over de landsgrenzen gezet en werd met richtantennes een publiek aangeboord dat zich gretig liet verwennen. Na het verdwijnen van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal hadden hun luisteraars immers bijzonder weinig alternatieven. Er was Hilversum 3, maar dat was het dan ook zo’n beetje.

TOEN

Eén van de eerste en meteen ook populairste vrije radio’s bedoeld voor Nederland – maar met uitvalsbasis in Vlaanderen – was het roemruchtige Radio Continu. Gestart in 1983 in Meerle, een deelgemeente van Hoogstraten, en bedoeld voor de regio Breda. Eind november 2022 is het station voor even terug te horen via 94.8 FM. Nadat voor het laatst werd uitgezonden op zondag 14 september 1997. Een kwarteeuw geleden dus.

Oprichters Ruud Kegel (ABC Europe), wijlen Jac Zom en Alfons Jagtman (Radio Atlantis, Gemini) – de laatste twee waren ook betrokken bij RadioVisie – bouwden het station uit tot de populairste zender van de Baronie van Breda. Met medewerkers als Frans Schuurbiers (Radio Gemini) – oud hoofdredacteur RadioVisie – Martin van Kampen, Ad Romijn, Edwin van Loon, Ludo de Kort, Annemarie Franken, wijlen Tom de Graaf (Radio Gemini) – nog een oud redacteur van RadioVisie – en vele anderen werd Continu het voorbeeld voor het huidige Sky Radio, dat begin jaren ‘90 pas ontstond.

° Lees verder onder de foto’s.

STRAKS

Vanaf vrijdagmiddag 25 november om 17:00 uur tot en met zondagavond 27 november om middernacht ontmoeten de oudgedienden elkaar in een tijdelijk ingerichte studio in Breda. De programma’s worden gelardeerd met rubrieken en oude fragmenten. De stemmen van Annemarie, Ad, Martin, Edwin, Ludo en Frans zijn dan weer even terug in de ether van de Baronie. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door BaronieTV, dat ooit ontstond uit de carnavalsmarathon van Radio Continu. Waarna het zich ontwikkelde tot de vijf dagen live carnavals-tv op de buis, inmiddels in geheel West-Brabant.

“Onze moeder viert een feestje en dat wilden we niet zomaar voorbij laten gaan. Dus hebben we contact gezocht met Radio Suc6FM en een groepje radiomakers om de reünie op deze manier kracht bij te zetten”, aldus voorzitter Ben Brans van Stichting Baronie Media. “We hopen weer wat historie en leuke verhalen op te halen en vooral wat nieuwe vrijwilligers te interesseren voor radio en/of tv.”


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video)

JLB had het zondag in z’n wekelijkse column over het ‘grensoverschrijdend gedrag’ van radiostations in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

Rob was de eerste (en meer dan eens) Voor zij die het nog niet weten Lees verder

2013: RadioVisie’s Tom de Graaf is niet meer (audio)

RadioVisie-medewerker van het eerste uur, Tom de Graaf (71) is op 2 augustus 2013 in Lees verder

1979: Geslaagde test voor de RadioInfoon

Het is vandaag alweer 39 jaar geleden dat RadioVisie uitpakte met een test die moest Lees verder

Blad 1646: Radio Singjaal, Tomas De Soete, Top 2000 a gogo

• Radio Singjaal's Top 100 Aller Tijden • VRT ontslaat Tomas De Soete • Herman Lees verder

NPO Radio 2 DJ’s warmen zich op voor ‘Top 2000’

Op 7 december aanstaande verzamelen alle presentatoren van NPO Radio 2 in het Top 2000 Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Nederland: regering hakt knoop door over veiling FM-kavels

In Nederland mogen commerciële radio-aanbieders in de toekomst nog maximaal drie FM-kavels bezitten. Dat heeft Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Hans van Tulden
Hans van Tulden
22 oktober 2022 - 16:03 16:03

Het thema zeezenders wordt altijd enorm opgeblazen in de Nederlandse en Vlaamse media. In NL Limburg konden we slechts sporadisch en met veel ruis Radio Veronica ontvangen in die tijd. Er werd hier veel meer naar RTL geluisterd, die kwam ook veel beter door op de middengolf.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx