fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video)

JLB had het zondag in z’n wekelijkse column over het ‘grensoverschrijdend gedrag’ van radiostations in de jaren 80 van de vorige eeuw. Gebruik makend van de wetgeving in andere landen, of het gebrek eraan, werden van over landsgrenzen heen programma’s uitgezonden. Vanuit A, omdat het daar mocht naar B, want daar kon het niet.

Het meest bekende voorbeeld vinden we uiteraard terug bij het fenomeen ‘offshore radio’. Vanaf een schip, buiten de territoriale wateren, gericht uitzenden naar één of meerdere landen. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw, toen vrije radio z’n opmars begon in België, werd dezelfde ‘truc’ ook weer toegepast, dit keer aan land.

Ook in het noorden

Omdat Wallonië een stuk liberaler was dan Vlaanderen, gingen Vlaamse zenders vanaf Waals grondgebied opereren. Radio Gemini, vanuit Moeskroen maar bedoeld voor Kortrijk, was daar het meest opmerkelijke voorbeeld van. Radio Metropolys zocht het net iets verder.

Dit project met hele sterke West-Vlaamse roots, opereerde vanuit Frankrijk. Met studio’s in het grensplaatsje Halluin en een zender in de grootste Noord Franse stad Lille. Maar ook aan de noordergrens van België tapte men uit hetzelfde vaatje. Één van de eerste Nederlandse zenders vanuit Vlaanderen was niet toevallig een project dat in gang werd gezet door enkele (oud) medewerkers van… Radio Gemini.

In 1983 werd het zuiden van de Nederlandse provincie Brabant plots getrakteerd op de programma’s van Radio Continu. Alfons Jagtman, radiomaker met een verleden bij Radio Atlantis, Mi Amigo én Gemini, smeedde samen met Ruud Kegel, van de kortegolf piraat ABC Europe, plannen om vanuit Vlaanderen een station te beginnen dat zich richtte op de ruime regio rond Breda.

Nog voor de start werd ook Jac Zom erbij gehaald als derde vennoot. Met z’n allen waren ze ook in meer of mindere mate betrokken (geweest) bij… RadioVisie. Niet veel later later zouden ook andere sterkhouders van het maandblad toetreden. Onder hen wijlen Tom de Graaf en Frans Schuurbiers. Bij deze laatste werd een batterij cassettespelers opgesteld waar heel veel van de non-stop muziek werd opgenomen.

Waar Sky Radio de mosterd haalde

In tegenstelling tot de meeste vrije radiostations in Vlaanderen, werden de medewerkers er wel betaald. Het station boerde goed, drie mensen hadden een vaste baan. Radio Continu, het zit een beetje in de naam… was een nonstop muziekzender. Het format werd bedacht door Alfons Jagtman (foto).

Hij herinnert zich daarover nog: “Het klonk misschien een beetje gek uit de mond van een dj, ik werkte toen immers bij AVRO’s Toppop Discoshow, maar ik vroeg aan m’n collega’s wat zij ervan dachten om helemaal géén dj’s te nemen en alleen maar non-stop muziek met reclame en informatie uitzenden. Het bleek een succes te zijn… Ton Lathouwers is eens bij ons langs gekomen om te kijken en een tijd later was Sky Radio geboren!”.

Een tweede project

De zender en studio’s stonden eerst in het grensplaatsje Meerle. Even werd er ook uitgezonden vanuit het naburige Wuustwezel. Toen er een officiële zendvergunning werd binnengehaald ging men terug naar Meerle, weliswaar in een ander pand. Er werd door hetzelfde team, intussen gegroepeerd in de BVBA Racon Sales, net buiten Turnhout ook een tweede station opgericht; Radio Kontinue.

De schrijfwijze van de naam was bewust anders. Het station was bedoeld voor onder andere de regio Tilburg. Het Continu-project was heel erg succesvol en viel dusdanig op dat de Veronica Omroep Organisatie er in 1987 een tv-reportage over draaide. Vreemd om zien hoe ruim dertig jaar later de pioniersrol van Vlaanderen op radiovlak is herleid tot een triestig aanklampen om de boot niet helemaal te missen… Wat zei Bredero ook alweer?

Op 14 september 1997 kwam er een einde aan het Continu-project. (TvH & RR)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radiopiraat die gebruik maakt van 'afstandsbediening', opgepakt Een avondmarkt biedt vele opties, ook voor lokale
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Qmusic dj krijgt cadeau en staat nogal letterlijk voor paal Iemand met een grote tuin?
Toen de pier van Scheveningen dreigde in te storten Vandaag deel 3 van ‘Prioriteiten’ rond

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
MarcDiederik Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Diederik
Gast
Diederik

Continu stopte toen ze op 103 moesten opboksen tegen 103 Lelystad – 538. Ze waren niet eens meer in in Meerle te ontvangen. Jammer.

Marc
Gast
Marc

Continu was een zalige nonstopzender om naar te luisteren in de grensstreek Noorderkempen. Ook vermelden misschien dat bijvoorbeeld vanuit Wuustwezel in de jaren 80 wel wat werd uitgezonden voor een Nederlands publiek : radio Europa (studio in dancing Europa, pal op de grens), radio Nova , en waarschijnlijk waren er nog!

Meer in Retro
Op 6 januari 2018 overleed Peter van Dam (audio)

Zo klonk kerstavond bij Maeva en bij Laser (audio)

De stemmen achter VT4 Radio (audio)

De soldaten van de nationale omroep (audio)

Kerkzender legt landpiraat het zwijgen op (audio)

Free Radio Magazine is terug (of toch niet?)

Sluiten