fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Radio Continu: vanuit Meerle voor Breda (video)

JLB had het zondag in z’n wekelijkse column over het ‘grensoverschrijdend gedrag’ van radiostations in de jaren 80 van de vorige eeuw. Gebruik makend van de wetgeving in andere landen, of het gebrek eraan, werden van over landsgrenzen heen programma’s uitgezonden. Vanuit A, omdat het daar mocht naar B, want daar kon het niet.

Het meest bekende voorbeeld vinden we uiteraard terug bij het fenomeen ‘offshore radio’. Vanaf een schip, buiten de territoriale wateren, gericht uitzenden naar één of meerdere landen. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw, toen vrije radio z’n opmars begon in België, werd dezelfde ‘truc’ ook weer toegepast, dit keer aan land.

Ook in het noorden

Omdat Wallonië een stuk liberaler was dan Vlaanderen, gingen Vlaamse zenders vanaf Waals grondgebied opereren. Radio Gemini, vanuit Moeskroen maar bedoeld voor Kortrijk, was daar het meest opmerkelijke voorbeeld van. Radio Metropolys zocht het net iets verder.

Dit project met hele sterke West-Vlaamse roots, opereerde vanuit Frankrijk. Met studio’s in het grensplaatsje Halluin en een zender in de grootste Noord Franse stad Lille. Maar ook aan de noordergrens van België tapte men uit hetzelfde vaatje. Één van de eerste Nederlandse zenders vanuit Vlaanderen was niet toevallig een project dat in gang werd gezet door enkele (oud) medewerkers van… Radio Gemini.

In 1983 werd het zuiden van de Nederlandse provincie Brabant plots getrakteerd op de programma’s van Radio Continu. Alfons Jagtman, radiomaker met een verleden bij Radio Atlantis, Mi Amigo én Gemini, smeedde samen met Ruud Kegel, van de kortegolf piraat ABC Europe, plannen om vanuit Vlaanderen een station te beginnen dat zich richtte op de ruime regio rond Breda.

Nog voor de start werd ook Jac Zom erbij gehaald als derde vennoot. Met z’n allen waren ze ook in meer of mindere mate betrokken (geweest) bij… RadioVisie. Niet veel later later zouden ook andere sterkhouders van het maandblad toetreden. Onder hen wijlen Tom de Graaf en Frans Schuurbiers. Bij deze laatste werd een batterij cassettespelers opgesteld waar heel veel van de non-stop muziek werd opgenomen.

Waar Sky Radio de mosterd haalde

In tegenstelling tot de meeste vrije radiostations in Vlaanderen, werden de medewerkers er wel betaald. Het station boerde goed, drie mensen hadden een vaste baan. Radio Continu, het zit een beetje in de naam… was een nonstop muziekzender. Het format werd bedacht door Alfons Jagtman (foto).

Hij herinnert zich daarover nog: “Het klonk misschien een beetje gek uit de mond van een dj, ik werkte toen immers bij AVRO’s Toppop Discoshow, maar ik vroeg aan m’n collega’s wat zij ervan dachten om helemaal géén dj’s te nemen en alleen maar non-stop muziek met reclame en informatie uitzenden. Het bleek een succes te zijn… Ton Lathouwers is eens bij ons langs gekomen om te kijken en een tijd later was Sky Radio geboren!”.

Een tweede project

De zender en studio’s stonden eerst in het grensplaatsje Meerle. Even werd er ook uitgezonden vanuit het naburige Wuustwezel. Toen er een officiële zendvergunning werd binnengehaald ging men terug naar Meerle, weliswaar in een ander pand. Er werd door hetzelfde team, intussen gegroepeerd in de BVBA Racon Sales, net buiten Turnhout ook een tweede station opgericht; Radio Kontinue.

De schrijfwijze van de naam was bewust anders. Het station was bedoeld voor onder andere de regio Tilburg. Het Continu-project was heel erg succesvol en viel dusdanig op dat de Veronica Omroep Organisatie er in 1987 een tv-reportage over draaide. Vreemd om zien hoe ruim dertig jaar later de pioniersrol van Vlaanderen op radiovlak is herleid tot een triestig aanklampen om de boot niet helemaal te missen… Wat zei Bredero ook alweer?

Op 14 september 1997 kwam er een einde aan het Continu-project. (TvH & RR)


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

Barry White op 1 in de ‘Top 70 van de Jaren 70’

Na een lange marathon, waarvan het grootste deel onder een stralende najaarszon, mocht presentator Peter Lees verder

2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Diederik
Diederik
15 januari 2019 - 11:29 11:29

Continu stopte toen ze op 103 moesten opboksen tegen 103 Lelystad – 538. Ze waren niet eens meer in in Meerle te ontvangen. Jammer.

Marc
Marc
15 januari 2019 - 15:47 15:47
Antwoord aan  Diederik

Continu was een zalige nonstopzender om naar te luisteren in de grensstreek Noorderkempen. Ook vermelden misschien dat bijvoorbeeld vanuit Wuustwezel in de jaren 80 wel wat werd uitgezonden voor een Nederlands publiek : radio Europa (studio in dancing Europa, pal op de grens), radio Nova , en waarschijnlijk waren er nog!

2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het Avondblad van 14 januari (video)

Kolder en Klodder – 58 (video)

Meer DAB+ in Duitsland en Oostenrijk (video)

Sluiten