RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio Contact prat op z’n profiel (video)

Alhoewel de stekker er al werd uitgetrokken eind 2009, blijft de naam van Radio Contact in Vlaanderen nog steeds klinken als een klok. ‘Politiek vermoord’, roepen de enen, ‘niet goed gemanaged’ roepen de anderen. Feit is dat deze vrije radiopionier mede aan de wieg stond van de commerciële radio in dit landsgedeelte en dat er met lede ogen over de taalgrens wordt gekeken hoe de blauwe dolfijn daar wel succesvol bleef.

Ieder jaar voert IPSOS op vraag van de Radio H groep, de holding die wordt gecontroleerd door RTL en eigenaar is van Radio Contact, een online studie uit om na te gaan hoe luisteraars denken over de zenders waar ze op afstemmen. De meest recente studie werd eind maart 2020 afgesloten na een representatieve steekproef bij duizend Franstalige Belgen tussen 18 en 64 jaar. De studie bevestigt golf na golf de vrij succesvolle positie die Radio Contact in het Waalse radiolandschap inneemt.

Net zoals alle andere muziekzenders wordt het station in de eerste plaats gezien als een medium om te ontspannen. Het aantal keer dat het criterium ‘zorgt voor ontspanning’ aan de zender wordt gekoppeld, toont aan dat van alle stations in het zuiden des lands Contact het meeste entertainment biedt. De helft van de luisteraars haalt dit feit aan als een sterke programma-eigenschap. Het gemiddelde percentage luisteraars bij andere zenders dat entertainment aanhaalt als sterk punt, bedraagt 39 %. En bij zenders met een meer algemeen format blijft het cijfer steken op 31 %. Luisteraars van generalistische radio’s linken ‘entertainment’ duidelijk veel minder snel aan het medium radio.

Ook opvallend is het feit dat de ‘Feelgood’ zender zich sterk van andere muzikale netwerken onderscheidt omdat er toch heel behoorlijk gescoord wordt op het vlak van de informatie. Toch 32 % van de Contact-luisteraars haalt nieuws aan als een belangrijk kenmerk van het station. Het gemiddelde bij de andere grote muzikale FM-netwerken bedraagt minder dan 20 %. Radio Contact gaat er dan ook prat op dat het voortdurend investeert in betrouwbaar, beknopt en volledig nieuws voor een ruim publiek. Dagelijks worden zestien nationale en drie regionale bulletins uitgezonden. (TB)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: Radio Contact Egem zwijgt voor 2 maand

Om precies 09:40 uur, vandaag 16 november, ging zonder enige vorm van aankondiging Radio Contact Egem, uitzendend Lees verder

2002: Nieuwe hoofdredacteur bij Radio Contact

Een week geleden werd officieel bekendgemaakt dat Geert Schalck (foto bovenaan) de nieuwe hoofdredacteur is Lees verder

1998: Radio Contact maak de platen ‘leesbaar’

Ooit hemeltergend lang met de opnametoets van je cassette-recorder in de aanslag gewacht om die Lees verder

Blad 1381: Vlaamse erkenningen, Waalse Nostalgie en een modetip

• Landelijke FM-erkenningen: Deloitte adviseerde minister Dalle • Waalse Nostalgie beloont de telewerkers • Julie Lees verder

Blad 1378: Spotify, Bel RTL, Radio Liberty

• Spotify: quotering voor podcasts • BEL RTL doet er nog een half dozijn webstreams Lees verder

Blad 1370: RTBF, M fm, NPO Sterren NL (audio)

• Factcheck: RTBF gaat FM-zenders nog niet uitzetten • M fm brengt Carnaval Zottegem (opnieuw) Lees verder

Blad 1369: Waver, StuBru, MNM, Radio 2

• RTBF wil zonnepanelenpark in zenderpark Waver • Beweging in de avondprogramma’s bij StuBru en Lees verder

Wallonië: BX1+ krijgt regionaal plekje op DAB+

De Brusselse gesubsidieerde internetradio BX1+, het radiozusje van de Brusselse regionale tv-zender BX1, krijgt een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
11 januari 2022 - 00:07 00:07

Zoek nog naar een behoorlijke hitradio in Vlaanderen, maar ik kan er geen vinden. Contact en Donna waren subliem. Hits maar tussentijds ook nog plaats voor een klassieker. Jammer dat geen van beiden nog in de ether is. Die twee radiozenders hadden iets warms, familiaals. En inderdaad, het nieuws was zeker een meerwaarde. Korte maar krachtige bulletins op het halve uur.
Vandaag proberen te luisteren naar MNM, na 15 minuten was ik alweer weg… Jammer dat de super 50 er niet meer is. Jammer dat ook club fm die niet meer uitzendt. Trouwens het aantal lokale radio’s met nog een hitparade kunnen stilaan op een hand worden geteld?

Danny uit Gent
Danny uit Gent
18 juni 2020 - 20:06 20:06

Na zovele jaren is de blauwe dolfijn nog steeds een gemis in het vlaamse radiolandschap. echt zonde.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x