RadioVisie

  • .
    .

Radio Centraal wordt 40 en feest (een beetje)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Centraal, niet direct dé grote naam in de wereld van de lokale zenders, maar toch maar mooi een station dat eind van de maand veertig jaar jong jong wordt. Collega vrije zenders die aan hun grote avontuur, in dezelfde periode  begonnen, en veel bekender werden; Contact, Maeva en Seven, zijn al lang niet meer in de lucht.  

Kortom, tijd voor een feest in der Metropool. En dat doet Centraal op geheel eigen wijze. Geen zingende BV’s op een podium, of andere polonaises, wel een kunstveiling, concerten, tentoonstellingen en uitzendingen vanuit Het Bos en DeStudio. Tot zover het verleden en heden, maar er is ook een toekomst. En die zelfs al gepland. 

Kleine terugblik

Op 31 oktober 1980 werd het Centraal-signaal voor het eerst gehoord in ’t Stad. De zender kon medewerkers rekruteren uit een gigantisch hinterland. Niet onlogisch als je uitzendt voor de grootste stad van Vlaanderen. Heel wat namen die later nationaal doorbraken, zetten er hun eerste stapjes. Om er maar enkele te noemen: De VRT-journalisten Stefan Blommaert en Jan Balliauw, Kurt Van Eeghem en Michel Follet. Die laatste was trouwens één van de oprichters van Centraal.  

Daniel de Botanicus, die geboren werd als Daniel Renders (illustratie), kwam erbij in 1984, hij werd lid van het bestuur en is inmiddels een volledig decennium voorzitter. In Gazet van Antwerpen geeft hij meer tekst en uitleg over de indentiteit van Antwerpen’s oudste: “We zijn een niet-commerciële radiozender, zonder reclame of subsidies, en brengen dingen die je elders niet zal horen. Bij ons staat het experimentele centraal. Naast muziek brengen we actualiteit, poëzie en nog veel meer. We blijven zoeken naar wat er op de radio zoal mogelijk is”. 

De toekomst

“Vernieuwing is het sleutelwoord, maar iedereen die een voorstel voor een programma heeft, is welkom om dat in te dienen. Als we denken dat het potentieel heeft, dan mag hij of zij een proefuitzending verzorgen. Sommige mensen hebben een uitgewerkt plan met alle toeters en bellen, maar eens ze achter de microfoon zitten komt er niks meer uit. Terwijl er uit heel vage voorstellen soms een prachtig programma komt. Originaliteit is het belangrijkste. We zijn niet zo bezig met eloquentie en taalvaardigheid. Het moet beluisterbaar blijven, maar bij ons mag je al eens stotteren”, aldus nog Renders.

Centraal ‘woont’ op de Scheldekaaien aan de Ernest Van Dijckkaai, maar is niet te beroerd om er af en toe op uit te trekken. Je vindt hen op Antwerpse festivals, de Boekenbeurs en andere evenementen. Dat moet wel want als niet commerciële zender moet er ergens budget vandaan komen. Daarnaast zijn er de vrijwillige bijdrages van de medewerkers, er is de merchandising en er zijn feestjes. Al viel al valt dat laatste, alweer door Covid-19, flink tegen. 

Het voelt vreemd aan, maar in een periode waarin ‘grote’ zenders vechten om te overleven, is Centraal gewoon financieel gezond. Komt daarbij dat kunstenaar en oud Centraal-medewerker Dennis Tyfus, een helpende hand toesteekt door het organiseren van een veiling. Guillaume Bijl, Kamagurka, Guy Rombauts, Nel Aerts, Peter Fengler, Carla Arocha en Stéphane Schraenen hebben al werk gedoneerd.

Het feest

Met dat extra budget zou Centraal graag het hele gebouw waar de studio zich nu bevindt, aankopen. Momenteel is men al eigenaar van het café op het gelijkvloers en de eerste verdieping, waar de studio zich bevindt. Lukt het niet om iedere baksteen, vloertegel en dakpan aan te schaffen, dan gaat men voor minstens de zolderverdieping zodat men makkelijker bij de antenne kan komen. Ook zou er meer ruimte zijn voor extra lokalen. 

Veertig jaar Radio Centraal wordt van 26 oktober tot 8 november gevierd en omvat programma’s vanuit Het Bos en DeStudio, een tentoonstelling met materiaal uit het archief, filmvoorstellingen en concerten. Dino and The Chicks, de nieuwe groep met Stef Kamil Carlens, Elko Blijweert en Rudy Trouvé, gaat er optreden. 

Daniel Renders: “De toekomst heeft nog andere uitdagingen in petto. “Blijft uitzenden op de FM-band relevant ten opzichte van streaming? En wat met podcasts, waar ook beeld deel van uit maakt? Ik vind dat allemaal heel boeiend. Centraal zal zich waar nodig aanpassen, maar tegelijk blijven wat het altijd was: een radio van vrijwilligers die elk hun eigen bijdrage leveren aan het geheel. Zo zullen we nog een hele tijd kunnen blijven bestaan.” (Bron: Gazet van Antwerpen)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

Vandaag in 1951: Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Het Radiodagboek van 27 juni

Vandaag in 1977: Het eerste gedrukte maandblad van RadioVisie verschijnt als opvolger van Baffle.

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx