Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen, met om en bij het half miljoen inwoners, heeft sedert 1 januari 2018 nog (slechts) drie lokale radiostations. Al kunnen we in het Antwerpse geval beter hebben over stadsradio’s. Er zijn plaatsen in Vlaanderen waar met eenzelfde zendvermogen en dito inspanningen minder dan tien procent van dit aantal potentiële luisteraars wordt bereikt.
Naast het bekende Radio Minerva mogen ook Radio Centraal en Radio Stad de komende negen jaar een gooi doen naar de gunst van de luisteraars. Over de eerste hoeven we niks meer toe te lichten. De seniorenzender is een legende op zich en zelfs wie nog nooit luisterde, kan er over meepraten. Dat zegt meer dan genoeg over de impact. Maar hoe zit het met de ‘concurrentie’? Die is in ieder geval een stuk minder bekend.
Toch is Radio Centraal (106.7 FM) al sinds 1980 actief in ’t Stad en daarmee zowaar de oudste zender. Ze ‘wonen’ nog steeds op de Ernest Van Dijckkaai. Het is ook het enige station dat geen reclame uitzendt. Dat lukt omdat er een café wordt verhuurd dat zorgt voor inkomsten, omdat er regelmatig feestjes worden georganiseerd waar entreegeld voor wordt gevraagd. En, last but not least… omdat de ruim honderd medewerkers iedere maand een bijdrage betalen om te kunnen/mogen meedoen.
Het format, eigenlijk is er geen, bestaat uit actualiteit over zowat alle mogelijke onderwerpen. De luisteraar kan afwisselend luisteren naar… bijvoorbeeld weetjes over het klimaat in Patagonië en naar Indische sitar muziek. En er zijn uitzendingen in andere talen. Interviews en debatten kunnen urenlang duren. Er wordt op voorhand niet afgesproken welke nummers gespeeld zullen worden. Om het toch nog ergens te vatten waar het om gaat; er wordt vooral muziek gedraaid die op andere zenders geen kans krijgt.
Daniel Renders (foto): “In de jaren ‘80 wilden we iets anders brengen dan het verstarde aanbod van BRT, dat op dat moment een monopolie kende. Bij ons moest er plaats zijn voor creatieve en progressieve uitzendingen. In heel wat grootsteden doken er vrije radio’s op in die tijd. Wij zijn vandaag een van de enige die nog overeind bleef. Hoeveel luisteraars er zijn, is ons niet bekend, maar Centraal heeft een niet te ontkennen populariteit. We zijn dan ook niet van plan om ook maar iets aan te wijzigen”.
° Lees ook: Minerva is en beetje boos op Radio FG