RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds de kerstperiode 2021 ben ik iedere week een paar uur intensief bezig om een enorme collectie krantenknipsels te scannen. Ooit werden ze verzameld door één van de oprichters van Radio Veronica, Max Lewin. Ook nadat hij er aan de kant werd gezet bleef hij het project intens volgen. Goed voor een prima gedocumenteerd overzicht van de eerste tien jaar van Veronica, maar ook over alles met betrekking tot Radio Caroline.

Hoe werd er in 1965 tegen de eerste verjaardag van Caroline aangekeken? Op donderdag 1 april van dat jaar schreven de kranten van de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) er over. Vooral de uitzendingen vanaf de MV Fredericia, verankerd in internationale wateren ter hoogte van het eiland Man, werden daarbij belicht. 

Als je 57 jaar later het artikel opnieuw leest dan – bij verassing – zijn er toch nog een aantal nieuwigheden. Het krantenbericht heeft het over het feit dat enkele dagen eerder de medewerkers van Radio Caroline dit heugelijke moment gevierd hadden met een programma van… extra uitbundige muziek. Op bandopnames van die verjaardagsdag zelf, is echter niks speciaals horen. Wel werden op Caroline South, vanaf de MV Mi Amigo, allerlei verjaarswensen van de bekende artiesten uitgezonden. 

° Tekst gaat door onder de video

Blijkbaar was de Londense correspondent van het GPD aan boord geweest van de Fredericia want hij stelde verder: ‘De Nederlandse kapitein, G. Kooger, en de ook voor een deel uit Nederlanders bestaande bemanning maken zich niet bezorgd over een mogelijke inbeslagneming of blokkade van het schip of over het afsnijden van hun bevoorrading op grond van het feit dat Engeland de conventie van Straatsburg heeft ondertekend, waarbij radiopiraten onwettig werden verklaard’.

De naam van kapitein G. Kooger, was mij niet bekend. Een zoektocht in diverse registers later, kwam ik erachter dat hij in 1957 in dienst was als gezagvoerder bij de NV Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM). Die zorgde voornamelijk voor de verbindingen tussen Nederland en Nederlands Indië en later Indonesië. De KPM had een vloot van 38 schepen, met een gezamenlijk tonnage van 205.766 BRT. In 1966 hield men, door een fusie, als zelfstandige onderneming, op te bestaan. 

° Tekst gaat door onder de audio-opnames.

Waarschijnlijk is kapitein Kooger eerder overgestapt naar de firma Wijsmuller uit Baarn. Verdere informatie leerde me dat hij in 1965 als één van de tijdelijke opvolgers van kapitein W. Buninga door Wijsmuller was aangesteld als gezagvoerder op de MV Fredericia. Kapitein Ko Walters was de andere plaatsvervangende gezagvoerder. 

Kapitein Buninga kreeg trouwens van de bemanning van het Caroline North zendschip, bij zijn vertrek naar Radio London, een herdenkingsplaat met het wapen van het eiland Man. En erfstuk dat ik zo’n vijftien jaar geleden van zijn zoon Ron Bunninga, kreeg om bij ter houden in de offshore radio collectie. (Hans Knot) 

Volgende week: deel 2
Foto bovenaan: Bob le Roi


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx